Cioloș mizează din nou pe Stradă în războiul cu Dragnea și PSD. Ce planuri politice are premierul?
- Silviu Sergiu
- 2 iulie 2016, 11:04
Pentru un politician care nu a anunțat răspicat că ar avea planuri politice după alegerile parlamentare, ba chiar a lăsat să se înțeleagă că nu e dispus să se înregimenteze în vreun partid politic pentru a rămâne premier, Dacian Cioloș este mult prea preocupat de imaginea sa. Guvernul, în ansamblul său, a intrat într-o logică electorală, care anunță vremuri interesante
Există în momentul de față, la Palatul Victoria, o preocupare permanentă pentru imaginea publică a Executivului. Recent a fost schimbat purtătorul de cuvânt, un colaborator apropiat al lui Dacian Cioloș a preluat conducerea departamentului de comunicare, a fost transmisă ministerelor o circulară prin care niciun comunicat de presă nu mai poate fi promovat public fără ca acesta să fie avizat de specialiștii guvernamentali.
Este evident că, în ultima vreme, Guvernul și-a schimbat strategia de comunicare. Până acum, miniștrii lui Dacian Cioloș erau reactivi în fața criticilor formulate de liderii partidelor parlamentare, PSD și PNL în aceeași măsură, interesați să demonstreze public că soluția guvernării tehnocrate a eșuat. Răspundeau sfios și politicos la orice reproș, ca nu cumva să riște o moțiune de cenzură, care să-i trimită acasă înainte de termen. De câteva zile, miniștrii au intrat în etapa ofensivă.
Conflictul public dintre Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, și Sebastian Ghiță, deputat PSD, este o dovadă clară.
Blamat pentru ineficiență în atragerea fondurilor de la Bruxelles de către fostul premier Victor Ponta, Cristian Ghinea a contra-atacat în forță. L-a acuzat pe Sebastian Ghiță de fraude majore, a oferit cifre opiniei publice care să-i susțină afirmațiile, a sesizat chiar DNA. Operațiunea a avut succes în planul imaginii, având în vedere că Sebastian Ghiță este una dintre cele mai controversate figuri ale guvernării Victor Ponta, acuzat deja de corupție în mai multe dosare.
Automat, Ghinea a fost ”the good guy”.
Pe de altă parte, dacă ne uităm la agenda recentă a Guvernului, observăm o preocupare evidentă pentru măsuri cu larg impact și grad de susținere ridicat în rândul populației. Adoptarea legislației privind birocratizarea a făcut valuri importante, crescând încrederea în Guvernul Cioloș. Ca să nu mai vorbit că noua legislație este rezultatul unui proces în care opinia publică a fost implicată în mod direct, fiind invitată să trimită propriile propuneri de debirocratizare. Cu totul ”întâmplător”, zilele acestea a intrat în vigoar și noua legislație referitoare la indemnizația pentru creșterea copilului, o altă decizie cu potențial electoral major. În acest timp, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, se implică în procurarea de medicamente rare și scumpe pentru oamenii obișnuiți de pe Facebook. Demersul este onest, nu ipocrit.
Vlad Voiculescu făcea asta și înainte să fie ministru, el fiind creatorul celebrei Rețele a citostaticelor, care procura din străinătate medicamente împotriva cancerului ce nu se găseau în România. Încă un plus de imagine pentru Executiv.
Nu în ultimul rând, premierul Dacian Cioloș a participat la o operațiune de ecologizare a Parcului Văcărești, apreciată probabil de publicul tânăr. Fotografiile cu premierul strângând gunoaie, cu mănuși albe, au devenit virale pe rețelele sociale. Mesajul subliminal al acestor fotografii este deosebit de puternic: curățenie.
Mi-e greu să cred că toate aceste acțiuni de imagine nu au fost coordonate, nu au fost programate în cascadă, într-un interval de câteva zile. Cert este că și-au atins scopul. Totuși, de ce atâta preocupare pentru ca Guvernul Cioloș să placă românilor? Ce planuri politice are premierul?
El a anunțat deja că nu se va înregimenta în niciun partid politic, că nu vrea să participe la campania electorală cot la cot cu liberalii, cei care sunt interesați să-l coopteze. Ar prefera mai degrabă să fie numit de președintele Klaus Iohannis după alegeri. Dacă PSD va câștiga scrutinul parlamentar, cu un scor suficient pentru a face majoritatea împreună cu ALDE, va fi foarte greu pentru Klaus Iohannis să-l impună. Liviu Dragnea a anunțat deja că ar putea fi viitorul prim-ministru.
Dacian Cioloș mizează, probabil, din nou pe Stradă. Este premierul post-Colectiv, a ajuns în funcție grație protestelor de stradă și se bazează pe asta și pe mai departe. Speră probabil că, atunci cînd Liviu Dragnea îl va forța pe Klaus Iohannis să-l nominalizeze în fruntea Guvernului, Strada va cere menținerea lui la Palatul Victoria și după alegeri. Pentru PSD este însă esențial să preia guvernarea.
Social- democrații au în mânecă și alte cărți pentru a-și impune premierul. Prin PSD se vorbește în continuare de varianta suspendării președintelui, pentru ca atribuțiile de șef al statului să fie preluate de Călin Popescu Tăriceanu, care să-l numească pe Liviu Dragnea în fruntea Guvernului. În orice caz, este de așteptat ca, în toamnă, PSD să depună moțiune de cenzură, pentru a limita atribuțiile Guvernului Cioloș și a-l împiedica să ia decizii populare.