Cine și cum ia pensia de urmaș

Cine și cum ia pensia de urmaș

În situația decesului asiguratului sau pensionarului, copiii și soțul supraviețuitor au dreptul la acest tip de pensie, dar cu anumite condiții

În sistemul național de pensii publice există două categorii de persoane care pot primi, în anumite condiții, pensie de urmaș: copiii și soțul supraviețuitor. Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), pensia de urmaş se calculează din: pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul susținătorul decedat sau din pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susținătorului a survenit înaintea îndeplinirii condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă.

În ce condiții o primesc copiii

Pensie de urmaș primesc copiii până la vârsta de 16 ani, dacă unul dintre părinți sau amândoi au decedat. Pot primi, însă, și după această vârstă, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, până la vârsta de 26 de ani. De asemenea, o primesc copiii cu invaliditate de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în una dintre situaţiile amintite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Soțul supraviețuitor (femeie sau bărbat) ia pensie de urmaș la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani. Dacă a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus. De asemenea, soțul o primește și dacă este invalid de gradul l sau II și dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 1 an.

Condiții pentru partenerii de viață

Tot indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, o poate lua și dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă urmașul nu realizează venituri lunare pentru care asigurarea este obligatorie, sau în cazul în care veniturile sunt mai mici de 35% din salariul mediu brut.

Dacă nu îndeplinește aceste condiții, beneficiază de pensie de urmaș doar pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în cest timp nu are venituri lunare dintr-o activitate cu asigurare obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut.

Acest tip de pensie specială îl primește și soțul urmaș care are în îngrijire la data decesului susținătorului unul sau mai mulți copii în vârstă de până la 7 ani. El beneficiază de pensie de urmaş până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din salariul mediu brut.

Cât este pensia de urmaș

Valoarea pensiei se stabilește procentual din punctajul mediu anual realizat de susținător sau din pensia de invaliditate gradul I, în funcție de numărul urmașilor, astfel:

a) 50% - pentru un singur urmaș;

b) 75% - pentru 2 urmași;

c) 100% - pentru 3 sau mai mulți urmași.

Există însă o excepție: În cazul orfanilor de ambii părinți, pensia se calculează prin însumarea drepturilor de pe urma fiecărui părinte părinte.