Editura Evenimentul si Capital

Corneliu Coposu, emblema anticomunismului românesc

Autor: | | 6 Comentarii | 968 Vizualizari

Astăzi se împlinesc 103 ani de la nașterea emblemei anticomuniste românești, Corneliu Coposu. Născut în 20 mai 1914, la Bobota, județul Sălaj, a fost crescut și educat într-o familie care s-a remarcat, în acea vreme, prin activitatea politică pentru recunoașterea drepturilor românilor în Imperiul Austro-Ungar.

În perioada anilor '30 îl cunoaște pe Iuliu Maniu, care va juca rolul cel mai important în evoluția sa ulterioară. După terminarea facultății de Studii juridice și economice la Universitatea din Cluj, în 1935, devine președintele Organizației de Tineret al Partidului Național Țărănesc, partid format prin fuziunea Partidul Național Român din Transilvania condus de Iuliu Maniu, cu Partidul Țărănesc din Vechiul Regat, prezidat de Ion Mihalache.

Din anul 1940, după cedarea Ardealului de Nord, Ungariei, Corneliu Coposu se mută în București unde devine Secretar politic personal permanent al lui Iuliu Maniu, pe care l-a însoțit în toate misiunile și negocierile politice importante, această funcție aducându-i și o mare reponabilitate, incredințându-i-se cifrul secret al corespondenței diplomatice prin care Opoziția negocia ieșirea României din Axă și întoarcerea ei către aliații tradiționali. Coposu avea misiunea de a întreține relații confidențiale cu reprezentanții guvernului englez la Liverpool, cu delegații opoziției române care duceau tratative la Cairo, cu emisarii români de la Stockholm și cu comandamentul militar aliat din Italia (Foggia).

Devine corespondent al mai multor ziare, publicând articole în: „Ardealul”, publicația refugiaților transilvaneni, „Zorile”, „Dacia”, „Șantier”, „Curentul”, „Cuvântul Liber”, „Dreptatea” și altele. Semnează ocazional cu pseudonimul dr. C. Sălăjeanul.

În data de 14 iulie 1947, este arestat împreuna cu întreaga conducere PNȚ, după ”Înscenarea de la Tămădău”, deși nu facuse parte din grupul arestat acolo. Timp de nouă ani rămâne în arest preventiv, fară să fie judecat din lipsă de probe, iar apoi i se intentează un proces de înalta trădare și este condamnat la muncă silnică pe viață pentru: ”înaltă tradare a clasei muncitoare și crimă contra reformelor sociale”.

Corneliu Coposu este pus în libertate dupa 17 ani de detenție în pușcăriile de la Văcarești, Jilava, Pitești, Malmaison, Craiova, Aiud, Râmnicu Sărat, Poarta Albă, Capul Midia, Canalul Dunăre-Marea Neagră, Gherla, Sighetul Marmației, etc și i se stabilește domiciliu forțat într-o comună din Bărăgan unde stă doi ani.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate