Bigăr a fost pusă, recent, de Huffi ngton Post, în topul minunilor naturale. Unele site-uri turistice o consideră unică. Imaginea e suficientă ca săți propui măcar o excursie de două zile în zonă. Merită!
Dinspre București - Craiova, la cascada Bigăr se poate ajunge pe două variante, ambele cu plecare din Orșova. Prima, din Orșova spre Băile Herculane, până în comuna Bozovici, iar la 12 kilometri distanță după această localitate, pe DN 57 B, chiar în marginea drumului se află cascada. Cealaltă variantă e din Orșova spre Moldova Nouă și are un mare plus, dar și un mare minus: poți vedea „Cazanele Dunării”, una dintre cele mai frumoase zone ale României, dar vreo 20 de kilometri de drum sunt neasfaltați. În plus, din Moldova Nouă se ocolește prin Oravița, iar la 40 de kilometri de Oravița se ajunge la cascada Bigăr.
Punte și loc special pentru fotografii
De la anul, lângă cascada Bigăr se va amenaja o punte pe care turiștii vor putea ajunge într-un loc din care obiectivul natural arată și mai spectaculos.
„Avem deja un proiect, sperăm să obținem și finanțarea necesară, astfel încât din primăvara anului viitor la cascada Bigăr să existe o punte pe care se va putea trece până pe un foarte mic platou natural, din care imaginile oferite de căderea de apă sunt și mai spectaculoase. Încercăm astfel să evităm incidentele provocate de turiștii care trec peste balustrada existentă și se aventurează mai aproape de cascadă. Chiar acum două săptămâni am avut un incident cu un bărbat, însoțit de copilul său. Au alunecat și s-au lovit destul de rău, mai ales copilul, din nefericire. Atât pe puntea respectivă cât și pe acel mic platou nu va fi permisă trecerea simultană a mai mult de o persoană. Mizăm și pe înțelegerea turiștilor”, d e c l a - ră Constantin Vasile, directorul Administrației Parcului Național Cheile Nerei Beușnița.
Un an bun
Vara acestui an a însemnat revigorarea stratului de mușchi format vreme de secole sub cursul pârâului Bigăr, strat gros care dă și forma neobișnuită a cascadei. „Am avut câțiva ani secetoși, cu perioade destul de lungi în care doar câteva firicele de apă mai curgeau pe ici, pe colo. Culoarea mușchiului s-a schimbat, însă în 2014 lucrurile au revenit la normal mulțumită faptului că am avut o vară mult mai bogată în ploi decât până acum”, adaugă directorul Constantin Vasile. El mai spune că sezonul estival al acestui an a marcat încă o schimbare benefică în ceea ce privește obiectivul: „Ni s-a confirmat faptul că din ce în ce mai puțini turiști lasă gunoaie în apropierea cascadei. Mai avem de așteptat până la o disciplinare totală, însă trendul este pozitiv, se vede de la un an la altul o schimbare în mentalitatea turiștilor, ceea ce ne bucură”.
Neapărat de văzut, mai ales toamna sau primăvara
Printre localnici există părerea că nu cascada Bigăr este cea mai frumoasă, ci cascada Beușnița. Mai ales toamna și primăvara, când sunt ploi mai abundente. Cascada este, de fapt, o imensă perdea de apă. La ea se poate ajunge însă doar pe jos. La fel se întâmplă când vine vorba și de celelalte obiective puțin spus spectaculoase din zonă: Cheile Nerei (traseu lung de 22 de kilometri), Cascada Șușara sau Lacul Dracului (singurul lac carstic din România). În apropierea cascadei Bigăr, posibilitățile de cazare sunt reduse. Cele mai multe variante sunt oferite de pensiunile din Sasca Montană și Sasca Română, prețul unei camere fiind cuprins între 80 și 160 de lei pe noapte.