Criza imunoglobulinei a omorât primul bolnav. Evenimentul zilei a tras zadarnic semnalul de alarmă!
- Dana Lascu
- 3 decembrie 2017, 21:33
De luni întregi, pacienții atrag atenția că viața le e pusă în pericol. Ministerul Sănătății a promis că va rezolva criza de imunoglobulină, dar o femeie de 69 de ani și-a pierdut deja viața, pentru că boala nu așteaptă după voia autorităților
Evenimentul zilei a atras atenția încă de luna trecută că suntem la un pas de tragedie din cauza crizei de imunoglobină. Din păcate, previziunile noastre sumbre s-au adeverit, sâmbătă dimineață, când o femeie de 69 de ani a decedat la Spitalul Județean din Alba Iulia, pentru că unitatea nu a putut face rost de tratamentul care să-i salveze viața. Înainte de asta, femeia încercase și la Spitalul Județean din Sibiu, de unde fusese externată pentru că nici acea unitate nu avea substanța salvatoare! Femeia suferea de imunodeficiență primară și, teoretic, în țară existau 900 de flacoane de imunoglobulină.
Promisiuni neonorate
Teoretic, pentru că, pe 9 noiembrie, ministrul Sănătății, prof. dr. Florian Bodog s-a întâlnit cu producătorii și anunța senin că medicamentul va fi adus. „La sfârșitul săptămânii viitoare (între 13 și 19 noiembrie, n.r.), producătorii vor aproviziona piața cu 900 de flacoane de imunoglobulină utilizată la tratarea imunodeficiențelor primare. De asemenea, se duc tratative pentru a se aduce încă 900 de flacoane, în luna decembrie a.c”, se arăta într-un comunicat, dat tot în 9 noiembrie, al Ministerului Sănătății.
Comandă făcută de 2 luni
Practic, însă, nu s-a distribuit niciun flacon! „În 20 octombrie, Regia Autonomă Unifarm, furnizorul, ne anunţă că are la dispoziţie imunoglobulină, ca atare putem comanda. În 20 octombrie fac comandă, trece o săptămână, nu ni se livrează şi sun, bineînţeles, la Unifarm, care ne spune că teoretic au la dispoziţie, dar de fapt producătorul nu le-a livrat-o. (...) În fiecare zi am sunat la Unifarm. De aproape două luni avem comandă de imunoglobulină şi nu reuşim să facem rost de ea”, a explicat Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului Județean Alba, pentru Mediafax.
Criza de imunoglobină poate, din păcate, face și mau multe victime. Potrivit statisticilor Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare (ARPID), în România sunt circa 200 de bolnavi dependenți de imunoglobulină, o parte dintre ei fiind copii. Mai au nevoie de ea alte câteva sute de oameni care suferă de boli autoimune și boli neurologice.
Costă 1.000 de lei 5 gr.
„Pentru cei dispuși să îl cumpere, cât se mai găsea, lunile trecute, un flacon de 5 g costă în medie, 1.000 de lei (prețul în Germania ajunge la 470 de euro). În funcție de înălțime și de greutate, un pacient are nevoie de la 10 la 125 g lunar”, explica, la începutul lunii noiembrie, Otilia Stanga, vicepreședinte ARPID. Ea este mama unei fetițe a cărei viață depinde de imunoglobulină și care, pentru că nu poate face rost de tratament, și-a retras copilul de la școală ca să o poată o proteja. Otilia Stanga explica și cum s-a ajuns în această situație: „Firmele care importau imunoglobulină au încetat să mai aducă după ce, acum doi ani, s-a stabilit un preț prea mic, din punctul lor de vedere, la vânzare. Treptat, au adus tot mai puțin, iar din vară, deloc”.