Editura Evenimentul si Capital

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Consultările de la Cotroceni – o frecție la piciorul de lemn al Republicii

Ion Cristoiu
Autor: | | 249 Comentarii | 4969 Vizualizari

Miercuri, 28 ianuarie 2015, partidele au urcat Dealul Cotrocenilor convocate de Klaus Iohannis la o nouă partidă de consultări, la fel de eficientă ca și o partidă de sex pe Facebook. De ce le-a convocat Prea Mult Alesul aflăm, ca de obicei, dintr-un text scris de alții pe Facebookul lui Klaus Johannis, printre însemnări ale doamnei privind coafeza preferată și meditații ale domnului dacă nu cumva ar trebui să-și lase mustață:

„Ziua de astăzi va fi dedicată consultărilor referitoare la prioritățile legislative din următoarea sesiune parlamentară, ocazie cu care partidele și formațiunile politice din Parlamentul României vor fi prezente la Palatul Cotroceni. Acest demers reprezintă începutul reformării instituțiilor publice ale României. Astfel, trecem la o nouă etapă a dezbaterii, identificării și aplicării soluțiilor, care vizează atingerea obiectivelor propuse pentru o construcție durabilă a democrației românești.”

Deși pentru descifrarea acestui text insipid ar trebui un topor, singurul care poate despica limbajul de lemn al Celui Prea Mult Ales, vom încerca să răspundem la întrebarea Ce-a vrut să zică facebook-istul?

Ajutîndu-ne cu alte vorbe și fapte.

Din start, pentru a răspunde curiozității celor care citesc textele mele înainte de a mă înjura, simt nevoia să declar că potrivit însemnărilor de pe Facebook Klaus Iohannis a convocat partidele la Cotroceni în ipostaza de moderator al unui talk-show în care rolul moderatorului e de a nu spune nimic surîzînd giocondist.

Inițiativa a presupus o realitate posibilă doar în capul Prea Mult Alesului.

Amețite, ca niște puicuțe la vederea cocoșului cucurigist, de Înaltele Tăceri ale Președintelui, partidele vor ajunge la pupături mai ceva ca-n Piața lui Caragiale.

Victor Ponta o va țuca pe Alina Gorghiu pe amîndoi obrăjorii, fără a-i aburi ochelarii, iar Gabriel Oprea va încinge un ceardaș cu Kelemen Hunor în numele interesului național.

După care, întoarse acasă, partidele se vor lăsa de furat și se vor apuca de lucru spre binele patriei, așa cum le-a cerut surîsul Președintelui Imperator.

Înainte, cred, de campania electorală, cînd Cel care va deveni Prea Mult Alesul, Klaus Iohannis, reușise să ne mormăie ceva inteligibil, am avertizat, pe cristoiublog.ro, că alesul SRI își propunea să fie, ca Președinte, un Moderator, sau, ca să zic în termeni juridici, un Împăciuitor.

Pe vremuri, dacă voiai să divorțezi, trebuia să treci neapărat printr-o fază care se numea Camera de împăciuire. O juristă, de obicei divorțată, după ce bărbatu-său îi învinețise ochiul, își îndeplinea datoria pentru care primea salariu:

Să-i convingă pe cei doi să se împace, ba mai mult, să și-o pună acolo în birou, dați gata de vorbele ei despre armonia familială cerută de Codul Eticii și Echității Socialiste.

Rare erau însă cazurile cînd cei doi nu mergeau mai departe, la divorțul din sala de judecată.

De ce?

Pentru că doi oameni care au decis să divorțeze renunță doar dacă au interes s-o facă și nu pentru că un altul le zice glu-glu-gisme despre relația de cuplu.

Acest adevăr al vieții e valabil și în politică, fie ea mare sau mică.

Înțelegerile dintre marile puteri nu depind de mediatori, ci de interesul de a se ajunge la o înțelegere.

Pe plan politic intern, înțelegerile depind de un interes comun al dușmanilor politici și nu de vorbele goale spuse de un altul.

Convins de acest adevăr, notam atunci, pe 15 august 2014, pe cristoiublog.ro:

”La proclamarea sa drept Candidat al Marelui Partid, Klaus Iohannis şi-a prezentat Programul de viitor șef de stat. Printre angajamentele luate a fost şi acela de a fi un preşedinte care să nu provoace scandal. Dacă nu vrea să provoace scandal, atunci ce vrea să facă la Cotroceni Klaus Iohannis? Cum ce? Să organizeze dezbateri:

„Cred că în următorii zece ani preşedintele are datoria de a se implica, de a construi dezbateri, consens în jurul temelor mari. (…)”

La cine am mai auzit eu chestia asta cu dezbaterea și consensul? Cum la cine? La Ion Iliescu! În cel de-al doilea mandat, Ion Iliescu a organizat dezbateri depre sinergia faptelor, a ținut discursuri despre consens în jurul temelor mari.

Știți ce s-a petrecut în mandatul de dezbateri și chemări la consens al lui Ion Iliescu? Corupția a pus stăpînire pe România. Dacă mai dura mandatul lui Ion Iliescu, ajungeau să fie corupți nu numai sugarii din leagăn, dar și iepurii din pădure. Corupția a pătruns pînă la fibra națională. Ne vor trebui decenii de război pe viață și pe moarte pentru a eradica acest flagel care afectează însăși ființa poporului român.

Așadar, Klaus Iohannis vrea să fie un al doilea Iliescu la Cotroceni.

Să organizeze dezbateri, să cheme la consens toate forțele din țară, inclusiv pe Corupți, în jurul temelor mari.

Și-n tot acest timp, Victor Ponta, urmașul lui Adrian Năstase la șefia penalilor din România, va relua cu brio Proiectul PSD de corupere a tot ce mișcă în țara asta. (…)

În discurs, Klaus Iohannis a stabilit drept priorități ale sale, dacă ajunge preşedinte, păstrarea opțiunii pro-occidentale a României şi apărarea statului de drept.

Pot fi îndeplinite aceste angajamente fără a provoca scandaluri în România acestor ani? Fireşte că nu. Mandatul lui Traian Băsescu a fost plin de scandaluri. Şi nu numai pentru că aşa e firea lui Traian Băsescu, dar şi pentru că Traian Băsescu a avut un Proiect: Saltul României de la Domnia Legii PSD-iste la Domnia Legii pur şi simplu.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate