Culisele întâlnirii de la Herculane: Tudose s-a gândit să-și dea demisia! Deocamdată s-a răzgândit!
- Ionel Dancu
- 21 noiembrie 2017, 00:00
După ce a amenințat că demisionează din funcție dacă miniștrii „penali” ai PSD nu pleacă acasă, premierul Mihai Tudose a luat în calcul, pentru a doua oară, să demisioneze de la Palatul Victoria pe fondul protestelor săptămânale legate de modificarea Codului Fiscal și adoptarea pachetului de modificare a legilor justiției, a aflat „Evenimentul zilei”.
Președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a confirmat, ieri, pentru „Evenimentul zilei”, că premierul Mihai Tudose s-a sfătuit cu liderii formațiunii în privința unei eventuale demisii din funcție. Subiectul a fost discutat de conducerea PSD și premierul Mihai Tudose, inclusiv la ședința de vinerea trecută, de la Băile Herculane.
Proba de curaj
„Alegerile au fost câștigate și de Ponta, dar a demisionat pentru că oamenii protestau” (în urma tragediei de la „Colectiv” - n.red.). Pe noi, Ponta nu ne-a întrebat atunci (dacă este bine să demisioneze, n.red.). Acum, cei de la vârf ne-au tot întrebat ce să facă. Toți am spus că trebuie să rămână pe loc”, a declarat, pentru EVZ, liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. Întrebat dacă premierul Mihai Tudose a întrebat partidul dacă trebuie să demisioneze din funcție, Buzatu a zis: „Da”.
Liderii PSD l-au asigurat pe Tudose, au relatat EVZ surse din conducerea PSD, că nu el este ținta protestarilor, ci partidul și Liviu Dragnea, iar protestele sunt departe de amploarea celor din primăvară. De asemenea, conducerea PSD i-a repetat lui Tudose că România are nevoie de un buget pe anul 2018 și, în plus, Guvernul are o creștere economică record.
Călcâiul lui Ahile
În PSD s-a discutat informal, în ultimele două săptămâni, despre pericolul ca premierul Mihai Tudose să cedeze presiunii străzii și să se repete un nou scenariu Victor Ponta, care nu a demisionat din funcția de premier după ce a pierdut alegerile prezidențiale (noiembrie 2014), nu a demisionat nici după ce DNA i-a deschis dosar penal (iunie 2015), ci a demisionat abia când au apărut proteste de amploare (noiembrie 2015).
Surse din conducerea centrală a partidului au relatat EVZ că Tudose se teme să nu fie „măturat” de proteste, acesta fiind motivul pentru care a preferat ca pachetul de modificare a legilor justiției să fie asumat de parlamentari și nu de Guvern. De asemenea, surse guvernamentale au relatat EVZ că premierul s-a plâns de faptul că în loc să-și petrească timpul cu punerea în aplicare a programului de guvernare, este nevoit să dea explicații pentru protestele săptămânale legate de Codul Fiscal, legile justiției, sau nemulțumirile diferitelor sindicate.
Mușchi umflați
PSD a analizat vinerea trecută, în prezența premierului, un document referitor la îndeplinirea promisiunilor asumate de partid la 10 luni de guvernare. Potrivit raportului, creşterea economică a României este de 7%, faţă de o creştere asumată de 5,5%. Documentul mai arată că, într-un top mondial estimat de FMI pentru această perioadă, România se situează pe locul 1 la creşterea economică, urmată de China şi India, iar într-un top estimat de OECD pe locul 3, după India şi China. Raportul mai citează un raport Eurostat conform căruia absorbţia fondurilor europene este 9%, Romania fiind clasată între şi Germania şi Franţa din acest punct de vedere.