Editura Evenimentul si Capital

Cronica unui jaf bancar

Autor: | | 1 Comentarii | 2762 Vizualizari

Deşi plătise ratele în avans, Maria Vizitiu Păun a fost lăsată de răposata Volksbank fără apartamentul pentru care făcuse creditul ipotecar în franci elveţieni, cu largul concurs al instanţelor de judecată. Acum cauza este la CEDO

În plângerea făcută la CEDO, după ce în instanţele din ţară nu şi-a găsit dreptatea, Maria Vizitiu Păun scrie: „Cert este că statul român nu m-a protejat în niciun fel împotriva abuzurilor care au cauzat pierderea singurei locuinţe pe care o am pentru mine şi familia mea, că sunt în pragul evacuării din locuinţă şi că toate aceste acte mi-au creat nesiguranţă şi neîncredere în actul de justiţie şi în apărarea valorilor de către instituţiile statului român şi, mai ales, mi-au creat sentimentul de zădărnicie a luptei mele împotriva unor abuzuri ce au loc, descurajându-mă, instanţa de judecată dând concursul unor astfel de abuzuri prin nesancţionarea lor”.

Primul pas greşit, împrumutul

Să luăm abuzurile pe care le reclamă M.V.P. şi „greşelile” pe care le-a făcut ea pas cu pas. Primul l-a făcut ea când, pe 31.01.2008, a contractat de la Volksbank un împrumut în sumă de 135.394 franci elveţieni pentru achiziționarea unui apartament în Bucureşti, situat la ultimul etaj al unui bloc din sectorul 6. Pentru suma contractată, trebuia să ramburseze, în 300 de luni, suma de 274.078,12 franci elveţieni, reprezentând debitul principal de 135.394 franci, dobânda în cuantum de 86.005,84 şi comisionul de risc de 52.678,28. Din momentul contractării creditului, a achitat ratele cu regularitate, cu excepția a două luni de la începutul anului 2010, pe fondul crizei economice și al desfacerii contractului de muncă ce a stat la baza acordării împrumutului. Însă, a acoperit deîndată cele două luni de întârziere.

Al doilea pas greşit, plata în avans

Mai mult, a început să facă plăți mai mari decât erau prevăzute în planul de rambursare pentru a achita mai repede suma împrumutată, nerealizând că scopul băncii nu era acela de a primi înapoi ceea ce a dat, ci acela de a lua şi pielea după datornic. Concret, tot ce plătea era trecut în dreptul comisionului de risc, şi el abuziv cum avea să se dovedească ulterior, şi a dobânzii, în felul acesta apărând cu restanţe la debitul principal. Deşi era cu plăţile în avans faţă de graficul de rambursare, fapt ce reiese din răspunsul primite de la Volksbank, cu nr. 746/16.06.2011, în 2012 banca a pornit executarea silită a apartamentului.

Pasul trei greşit, abuzul de bună credinţă

A crezut că e vorba de o eroare, aşa că s-a adresat băncii şi executorului judecătoresc arătând că îşi achită ratele chiar în avans, şi cerându-le să oprească procedura. Cum executarea silită a mers în continuare, s-a adresat instanţei civile pentru anularea executării silite şi a sesizat organele de cercetare penală împotriva Volksbank şi a executorului judecătoresc. Totodată, faţă de Directiva Consiliului 93/13/CEE/1993 şi față de dispoziţiile Legii 193/2000, care a transpus în legislaţia naţională această Directiv, s-a adresat instanței de judecată pentru anularea clauzelor abuzive din convenţia de credit, clauze ce vizau comisionul de risc de 0,22% aplicat la soldul creditului, plătibil lunar în zilele de scadenţă pe întreaga perioadă de derulare a contractului, a dobânzii excesiv de mare şi a penalităţilor de întârziere. După declanşarea tuturor procedurilor civile şi penale, în timpul derulării procesului contestației la executare, la data de 25.07.2014 Volksbank a cesionat creanţa către o societate recuperatoare, SC RABON CREDIT SOLUTIONS ROMÂNIA SRL, care a devenit noul creditor. Cu toate că noul creditor a solicitat în mod expres suspendarea executării silite până la noi dispoziții, executorul judecătoresc a continuat efectuarea actelor de executare silită până la vânzarea forțată a locuinței, în data de 26.08.2015.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
19:10 DECIZIE UNANIMĂ a CEx PSD: SUSȚINERE pentru Dragnea și Dăncilă; ACCELERAREA modificărilor la Legile justiției și Coduri; CONSOLIDAREA Curții Constituționale - DOCUMENT 17:17 UPDATE - PSD pleacă la RĂZBOIUL TOTAL. SUSȚINERE UNANIMĂ pentru Dragnea, după CONDAMNARE, în LUPTA IMEDIATĂ contra Statului Paralel 17:00 Reacţie DURĂ a ICCJ după declarațiile social-democraților. Replica lui Toader: „ Să ne cunoaștem și sa ne respectăm competențele” 15:49 Protest al USR în fața biroului lui Dragnea. Ce i-au transmis liderului PSD 14:35 Orban, apel la PSD înainte de CEx. „Trebuie să aleagă între a fi FIDELI României și a fi SLUGI” 10:22 MIRCEA BADEA și CONDAMNAREA lui DRAGNEA. Reacție UIMITOARE din partea prezentatorului cu privire la șeful PSD 09:52 Pentru salvarea PSD și a guvernării, Liviu Dragnea trebuie să facă pasul înapoi! Gândul lui Ion Cristoiu 09:47 Cum putea SCĂPA DRAGNEA de CONDAMNARE. DEZVĂLUIRI de ULTIMĂ ORĂ din partea avocatului BOMBONICĂI PRODANA 09:30 Primarul PSD din Cavnic ȘTERGE PE JOS cu Dragnea: Să își dea DEMISIA din toate funcțiile deținute! 09:21 Firea a DEZVĂLUIT ce decizii va lua PSD după noua CONDAMNARE a lui DRAGNEA 09:16 ATAC ACID din interiorul PSD: Dragnea să își dea DEMISIA de la șefia Camerei Deputaților! 09:02 Cu ce argumente îl APĂRĂ Fifor pe DRAGNEA 08:57 REACȚIA lui MIHAI FIFOR la CONDAMNAREA liderului PSD. Ministrul Apărării susține că GUVERNUL îl preferă pe DRAGNEA la CONDUCERE 08:26 Sorina Matei, despre DRAGNEA și MODIFICAREA LEGILOR: „N-AI CUM CU ĂȘTIA!” 07:14 Ce se întâmplă în PSD după CONDAMNAREA lui DRAGNEA? PRIMA REACȚIE venită din VÂRFUL PARTIDULUI 22:16 Liderii PSD FAC SCUT în jurul lui Dragnea! Reacție de ULTIMĂ ORĂ din partid. Întrunire de URGENȚĂ în CEx 19:59 „Dacă nu DEMISIONEAZĂ, partidul va fi PULVERIZAT!” Ion Cristoiu anunță APOCALIPSA în PSD, după sentința lui Dragnea 19:44 EXPLOZIV - Dragnea a DEMISIONAT din TOATE FUNCȚIILE după ce a fost CONDAMNAT în 2015. Ce va face acum liderul PSD? 18:51 Băsescu, PRIMA reacție după CONDAMNAREA lui Dragnea. „ACUM!” „Pricepi că nu mai poţi administra discreţionar ţara şi trebuie să demisionezi” 11:49 SENTINȚA ICCJ pentru Liviu Dragnea: CONDAMNARE la 3 ani și 6 luni, ACHITARE pentru fals intelectual. Celelalte decizii din dosar

Articole salvate