Fără să citească etichetele, gospodinele otrăvesc fără să vrea masa de Paște. Majoritatea vopselelor pentru ouăle de Paște conțin câte 7 E-uri periculoase. Semnalul de alarmă a fost tras de Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor – A.N.P.C.P.P.S. România.
Un studiu realizat de A.N.P.C.P.P.S. România arată faptul că pe piață nu există nici măcar un singur tip de vopsea de ouă care să nu fie toxică pentru organism. Coloranții chimici conțin nenumărate E-uri. Mai mult de o treime din vopsele au în conținut 7 E-uri periculoase, 5% din ele numără 10 astfel de otrăvuri, în timp ce 10% conțin câte 8 E-uri. Potrivit medicilor acestea penetrează foarte ușor coaja ouălor puse la vopsit, ajungând, după consumul ouălor, în organism.
Coloranți alergeni și cancerigeni
Azorubina (E 122), colorantul roșu, vine la pachet cu o serie de efecte adverse, care se manifestă şi pe termen lung. Cei mai afectaţi sunt copiii. Cea mai vizibilă consecinţă a consumului de E 122 este declanşarea sindromului ADHD (sindrom hiperkinetic cu deficit de atenţie). Efectele nocive au fost dovedite de un grup de cercetători britanici în 2007 şi au fost acceptate de lumea ştiinţifică modială.
Tartazina ( E 102) este obținută din gudron, iar efectele negative pe care le induce mai ales copiilor sunt diverse alergii și ADHD.
Roșu de croșenilă ( E 124) este un colorant roşu toxic, potenţial cangerigen, care, potrivit studiilor științifice poate produce tumori pe glanda tiroida, sindrom ADHD, astm și alergii.
”În cadrul studiului au fost analizate 20 de produse tip vopsea de ouă, achiziționate în mod aleatoriu și anonim de către reprezentanții A.N.P.C.P.P.S. România din supermarket-urile de pe teritoriul țării, în luna aprilie”, arată realizatorii studiului. Ei atrag atenția că substanțele toxice apar atât în vopsesle lichide cât și în cele solide.