Editura Evenimentul si Capital

Cum petrec Crăciunul în stil american cei 40 de rezidenți ai unui centru de îngrijire a seniorilor FOTO

Autor: | | 0 Comentarii | 425 Vizualizari

Dacă pentru unii dintre vârstnici, Crăciunul este doar o zi din an care le reamintește cât sunt de singuri, pentru cei 40 de seniori care locuiesc la nursing home-ul din Săftica, un centru de îngrijire a vârstnicilor de cinci stele, nașterea lui Iisus este cu adevărat un prilej de bucurie

Sunt bătrâni, dar zâmbesc la fel de sincer ca și copiii de cinci ani când primesc un cadou de Crăciun. Pentru cei 40 de rezidenți ai luxosului azil de recuperare medicală, de la Săftica, denumit mai pompos nursing home, Crăciunul este prilej de reîntoarcere în copilărie și de adunare a întregii familii la masă.

Ritualul împodobirii bradului în Ajun, seri de colinde și nelipsitul „Secret Santa”, reinterpretat românește, sunt ingredientele rețetei de Sărbători.

În nursing home-ul aflat la 15 kilometri de București, se dă startul pregătirilor pentru Sărbători încă de la începutul lui decembrie, pentru ca ultimele zile din an să fie perfecte. Întrucât conceptul în jurul căruia este construit centrul este socializarea și independența, de 8 ani, de când există nursing home-ul, de Sărbători, conform tradiției, rezidenții petrec Crăciunul la Săftica, unde se bucură împreună de bunătăți tradiționale și de cadouri.

Ingineri, profesori, avocați

Cei mai mulți copii ai rezidenților, care locuiesc în străinătate, se întorc acasă pentru a petrece Crăciunul cu părinții la nursig home. Iar dacă până atunci seniorii erau gazdele care duceau greul pregătirilor, astăzi se bucură de sărbători tihnite.

Majoritatea rezidenților - sexagenari, septuagenari și chiar nonagenari – sunt foști profesori, avocați, ingineri sau personalități cunoscute, și au venit aici tocmai pentru a scăpa de singurătatea specifică vârstei și pentru a-și recâștiga vitaliatea, nu doar prin asistență medicală de tip nursing, ci și prin grija personalului specializat în astfel de servicii și prin multitudinea de activități recreaționale. Nursing home-ul a devenit astfel „acasă”, o imagine departe de cea a azilelor de bătrâni în care vârstnicii trăiesc drame, sunt maltratați sau abandonați. Și nu e de mirare, având în vedere că într-un singur loc, au toate facilitățile necesare vieții de zi cu zi, astfel încât să se simtă ca acasă: restaurant, bar, cinema, coafor și salon de înfrumusețare, Internet-Caffe, bibliotecă și oază verde ce se întinde pe 10.000 de mp.

Crăciun în familie, regula din nursing home

În preajma Crăciunului, seniorii de la Săftica se reunesc și împodobesc împreună bradul, pe ambianță de colinde, și desfac cadourile de sub brad. „În fiecare an, seara de Ajun este un moment emoționant pentru rezidenții noștri și pentru noi, deopotrivă. Le citesc în ochi bucuria readucerii aminte de vremea copilăriei, de colinde, de zile cu multe bucurii și multe daruri. Însă, de departe, cel mai frumos dar este prietenia, prietenia care îi leagă de vecinii lor de aici și care nu îi lasă nicio clipă să se simtă singuri”, spune dr. Viorica Russu, Nursing Manager One to One Nursing Home și cea care are grijă 24/7 de seniorii centrului.

Perioada Crăciunului, o sărbătoare a familiei prin definiție, este, adesea, un moment sensibil în viața vârstnicilor, întrucât le amplifică senzația de singurătate și de trecere a anilor, mai spune medicul. „Faptul că au aici o familie și că pot petrece timp de calitate împreună le dă încredere în ei înșiși și acel echilibru atât de necesar pentru menținerea vitalității la vârste înaintate. Iar terapiile ocupaționale le insuflă încredere în capacitățile lor, îi vindecă de sentimentul inutilității care îi încearcă pe mulți. În plus, am instituit aceasta regulă foarte apreciată, ca familiile rezidenților să poată petrece ziua de Crăciun la nursing home, împreună cu cei dragi, pentru ca seniorii noștri să se simtă exact ca acasă de Sărbători”, adaugă dr. Viorica Russu.

Camera de gardă pe fiecare etaj

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate