Comisii de specialitate care decid viața pacienților, fără ca ei săfi e consultați

Comisii de specialitate care decid viața pacienților, fără ca ei săfi e consultați

Ministerul Sănătății are de gând să mărească numărul comisiilor de specialitate de la 54 câte sunt în prezent, la 59. Proiectul de ordin de mininistru, care este pus în dezbatere publică până la 23 august

Proiectul de ordin de mininistru, care este pus în dezbatere publică până la 23 august, arată că aceste comisii vor elabora protocoalele standardizate la nivel naţional sau vor adapta conţinutul protocoalelor internaţionale în domeniu; vor fundamenta deciziile ministrului sănătăţii cu privire la politicile, strategiile şi programele de acţiune în domeniul sănătăţii popula- ţiei din sfera sa de competenţă, în acord cu Programul de guvernare și vor identifica şi propune ministrului priorităţile naţionale pe termen scurt, mediu şi lung, corespunzător domeniului de specialitate din sfera lor de competenţă.

N-au nici măcar dreptul să fie observatori

Totodată, potrivit proiectului menționat, comisiile vor elabora propuneri pentru pachetele de servicii medicale care se asigură în cadrul sistemului de sănătate, vor colabora cu societăţile ştiinţifice sau asociaţiile profesional-ştiintifice în problemele majore ori de interes naţional, vor stabili competenţele incluse în pregătirea pentru specialitate și vor alcătui tematicile examenului de medic specialist şi primar, cu bibliografiile aferente. Toate bune și frumoase, dar pacienții sunt excluși din start de la orice discuție, atrage atenția Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Reprezentanții acesteia solicită Ministerului Sănătății să includă și un reprezentant al asociațiilor de pacienți în viitoarele comisii de specialitate ale Ministerului Sănătății ca observatori. Și asta „întrucât perspectiva pacientului despre care se tot vorbește în spațiul public să devină mai mult decât un slogan. Reprezentanții asociațiilor de pacienți pot contribui cu o radiografiere concretă a problemelor cu care se confruntă pacienții pe problema respectivă. În plus, o astfel de măsură ar duce la transparentizarea unor decizii luate de Ministerul Sănătății, care afectează în mod direct pacienții”, a declarat Radu Gănescu (foto), președintele COPAC.