Noile uniforme ale Armatei, un ghiveci croitoresc
- Marius Bâtc ă
- 29 noiembrie 2018, 00:00
Noile uniforme de oraș și de serviciu ale militarilor din cadrul Forţelor Terestre şi Aeriene ar putea renunţa la tradiţia românească, în detrimentul unui ghiveci croitoresc multinaţional.
Elaborarea modelelor a fost finalizată cu influențe ale uniformelor din cele mai importante armate partenere NATO: vizează forma rotunjită a buzunarelor și culoarea uniformelor franceze, forma și mărimea chipiului englezesc, conceptul pantalonului în contrast cu vestonul, tipic armatei germane moderne, croiala cambrată specifică italienilor și stilul pălăriei militarilor femei din armata americană, scrie presamil.ro.
Anul viitor va urma testarea operațională a uniformelor, pe eșantioane de personal militar reprezentative pentru categoriile de forțe implicate, apoi se va lua decizia finală privind aspectul și materialul ce va fi folosit. Se intenționează ca trecerea efectivă la echiparea Armatei României cu noi uniforme de oraș și de serviciu să înceapă în anul 2020.
Create pro bono
Marţi seară, în Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Național, la un eveniment la care au participat ministrul Apărării naționale, Gabriel Leş, șeful Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, secretarul de stat Nicolae Nasta, atașați militari, șefii structurilor centrale din MApN, reprezentanți ai instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, a avut loc o „paradă a modei” militare.
Potrivit MApN, uniformele au fost create pro bono de Alexandru Ciucu. Designerul a dezvăluit că armata franceză l-a inspirat cel mai mult ca nuanţă de culoare în colecţia sa, dar şi armata SUA, de la care s-a inspirat în mod special pentru pălăria de damă, precum şi armata italiană, pentru hainele cambrate. Pentru Forțele Terestre, culoarea propusă este bej, iar pentru Forțele Aeriene, albastru închis. Țesătura este un amestec de 40% lână merinos cu 60% cordură.
„Nu îmi pare rău că am venit în această seară aici, însă mă simt un pic discriminat. Toate propunerile de sacouri au fost prevăzute fără burtă şi cred că aici trebuie să mai lucrăm puţin”, a spus ministrul Apărării, Gabriel Leş.
Cum arăta o uniformă tradițională
Şeful Direcţiei logistice a Statului Major al Apărării, generalul de brigadă Constantin Negrea, prezent la eveniment, a afirmat că ţinuta de acum a militarilor este atestată din anul 1939, iar prin aceste propuneri se încearcă „o ridicare a imaginii Armatei Române” prin eleganţă şi prestanţă, potrivit Agerpres.
Cât de mult se ridică imaginea Armatei, prin intermediul noilor uniforme, se poate vedea prin comparaţia cu cele din 1939