Editura Evenimentul si Capital

Benzinarii s-au înțeles asupra prețurilor la combustibili! IATĂ companiile implicate în înțelegere

Autor: | | 0 Comentarii | 1336 Vizualizari

Consiliul Concurenței a amendat cu 3,7 milioane de euro trei lanțuri benzinarii din România, în urma unei anchete care s-a întins pe parcursul mai multor ani, a anunțat astăzi instituția. Amenda a fost acordată pentru încălcarea principiilor concurenței, mai precis pentru înțelegeri în privința prețurilor. Ancheta vizează perioada 2010 - 2013.

Companiile sancţionate sunt:

- SC TINMAR IND SA BUCUREŞTI                    - 15.282.489 lei

- SC PLANOIL SRL BUCUREŞTI                         -   1.317.780 lei

- SC PLANOIL INDUSTRIES SRL BUCUREŞTI    -      306.933 lei.

În cadrul investigaţiei, Autoritatea de Concurenţă a constatat că cele trei companii au participat participarea la o înţelegere anticoncurenţială, constând în fixarea preţurilor, discounturilor şi adaosurilor comerciale, împărţirea clienţilor şi a surselor de aprovizionare în activitatea de distribuţie angro de benzină şi motorină pe piaţa românească, scrie ]n comunicatul Consiliului Concurenței. .

Toate companiile sancţionate au recunoscut participarea la înţelegerea anticoncurenţială şi au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%.

Conform Legii Concurenţei, sunt interzise orice înţelegeri între companii care denaturează concurenţa, în special cele prin care se stabilesc preţurile de vânzare sau cumpărare sau cele prin care se împart pieţele sau sursele de aprovizionare.

Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în acest tip de înţelegeri anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, să îşi recunoască participarea la încălcare şi să furnizeze dovezi privind înţelegerea respectivă. Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor în funcţie de momentul în care contactează autoritatea de concurenţă şi de valoarea informaţiilor furnizate.

Creșterea competiției Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței a declarat într-o conferință de presă că în țările din jur marile lanțuri de magazine au în incinta proprie benzinării. „Dacă marile magazine și-ar deschide la noi pompe, atunci am avea o mai mare concurență.”, a spus acesta.

„Trebuie să transparentizăm mai bine piața și să existe aplicație web unde să poți afla prețul la benzină în zona în care te afli”, a mai spus acesta.

Una din sugestiile lui Chirițoiu este ca Ministerul Transporturilor să afișeze prețul bezinăriilor de pe drumul pe care îl parcurs șoferii. Totodată, „am vrea ca pe autostrăzi să existe o diversitate să fie preferate rețele care nu sunt deja pe acea autostradă.  Trebuie să ne gândim și în viitor”, a mai spus Bogdan Chirițoiu.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate