Cum pot Mircea Badea, Radu Banciu sau Maruta sa scape lege. Un membru al Consiliului critica dur proiectul propus ieri la CNA

Cum pot Mircea Badea, Radu Banciu sau Maruta sa scape lege. Un membru al Consiliului critica dur proiectul propus ieri la CNA

Narcisa Iorga explica punctele slabe ale noului proiect propus de CNA si spune ca se ignora pârghiile legale prin care se poate face curatenie in audiovizual.

"Heirupism și neștiință, ”by Laura Georgescu”, spune Narcisa Iorga, membru CNA despre proiectul de decizie postat pe site-ul CNA, pentru consultare publica, prin care “Televiziunile trebuie sa elimine din grila de programe emisiuni precum pamflet, reality-show sau newsmagazine pentru ca acesti termeni nu sunt definiti in legislatia audiovizualului romanesc”.

Vizate sunt emisiuni precum "În gura presei" (Antena 3), "Lumea Lui Banciu" (B1 TV), "Starea nației", (România TV) si chiar "Cronica carcotasilor", dar si reality-show-urile Ochii din umbră (Kanal D), Schimb de mame (Prima TV) și emisiunile de news magazine (Acces Direct, La Măruță).

Aceste show-uri nu sunt interzise din cauza limbajului sau imaginilor folosite ci pentru ca genul lor nu se incadreaza in legislatia audiovizuala. "CNA a doptat azi un proiect de decizie pe care îl găsesc aberant, mai ales după ce am citit declarațiile președintelui Laura Georgescu. Ea spune că vor dispărea de pe ecran emisiunile autointitulate ”pamflet”. Chipurile, va face curățenie în audiovizual.

Ne puteți urmări și pe Google News

În realitate, proiectul de azi e apă de ploaie, fără nici un efect, care mai și dublează legislația deja în vigoare. Totul e de dragul imaginii din ce în ce mai șifonate pe care președintele CNA a imprimat-o Consiliului Național al Audiovizualului. Profită abil de reacția critică a opiniei publice, absolut justificate, față de inadmisibilele atacuri la persoană ale unor televiziuni. În fapt, proiectul CNA nu va rezolva nimic. Totul e o perdea de fum", adauga membrul CNA pe blogul sau.

"Proiectul CNA prevede: ART. 1 – Clasificarea programelor audiovizuale după genul acestora, altele decât operele cinematografice, se face doar în funcţie de tipurile de programe prevăzute în structura de programe aprobată de Consiliu Adică exact ce se întâmplă și azi. Decizia nr. 277/2013 care se găsește și pe site-ul CNA (https://www.cna.ro/article6135,6135.html), prevede ca obligație a radiodifuzorului să prezinte grila de programe, prin enumerarea, descrierea şi clasificarea emisiunilor pe tipuri de program, cu precizarea ponderii diferitelor genuri de programe informative, culturale, educative şi de divertisment, sursele exterioare de programe (v. art. 4, lit. e)). Așadar, marea găselniță a Laurei Georgescu e un fâs. Se dublează o decizie deja existentă. Televiziunile își vor numi în continuare emisiunile ”pamflet” sau ”news magazine” sau cum vor dori ele. Vor trece aceste nume în structura de programe, exact cum fac și acum. În cel mai rău caz, și-ar redefini emisiunile pamflet ca emisiuni din categoria divertisment. Dar ce cuvânt din proiectul de decizie adoptat azi în unanimitate de opt membri ai CNA (între care eu nu m-am aflat din cauza unei viroze) interzice unei televiziuni să folosească în continuare termenul ”pamflet”? Niciunul. Radiodifuzorii își respectă perfect obligațiile asumate în licență.

Răspunsul președintelui CNA este încă o dovadă că nu știe, nu citește, nu-și însușește legislația din domeniul audiovizualului. Face doar un heirupism pentru a arăta că e activă și reactivă. În realitate, nu rezolvă problemele acute din audiovizual, ignoră suficientele pârghii pe care legea și codul audiovizualului le oferă CNA. Vine cu propuneri care par un panaceu. În realitate n-au nici măcar efectul placebo. Faptul că o emisiune se numește azi pamflet și mâine divertisment nu reprezintă o rezolvare a problemelor grave legate de atacul la persoană.

Am convingerea că televiziunile au resurse nesecate de soluții pentru a numi o emisiune, a o încadra într-un anume gen. Nu numele unei emisiuni este vinovat pentru încălcarea legii, ci lipsa de fermitate a CNA, care nu sancționează abaterile de la lege sau, când o face, o face discreționar. Laura Georgescu, dacă dorea să rezolve problema emisiunilor pamflet, venea cu o propunere de decizie prin care CNA să definească genul publicistic audiovizual care include și pamfletul. Pentru că există și satiră reală în audiovizual, dar care a fost sufocată în percepția publică din cauza excesului de emisiuni definite ca pamflet, deși ele nu corespund definiției genului", mai adauga membru Consiliului pe blog.