Cel mai mare teren de golf din România se construiește la Sibiu | Galerie Foto
- Traian Deleanu
- 13 iulie 2015, 14:21
Cu o suprafață de aproape 100 de ha, terenul de golf aflat în amenajare între Sibiu și Cisnădie va deveni de la finele acestui an cea mai mare investiție de acest gen din România.
Investiția inițială este de aproximativ 18 milioane de lei, fără TVA, și este cofinanțată din fonduri europene. De anul acesta, alături de teren vor începe construirea unui hotel cu facilități specifice celor de cinci stele, a unor terenuri pentru diferite sporturi și a unui ansamblu rezidențial de case de vacanță.
Proiectul terenului de golf este compus din trei zone distincte: terenul cu 18 cupe conform standardelor internaționale, un teren de antrenamente cu șase cupe și o zonă de driving-range (loc de antrenament în special pentru loviturile de început). Terenul cu 18 cupe este conceput astfel încât să fie locul de desfășurare a competițiilor internaționale din domeniu.
O investiție pentru care a tradus actualul președinte
Povestea terenului de golf în forma pe care o prinde zilele acestea are drept punct de plecare și biroul din Germania al lui Kurt Roßknecht, arhitect în domeniul terenurilor de golf. Prin cele 85 de terenuri amenajate sau re-amenajate de el a devenit unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți în domeniu. ”Prima oară când am venit la Sibiu a fost în 2006. M-a sunat domnul primar Iohannis. A auzit că lucrez în domeniu și mi-a spus că un prieten de-al lui lucrează la un astfel de proiect. Desigur că am fost interesat. Am fost impresionat de faptul că m-a așteptat la Aeroport, împreună cu domnul doctor Vonica. Și cum doctorul Vonica nu vorbea limba germană, Klaus Iohannis ne-a ajutat cu traducerea. O germană impecabilă. E o onoare pentru mine că l-am avut drept translator pe cel care avea să devină președintele României. Ce m-a impresionat de la bun început a fost că atunci tot Sibiul era în șantier. Se vedea că aici urmează să se întâmple lucruri frumoase”, amintește arhitectul.
Terenul de golf este un proiect inițiat de Ilie Vonica, fondatorul grupului Polisano. După decesul acestui, frâiele proiectului au fost preluate de către un investitor german - Jürgen Faff -, cunoscut în România în special pentru investițiile în domeniul energiei regenerabile
Șase lacuri, amplu sistem de irigare
Terenul de golf va fi irigat cu ajutorul unui sistem computerizat care funcționează noaptea și care include câteva mii de sprinklere. Potrivit calculelor inițiale, debitul zilnic aproximat al sistemului de irigare va trebui să fie de 1.300 de metri cubi. O parte din apa folosită pentru irigații se va recupera prin sistemul de drenaje. În cazul unor perioade de secetă, sistemul de irigare al terenului de golf este prevăzut a avea și puțuri care pot fi utilizate ca surse alternative de apă, în afara lacurilor amenajate. Pentru a proteja mediul, pompele de apă vor fi alimentate cu energie furnizată de panouri fotovoltaice.
Proiectul prevede șase lacuri de agrement, care să asigure și volumul de apă necesar irigării. Suprafețele luciului de apă ale lacurilor ce urmează a fi create în special prin lucrări de săpătură vor fi cuprinse între 1.098 și 13.896 de mp. Pe unul dintre lacuri va fi amenajat și un ponton care să ofere acces la bărci de agrement.
Funcțional, doar de anul viitor. Dar parțial
În acest moment, în România mai există șase terenuri de golf, dintre care trei sunt în București și câte unul la Breaza, Timișoara și Pianu de Jos (județul Alba). Cu o suprafață de 70 de ha, acesta din urmă este cel mai mare teren de golf funcțional în România. ”Proiectul de la Sibiu este foarte interesant: zona este superbă. Priveliștea este foarte importantă în acest sport. Este o șansă pentru Sibiu. Riscul pentru public este minim, investiția este una privată și chiar dacă există o cofinanțare din partea Uniunii Europene, riscul și-l asumă investitorul. Dar, de câștigat va avea întreaga comunitate. Cine vine să joace golf nu va face acest lucru 24 de ore pe zi. Joacă patru ore, iar restul îl petrece în împrejurimi. Nu este vorba numai de banii pe care cei care vor veni la acest teren îi vor cheltui aici, ci și de faima de care va beneficia Sibiul în lumea pasionaților de golf”, mai spune arhitectul Roßknecht.
Chiar dacă lucrările vor fi terminate la finele acestui an, terenul de golf nu va putea fi folosit pe de-a întregul nici anul viitor.
”Alături de acest teren, în cursul acestui an vom demara și alte investiții conexe: un hotel, un ansamblu rezidențial de vacanță, terenuri de sport. Am demarat procedurile de includere a acestui teren de golf în circuitele internaționale. Probabil că prima facilitate care accesibilă publicului va fi driving range-ul, de anul viitor. În rest, probabil că va trebui să așteptăm să crească iarba, terenul să se «așeze»”, declară Jürgen Faff, cel care a preluat proiectul.