Editura Evenimentul si Capital

Acordul CETA, noi pieţe pentru exportatori, locuri de muncă de calitate pentru angajaţi. Cât de interesate sunt firmele românești de aceste oportunități

Ambasadorul canadian, Kevin Hamilton (stânga) și Mihai Daraban, președintele CCIR, (foto: ccir.ro)
Autor: | | 0 Comentarii | 618 Vizualizari

Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Canada va crea oportunităţi noi şi de anvergură atât pentru statele Uniunii Europene, cât şi pentru Canada, va deschide noi pieţe pentru exportatori, va genera locuri de muncă de calitate pentru angajaţi şi va întări relaţiile existente între economia Canadei şi economiile statelor membre UE, au susținut, azi, într-o conferință președintele CCIR, Mihai Daraban, și ambasadorul Canadei la București, Kevin Hamilton.

CCIR a demarat o acțiune pentru a evidenția beneficiile Acorudlui CETA, Canada fiind o țară membră a grupului G20, o țară aflată pe locul 10 în clasamentul PIB-urilor mondiale. Este al treilea mare producător de petrol al lumii, cu 172,8 miliarde de barili - evaluare făcută la 1 decembrie 2015 la nivel mondial, bazat[ pe rezervele găsite și exploatabile din punct de vedere comercial, a explicat președintele Camerei, Mihai Daraban.

Camera de Cormerț a României se află „în plină evaluare”, după ce a trimis un chestionar firmelor din România, la care are, deocamdată, doar 60 de răspunsuri, referitor la acest acord.

„Vrem să scoatem mediul de afaceri din România în afara Europei - pe plan european agenții economici se întâlnesc, participă la târguri, distanțele sunt scurte, lucrurile sunt mai simple. Ne interesează să spargem acele bariere care ne-au făcut ca în afara Europei să avem doar 15% exporturi (70%sunt în UE, 15% cu țările europene din afara UE). Cu Canada avem 203 milioane euro exporturi de bunuri și servicii și un import de 260 de milioane de euro”, a explicat Mihai Daraban.

(Ambasadorul canadian și președintele CCIR, în conferința de presă. Foto: CCIR)

El a afirmat, în conferința de presă, care sunt beneficiile clare pentru România și pentru români ale acordului de liber-schimb, dând exemple precum: eliminarea a 98% din barierele tarifare, reducerea taxelor vamale, schimb de forță de muncă. În plus, este vorba despre libera circulație, promisiunea că la 1 decembrie românii vor călători fără vize în Canada, standardizări comune, și, mai în glumă, mai în serios, „Canada ar putea fi pentru UE un înlocuitor al Marii Britanii, după Brexit”.

Ambasadorul canadian în România, Kevin Hamilton, a amintit că azi se împlinesc 50 de ani de relații diplomatice între țările noastre, de la deschiderea ambasadelor din cele două state.

„Suntem o țară cu multe regiuni - nord-americani, europeni, legături puternice transatlantice, regiune arctică, pacifică - așa că, dacă faci comerț cu Canada, faci cu întreaga lume, pe care o reprezintă Canada. Acesta este cel mai mare și mai comprehensiv acord semnat vreodată între Canada și Europa. Este menit să îmbunătățească relațiile, promovează valorile comune și cooperarea, protejarea mediului, drepturile pe piața muncii. Este o fundație pentru o cooperare și mai importantă. Se deschid noi piețe pentru exportatori, potențialul este ca schimburile comerciale să crească cu 23% în primul an”, a menționat diplomatul canadian.

Kevin Hamilton a precizat că așteaptă cu nerăbdare să vadă rezultatele implementării acestui acord, în special aici, în România.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro

Rubato

24,00Lei

Zăpada

38,00Lei

libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X