Editura Evenimentul si Capital

ANALIZĂ EVZ. Cum te afectează noul Cod Fiscal

Contribuția va fi achitată pentru întreaga valoare a veniturilor
Autor: | | 1 Comentarii | 1154 Vizualizari

Cei care realizează venituri din comerț, drepturi de autor sau prestări servicii vor plăti contribuții la pensii chiar dacă deja achită aceste dări pentru veniturile câștigate ca salariat.

Noul Cod Fiscal vine cu o veste proastă pentru cei care realizează venituri atât din salarii, cât și din activități independente. Dacă până acum aceștia plăteau contribuții la pensii la stat doar pentru salarii, acum vor trebui să achite, atât pentru fondul de pensie, cât și la cel de sănătate, contribuții și pentru celelalte veniturile realizate.

Veniturile din activități independente sunt cele din comerț, prestări servicii, drepturi de autor.

Puncte de pensie în plus

Întrebarea care se ridică este ce primesc aceia care realizează venituri în schimbul acestor bani pe care îi virează statului. „În primul rând, contribuția la sănătate era datorată și înainte de apariția acestor prevederi, și pentru veniturile independente. Ceea ce introduce noul Cod Fiscal este contribuția la pensie pentru aceste venituri din activități independente”, a comentat pentru EVZ avocatul și consultantul fiscal Gabriel Biriș. Or, pentru contribuții mai mari la pensii, cei care realizează venituri primesc puncte de pensie așa încât în cele din urmă sunt răsplătiți într-o formă sau alta.

Părerile sunt însă îm păr țite. „De ce statul obligă contribuabilul să plătească aceste dări în plus la pensii, în condițiile în care poate că nu are nevoie de o pensie mai mare”, comentează un alt specialist. În plus, pensia de stat este oricum foarte redusă, iar mulți nu se mai bazează la bătrânețe pe acest venit.

Se plătește pentru valoarea integrală a veniturilor

În plus, până acum, cei care realizau venituri independente și nu aveau altă formă de venit putea alege o variantă de a plăti o sumă foarte mică pentru fondul de pensii, respectiv achitau a ceste contribuții cât pentru o treime din venitul mediu. În schimb, noul Cod Fiscal anulează a - ceastă posibilitate: dările către fondul de pensii se achită pentru întreg venitul realizat.

Nou, la contribuția pentru sănătate!

O noutate benefică adusă însă de Codul Fiscal este că plafonează contribuțiile achitate pentru sănătate. Astfel, acestea nu pot fi mai mari decât cele datorate pentru o sumă egală cu cinci salarii brute, înmulțit cu 12 luni. Cine a plătit mai mult decât această sumă în decursul unui an, va primi anul viitor banii înapoi de la stat, prin regularizare. „Este bine că se introduce această plafonare. Plafonul este un pic cam sus, ar fi fost de preferat trei salarii medii. Dar acesta ar putea fi un pas ulterior”, spune Gabriel Biriș. Problema care se pune este că, indiferent ce sumă s-ar achita, abonații la sistemul medical românesc primesc aceleași servicii de bază. „Desigur, ideal ar fi să se introducă o contribuție în sumă fixă, în funcție de pachetul medical la care vrei să ai acces. Dar în acest fel cu siguranță cei din categoriile sociale defavorizate nu ar putea să își permită să achite suma necesară. Așa încât, deși introduc o plafonare, prevederile referitoare la contribuțiile sociale mențin și o componentă socială”, ne-a comentat un alt consultant.

Cât se plătește

Pentru aceste venituri suplimentare, contribuția la sănătate este de 5,5%. Contribuția la pensii va fi egală cu aceea plătită de un angajat pentru veniturile realizate din salarii, adică 10,5%.

Veniturile independente

Veniturile din activități independente cuprind veniturile din activități de producție, din comerț și prestări de servicii. La acestea se adaugă veniturile din profesii libere și cele din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente.

Principalele noutăți ale Codului Fiscal

● TVA ar trebui să scadă de la 24 la 18%, până în 2018.

● Cota unică de impozit pe venit și profit ar trebui redusă de la 16 la 14% din 2019.

● Microîntreprinderile cu mai mult de doi salariați vor achita 1% cifră de afaceri față de 3%, celelalte microîntreprinderi.

● Se anulează taxa de 7 eurocenți de la combustibili și scad accizele la băuturi alcoolice.

● Consiliile locale pot majora, pentru clădirile și terenurile neîngrijite situate în intravilan, impozitul pe clădiri și impozitul pe teren cu până la 500%, din 2017.

● Impozitul pe teren poate fi majorat cu până la 500% pentru terenurile situate în intravilan, cu 1 ianuarie 2018.

● Cota impozitului pe clădiri rezidențiale va fi cuprinsă între 0,08 %- 0.2%. Cota impozitului pe clădiri nerezidențiale va fi cuprinsă între 0,2%-1,3%.
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
10:13 Cristina Tarcea, șefa ICCJ despre becul schimbat la SIPA: „O fi fost un bec cu putere mare de iluminare” 07:25 Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei 07:05 Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial” 00:00 O nouă diversiune de tip securistic marca Tudorel Toader: Falsificarea Listei SIPA | ROMÂNIA LUI CRISTOIU 00:00 Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA 21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate