Cum reuşesc francezii să le facă pe viitoarele mame să RENUNŢE la FUMAT

Cum reuşesc francezii să le facă pe viitoarele mame să RENUNŢE la FUMAT

Franţa propune o nouă metodă pentru a le determina pe viitoarele mămici să renunţe la fumat. Această metodă a fost introdusă în 16 maternităţi din hexagon pentru a i se testa eficienţa.

Astfel, în maternităţile din Franţa, femeile însărcinate care fumează vor fi plătite să renunţe la acest obicei nociv pentru sarcină, această metodă urmărind să le convingă pe femei să fie mai conştiente de efectele fumatului asupra sarcinii şi dezvoltării fătului, fără a le culpabiliza.

După cum au dovedit numeroase studii, consumul de tutun în perioada sarcinii poate duce la avort spontan, nașteri premature, subdezvoltare a fătului sau risc — argumente suficiente pentru a le determina pe unele viitoare mame să renunțe la fumat Cu toate acestea, aproximativ 20% dintre femeile însărcinate din Franța (unde o treime din populație fumează) aleg să-și asume aceste riscuri și continuă să fumeze chiar și după ce rămân gravide — un record european nedorit, conform datelor publicate în februarie 2015 de Ministerul francez al Sănătății, scrie Mediafax.

Această metodă este o premieră pentru domeniul medical, iar viitoarele mame, dacă vor renunţa la fumat, vor primi în schimb bonuri de cumpărături. Până în acest moment, în program s-au înscris 400 de femei însărcinate în luna a patra şi care fumează cel puţin 5 ţigări pe zi.

Ne puteți urmări și pe Google News

"A ne închipui că sarcina reprezintă o motivație suficientă pentru a opri un obicei toxic înseamnă a nu ține cont de potențialul de influență psihologică și fiziologică al substanțelor psihoactive", a explicat profesorul Michel Lejoyeux, coordonatorul Departamentului de psihiatrie al Spitalului parizian Bichat-Beaujon. Chiar dacă sunt conștiente de nocivitatea fumatului, fumătoarele dependente de acest viciu nu se pot lăsa "din motive biologice și psihologice". "Într-un număr considerabil de cazuri, adicția continuă cu sentimente de rușine și de vinovăție", a adăugat el, precizând că în, astfel de situații, simplul fapt de a reaminti femeii însărcinate că fumatul afectează sănătatea fătului nu are niciun effect, transmite Mediafax.