Editura Evenimentul si Capital

ANALIZĂ EVZ. Cum te afectează noul Cod Fiscal

Contribuția va fi achitată pentru întreaga valoare a veniturilor
Autor: | | 1 Comentarii | 1171 Vizualizari

Cei care realizează venituri din comerț, drepturi de autor sau prestări servicii vor plăti contribuții la pensii chiar dacă deja achită aceste dări pentru veniturile câștigate ca salariat.

Noul Cod Fiscal vine cu o veste proastă pentru cei care realizează venituri atât din salarii, cât și din activități independente. Dacă până acum aceștia plăteau contribuții la pensii la stat doar pentru salarii, acum vor trebui să achite, atât pentru fondul de pensie, cât și la cel de sănătate, contribuții și pentru celelalte veniturile realizate.

Veniturile din activități independente sunt cele din comerț, prestări servicii, drepturi de autor.

Puncte de pensie în plus

Întrebarea care se ridică este ce primesc aceia care realizează venituri în schimbul acestor bani pe care îi virează statului. „În primul rând, contribuția la sănătate era datorată și înainte de apariția acestor prevederi, și pentru veniturile independente. Ceea ce introduce noul Cod Fiscal este contribuția la pensie pentru aceste venituri din activități independente”, a comentat pentru EVZ avocatul și consultantul fiscal Gabriel Biriș. Or, pentru contribuții mai mari la pensii, cei care realizează venituri primesc puncte de pensie așa încât în cele din urmă sunt răsplătiți într-o formă sau alta.

Părerile sunt însă îm păr țite. „De ce statul obligă contribuabilul să plătească aceste dări în plus la pensii, în condițiile în care poate că nu are nevoie de o pensie mai mare”, comentează un alt specialist. În plus, pensia de stat este oricum foarte redusă, iar mulți nu se mai bazează la bătrânețe pe acest venit.

Se plătește pentru valoarea integrală a veniturilor

În plus, până acum, cei care realizau venituri independente și nu aveau altă formă de venit putea alege o variantă de a plăti o sumă foarte mică pentru fondul de pensii, respectiv achitau a ceste contribuții cât pentru o treime din venitul mediu. În schimb, noul Cod Fiscal anulează a - ceastă posibilitate: dările către fondul de pensii se achită pentru întreg venitul realizat.

Nou, la contribuția pentru sănătate!

O noutate benefică adusă însă de Codul Fiscal este că plafonează contribuțiile achitate pentru sănătate. Astfel, acestea nu pot fi mai mari decât cele datorate pentru o sumă egală cu cinci salarii brute, înmulțit cu 12 luni. Cine a plătit mai mult decât această sumă în decursul unui an, va primi anul viitor banii înapoi de la stat, prin regularizare. „Este bine că se introduce această plafonare. Plafonul este un pic cam sus, ar fi fost de preferat trei salarii medii. Dar acesta ar putea fi un pas ulterior”, spune Gabriel Biriș. Problema care se pune este că, indiferent ce sumă s-ar achita, abonații la sistemul medical românesc primesc aceleași servicii de bază. „Desigur, ideal ar fi să se introducă o contribuție în sumă fixă, în funcție de pachetul medical la care vrei să ai acces. Dar în acest fel cu siguranță cei din categoriile sociale defavorizate nu ar putea să își permită să achite suma necesară. Așa încât, deși introduc o plafonare, prevederile referitoare la contribuțiile sociale mențin și o componentă socială”, ne-a comentat un alt consultant.

Cât se plătește

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate