L-au luat la ochi de la Soci! COR l-a pedepsit pe Achiriloaie pentru că s-a antrenat, în loc să defileze

L-au luat la ochi de la Soci! COR l-a pedepsit pe Achiriloaie pentru că s-a antrenat, în loc să defileze

Deși își câștigase locul la Jocurile Olimpice din Coreea de Sud, Comitetul Olimpic Român nu l-a inclus în delegație pe schiorul alpin de talie mondială Ioan Valeriu Achiriloaie. Cu câteva zile înainte să afle asta, într-un interviu acordat exclusiv pentru EVZ, sportivul dezvăluia un motiv care s-ar putea ascunde în spatele acestei decizii nedrepte și revoltătoare

L-am întâlnit pe Ioan Valeriu Achiriloaie la Poiana Brașov, la o conferință în care Primăria Brașov și Federația Română de Schi și Biathlon anunțau victorioase că au reușit să convingă Federația Internațională de Schi să le acorde, pentru cinci ani, dreptul de a organiza FIS Children Trophy, o competiție dedicată juniorilor între 12 și 16 ani.

„Acest drept ți se dă nu pentru că va fi foarte ușor să faci, an după an, o astfel de competiție, ci pentru că este foarte greu și tu, ca țară, ai dat dovadă (după succesul FOTE din 2013, n.r.) că poți să faci așa ceva”, spunea Dan Ghiță, președintele Comitetului de organizare. La aceeași masă stătea și sportivul român Ioan Valeriu Achiriloaie, care va fi ambasadorul FIS Children Trophy 2018, ce se va desfășura pe 23-24 februarie.

Schiul, un sport care nu e respectat

După conferință, în interviul acordat în exclusivitate EVZ, Ioan Valeriu Achiriloaie povestea că schiul e un sport greu și costisitor și că, până ajung la nivel de profesioniști, părinții sunt cei care plătesc din greu pentru a-și susține copiii sportivi. „E un sport scump. Ca să ții un junior, între 15 și 20 de ani, la un nivel bun, cu șanse reale să facă ceva, îți trebuie între 35.000 și 50.000 de euro pe an”.

Din păcate, spunea schiorul, tinerii sportivi nici măcar nu știu să vorbească despre schi.

„La noi, dacă mă uit la juniorii noștri, nu știu dacă vreunul cunoaște vreun nume de schior mondial. (...) Trebuie să-ți dorești cu adevărat să trăiești acea senzație minunată, când ești la start, panta e în fața ta, și toți ochii sunt pe tine. N-am auzit să se vorbească în România atât de frumos despre schi. (...) Cred că ne lipsesc modelele, mentorii!”, mărturisea, cu tristețe, Achiriloaie.

De ce l-a „pedepsit” COR-ul

„De unde pornește greșeala?”, l-am întrebat. Moment în care aveam să aflu, fără premeditare, cu ce-i supărase pe mai marii olimpicilor români.

„În trecut, gândirea la noi, la schi alpin, era un pic altfel. Dacă până în 2014 cel mai bun lucru pe care puteai să-l faci la noi în schi alpin era să te califici la Olimpiadă, am spus-o și atunci, împreună cu colegul Alexandru Barbu și colega Ania Caill, că gata! Aici se termină chestia cu «hai să ne calificăm!» Simpla prezență nu mai e suficientă! (...)

Eu nu m-am dus la defilarea de la Olimpiada din 2014, de la Soci! Aveam concurs a doua zi și am preferat să mă antrenez pentru că nu mă simțeam bine pe pârtia respectivă, nu eram stăpân pe ea! Și am fost certat când am ajuns acasă! «Cum poți să nu te duci la defilare, că eu de aia m-aș fi dus la Olimpiadă», mi se spunea. Despre asta este vorba. Pentru mine nu contează decât sportul în sine și competiția!”.

Performanță „pe barba lui”

Decizia COR de a-l exclude din lotul de la Jocurile Olimpice de la Pyeonchang, Coreea de Sud 2018, este nedreaptă pentru că sportivul român se calificase, deja, pe cont propriu! Apoi, de 10 ani, Achiriloaie, legitimat la ASC Corona Brașov, e în lotul național.

De altfel, el este primul român care a participat la Cupa Mondială în probele de Super G și Coborâre. Anul acesta performanțele lui sunt în creștere fabuloasă. În ianuarie, la o etapă a Cupei Federației Internaționale de Schi din Franța, de la Auron, s-a clasat pe locul 8, iar apoi a reușit să termine coborârea pe cea mai grea pârtie din lume, de la Kitzbuehel, din Austria, din Campionatul Mondial.

Nu în ultimul rând, COR trebuia să-și aducă aminte că pentru Jocurile de la Soci, Achiriloaie și-a folosit banii din bursa de student ca să se califice. „În 2010, a fost acceptat la Facultatea de Management Sportiv din Coventry, Anglia. Aveam bursă, pentru că fusesem sportiv de performanță, iar cu o parte din ea am reușit să mă calific la Olimpiada din Rusia”, povestea schiorul.

Rănit, dar tot fairplay!

Chiar și rănit de atitudinea mai marilor de la Comitetul Olimpic, Ioan Achiriloaie (stânga) dă dovadă de fairplay. „Mulțumesc tuturor pentru susținere. Dar a venit momentul în care susținerea noastră, a tuturor, să se îndrepte către ai mei colegi. Succes Alexandru George Barbu și Ania Caill, cât și restului delegației! Sunt sigur că o să mai avem foarte multe momente frumoase împreună, dar acesta nu va fi unul dintre ele. Sunt alături de voi, mereu! Din acest moment nu mai doresc să vorbesc despre ce a fost. Privim înainte!”, a scris Ioan, ieri, pe pagina sa de Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre