Editura Evenimentul si Capital

Cum au defilat milițienii, în plin STALINISM, cu o colivă cât roata carului, la înmormântarea lui Petru Groza

Petru Groza a avut parte de o înmormântare creștinească
Autor: | | 16 Comentarii | 3466 Vizualizari

Pe 6 martie 1945, tânărul Rege Mihai acceptă lista de miniștri înaintată de dr. Petru Groza; îl desemnase prim-ministru în data de 2 martie, după ce Andrei Vîșinski, adjunctul ministrului sovietic de Externe Molotov, a izbit (la propriu) cu pumnul în masa suveranului. Începea de facto regimul comunist, care avea să dureze până pe 22 decembrie 1989.

Cu toate acestea, Petru Groza, fiu de preot ortodox, a refuzat să se transforme într-un „tovarăș”, păstrând apucături boierești. A fost în același timp prim-ministru și membru în Adunarea Națională Bisericească. A cerut să fie îngropat creștinește, iar Gheorghiu-Dej i-a respectat dorința. Așa se face că, în plin stalinism, un uriaș cortegiu funerar, cu Patriarhul în frunte, a traversat Capitala. La sfârșitul transmisiunii directe de la Radio, s-a auzit zgomotul cuielor bătute în coșciug.

Acest eveniment, unic în peisajul lagărului ortodox, dar și alte episoade mai puțin cunoscute din viața lui Petru Groza, „cel mai simpatic burghez din Europa”, cum îl numea Stalin, au fost evocate de Dan Ciachir într-un articol din defunctul ziar ZIUA. Cum arhiva de internet a acestuia nu mai există, este o ocazie nimerită să-l readuc în circuitul public, cu reînnoită gratitudine față de autor.

                                                                             *  *  *

În cei 41 de ani de regim comunist au existat în România câteva evenimente de-a dreptul uluitoare; de numărat pe degetele unei singure mâini. Aşa, de pildă, în august 1968, după invadarea Cehoslovaciei de către trupele Tratatului de la Varşovia, la care ţara noastră n-a participat, timp de câteva zile ziarele arătau că şi cum presă românească ar fi fost liberă.

Cu zece ani înainte de acest episod a mai existat unul consternant; înmormântarea lui Petru Groza, săvârşită cu cel mai autentic ceremonial bisericesc ortodox şi după toate rânduielile, într-o ţară unde religia oficială era ateismul de stat. Asta se întâmplă pe 10 ianuarie 1958. Între fotografiile publicate ulterior de „Scânteia” şi „România liberă”, apărea într-un clişeu - unul singur - Patriarhul Justinian al României, în odăjdii, cu mitra pe cap, înconjurat de alţi ierarhi, slujind şi cădelniţând la catafalcul lui Groza, al cărui trup neînsufleţit fusese depus în holul fostului Palat Regal.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate