Editura Evenimentul si Capital

Cronica unui jaf bancar

Autor: | | 1 Comentarii | 2552 Vizualizari

Deşi plătise ratele în avans, Maria Vizitiu Păun a fost lăsată de răposata Volksbank fără apartamentul pentru care făcuse creditul ipotecar în franci elveţieni, cu largul concurs al instanţelor de judecată. Acum cauza este la CEDO

În plângerea făcută la CEDO, după ce în instanţele din ţară nu şi-a găsit dreptatea, Maria Vizitiu Păun scrie: „Cert este că statul român nu m-a protejat în niciun fel împotriva abuzurilor care au cauzat pierderea singurei locuinţe pe care o am pentru mine şi familia mea, că sunt în pragul evacuării din locuinţă şi că toate aceste acte mi-au creat nesiguranţă şi neîncredere în actul de justiţie şi în apărarea valorilor de către instituţiile statului român şi, mai ales, mi-au creat sentimentul de zădărnicie a luptei mele împotriva unor abuzuri ce au loc, descurajându-mă, instanţa de judecată dând concursul unor astfel de abuzuri prin nesancţionarea lor”.

Primul pas greşit, împrumutul

Să luăm abuzurile pe care le reclamă M.V.P. şi „greşelile” pe care le-a făcut ea pas cu pas. Primul l-a făcut ea când, pe 31.01.2008, a contractat de la Volksbank un împrumut în sumă de 135.394 franci elveţieni pentru achiziționarea unui apartament în Bucureşti, situat la ultimul etaj al unui bloc din sectorul 6. Pentru suma contractată, trebuia să ramburseze, în 300 de luni, suma de 274.078,12 franci elveţieni, reprezentând debitul principal de 135.394 franci, dobânda în cuantum de 86.005,84 şi comisionul de risc de 52.678,28. Din momentul contractării creditului, a achitat ratele cu regularitate, cu excepția a două luni de la începutul anului 2010, pe fondul crizei economice și al desfacerii contractului de muncă ce a stat la baza acordării împrumutului. Însă, a acoperit deîndată cele două luni de întârziere.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Al doilea pas greşit, plata în avans

Mai mult, a început să facă plăți mai mari decât erau prevăzute în planul de rambursare pentru a achita mai repede suma împrumutată, nerealizând că scopul băncii nu era acela de a primi înapoi ceea ce a dat, ci acela de a lua şi pielea după datornic. Concret, tot ce plătea era trecut în dreptul comisionului de risc, şi el abuziv cum avea să se dovedească ulterior, şi a dobânzii, în felul acesta apărând cu restanţe la debitul principal. Deşi era cu plăţile în avans faţă de graficul de rambursare, fapt ce reiese din răspunsul primite de la Volksbank, cu nr. 746/16.06.2011, în 2012 banca a pornit executarea silită a apartamentului.

Pasul trei greşit, abuzul de bună credinţă

A crezut că e vorba de o eroare, aşa că s-a adresat băncii şi executorului judecătoresc arătând că îşi achită ratele chiar în avans, şi cerându-le să oprească procedura. Cum executarea silită a mers în continuare, s-a adresat instanţei civile pentru anularea executării silite şi a sesizat organele de cercetare penală împotriva Volksbank şi a executorului judecătoresc. Totodată, faţă de Directiva Consiliului 93/13/CEE/1993 şi față de dispoziţiile Legii 193/2000, care a transpus în legislaţia naţională această Directiv, s-a adresat instanței de judecată pentru anularea clauzelor abuzive din convenţia de credit, clauze ce vizau comisionul de risc de 0,22% aplicat la soldul creditului, plătibil lunar în zilele de scadenţă pe întreaga perioadă de derulare a contractului, a dobânzii excesiv de mare şi a penalităţilor de întârziere. După declanşarea tuturor procedurilor civile şi penale, în timpul derulării procesului contestației la executare, la data de 25.07.2014 Volksbank a cesionat creanţa către o societate recuperatoare, SC RABON CREDIT SOLUTIONS ROMÂNIA SRL, care a devenit noul creditor. Cu toate că noul creditor a solicitat în mod expres suspendarea executării silite până la noi dispoziții, executorul judecătoresc a continuat efectuarea actelor de executare silită până la vânzarea forțată a locuinței, în data de 26.08.2015.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
18:00 TOP greșeli pe care să nu le faci la funeraliile Regelui Mihai. „Nu e actor ca să fie aplaudat, nu aplaudăm moartea...” 17:58 Nicolae TULBURĂ LINIȘTEA Casei Regale: „NU mă las VOI VENI ÎNAPOI” 11:58 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 08:10 IMAGINILE unui DESTIN NEMERITAT! Cum arăta BAGAJUL cu care Regele Mihai a plecat din România - Foto 07:52 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai ajunge miercuri în România 11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului 08:08 Traian Băsescu LOVEȘTE fără MILĂ Casa Regală. Declarația care a UIMIT pe toată lumea 15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ

Articole salvate