Cea mai agitată zi din PNL. Munteanu, candidatul negociat de Atanasiu cu Iohannis şi Dudu Ionescu

Cea mai agitată zi din PNL. Munteanu, candidatul negociat de Atanasiu cu Iohannis şi Dudu Ionescu

Liberalii au anunțat după ore bune de discuții că au decis să meargă pe soluția unui candidat din societatea civilă la Primăria Capitalei. Deși au fost vehiculate mai multe nume, niciun lider liberal nu și-a asumat o candidatură, prin urmare soluția Cotroceniului le-a convenit tuturor

D upă ce Ludovic Orban a fost scos din joc de DNA, liberalii au încercat să îi găsească repede un înlocuitor în persoana lui Cătălin Predoiu, preşedintele PNL Bucureşti. În acest sens, mai mulţi lideri locali, în frunte cu conducerea partidului au încercat să îl convingă pe Predoiu să îşi asume candidatura, dar acesta a refuzat spunând că nu îşi doreşte o carieră în administraţia locală. Liderii locali i-au transmis că în teritoriu şefii de filiale sunt şi candidaţii partidului la primării sau consilii judeţene şi că anvergura unui om politic se vede în numărul de voturi primite. După refuzul ferm al lui Cătălin Predoiu comunicat şi la Cotroceni, varianta candidaturii lui Marian Munteanu a fost discutată cu preşedintele Iohannis, susţinătorul acestei soluţii fiind şi unul dintre consilierii de stat, Constantin Dudu Ionescu, fost important lider ţărănist. Cel care a intermediat toate negocierile dintre PNL şi Palatul Cotroceni a fost Teodor Atanasiu, au precizat surse liberale, dar şi senatorul PNL Iulian Dumitrescu.

Filmul zilei

● În cursul dimineaţii de ieri, liberalii au mutat şedinţa conducerii PNL în care trebuia parafat noul candidat de la ora 13.00 la ora 18.00 pentru că nu ştiau cine va fi înlocuitorul lui Orban.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Marian Munteanu

● În paralel, surse din conducerea PSD spun că au loc negocieri avansate pentru o alianţă electorală PSD-ALDE, cu Călin Popescu Tăriceanu candidat al celor două partide pentru Primăria Bucureşti.

● Cătălin Predoiu i-a refuzat pe liberali și a venit cu varianta Adrianei Săftoiu, susţinută şi de Vasile Blaga şi o parte din vechii democrat-liberali, dar care nu a întrunit consensul vechilor liberali, în frunte cu Alina Gorghiu pe motiv că aceasta ar fi fost „băsistă” şi pentru că ar fi polarizat prea mult electoratul PNL.

FOTO: Alina Gorghiu și Vasile Blaga nu au găsit în PNL un înlocuitor pentru Ludovic Orban FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU 

● De-a lungul zilei, în şedinţa liberalilor au fost discutate mai multe variante: Cristian Buşoi, dar şi unii dintre candidaţii la sectoare, printre care Alexandru Nazare, candidatul PNL la Sectorul 1 şi Răzvan Sava, candidatul PNL la primăria Sectorului 4 şi primar general interimar.

● De asemenea, altă variantă luată în calcul a fost susţinerea candidaturii lui Nicuşor Dan, candidatul USB (Uniunea Salvaţi Bucureştiul), dar acesta nu a dorit să se înscrie în PNL, ci să fie susţinut de acest partid.

● În cele din urmă, co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat că PNL îl va susţine pe Marian Munteanu. „Opţiunea este către domnul Marian Munteanu, reprezentant al societăţii civile, un om care este un simbol al anilor ’90, unul dintre liderii mişcărilor de studenţi de la acea vreme şi un simbol al mişcării anticomuniste, un om cu care cred că PNL are create toate premisele pentru câştigarea bătăliei în Bucureşti”.

● După ce PNL a lansat ideea candidaturii lui Marian Munteanu, surse din PSD au transmis informaţia că varianta Tăriceanu trece în plan secund şi că Gabriela Vrânceanu Firea rămâne prima opţiune a acestui partid.

● Marian Munteanu a fost validat în postura de candidat la Bucureşti de către Biroul Politic Naţional al PNL, el semnând cu puţin timp înainte adeziunea de înscriere în partid. Ulterior, acesta a sosit în şedinţa PNL şi le-a mulțumit liberalilor pentru încredere. „Sunt profund legat de bucureşteni. Să găsiţi cele mai bune soluţii pentru a găsi un parteneriat pentru Bucureşti şi pentru România. Vă mulţumesc şi Doamne, ajută”, a spus Munteanu.

Filiera țărănistă din guvernul Cioloș

Influenţa consilierului de stat Constantin Dudu Ionescu s-a văzut şi în formarea guvernului Cioloş. Astfel, țărănistul cu cea mai importantă poziție este Costin Borc, vicepremier și ministru al Economiei. El și-a început cariera politică alături de Corneliu Coposu, al cărui asistent special a fost între 1991 și 1994. Tot pe filiera țărănistă a fost promovat în noul guvern Marius Bostan, fostul lider al Tineretului Universitar Național Țărănist.

Turcescu a aflat primul

Jurnalistul Robert Turcescu a publicat pe Facebook, pe 26 martie a.c., informația că Marian Munteanu va candida la Primăria Capitalei, fără a preciza însă că din partea PNL. La câteva zile, pe 4 aprilie, semn că și-a pregătit pas cu pas intrarea în lupta pentru București, Marian Munteanu a postat pe site-ul propriu (www.munteanu.ro) un CV sub formă de scrisoare deschisă, sub pretextul că este ținta unor acțiuni de defăimare. Contactat de EVZ, Robert Turcescu a explicat că, în momentul în care Marian Munteanu a început să fie ”insistent” invitat la Realitatea TV, pentru el a fost un indiciu că se pregătește un proiect politic. ”Am început să pun întrebări și așa am aflat. Proiectul a fost adaptat, pentru că nu se punea problema să fie candidatul PNL la Primăria Capitalei. Era vorba de un proiect care să includă filiera vechilor țărăniști, Constantin Dudu Ionescu, Costin Borc, Marius Bostan și frații Popescu, Dan Cristian și Mișu Pricopsitu”, ne-a spus Turcescu.

Dragnea: „PSD o susţine 100% pe Firea”

După ce în presa centrală au apărut informaţii „pe surse”, încă de luni seară, potrivit cărora PSD ar intenţiona să opereze o rocadă Firea-Tăriceanu în ceea ce priveşte bătălia pentru Primăria Capitalei, Liviu Dragnea a dezminţit ieri categoric o astfel de mutare. „Gabriela Firea este candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, iar susţinerea sa nu a fost niciun moment pusă în discuţie în interiorul partidului. Toţi membrii PSD o susţin 100% pe Gabriela Firea în competiţia electorală pentru Capitală. Totodată, PSD respinge încercările de politizare a campaniei pentru municipiul Bucureşti, prin care se doreşte deturnarea atenţiei de la problemele de fond ale bucureştenilor de care ar trebui să se ocupe viitorul primar al Capitalei”, a spus Dragnea.

FOTO: Liviu Dragnea a infirmat zvonurile că PSD ar înlocui-o pe Firea FOTO: NICU DÎRDÎIAC

La rândul său, Firea a salutat decizia PNL de a nominaliza un candidat propriu pentru funcţia de edil-şef, Marian Munteanu, şi a precizat că aşteaptă cu interes să afle care sunt proiectele acestuia pentru Bucureşti. Firea a subliniat că strategia PSD nu se schimbă cu nimic în urma deciziei PNL. (Răzvan Gheorghe)

Tăriceanu recunoaște că ar vrea să candideze

Preşedintele Senatului, Călin Popescu- Tăriceanu, a anunţat, ieri, că nu exclude o candidatură la Primăria Bucureştiului, această „mutare” fiind gândită în perspectiva atingerii obiectivului strategic al ALDE: accederea în Parlament la alegerile din toamnă.

FOTO: Tăriceanu „analizează foarte serios” să candideze la Capitală FOTO: NICU DÎRDÎIAC

Potrivit surselor EVZ, Liviu Dragnea şi liderii PSD nu sunt deloc mulţumiţi de eventualitatea unei candidaturi din partea lui Tăriceanu, în condiţiile în care ultimele negocieri cu ALDE au fost sortite eşecului, iar înlocuirea lui Ludovic Orban cu Marian Munteanu sugerează faptul că acesta din urmă, pozând în independent, nu se va baza numai pe sprijinul electoratului Senatului l-ar

Candidatura, „un plus pentru partid”

„Nu vă ascund că sunt mulţi colegi de-ai mei din ALDE care consideră că o candidatură a mea la Primăria Capitalei ar fi un plus pentru partid şi eu analizez foarte serios aceste lucruri, dar mai ales din perspectiva obiectivului strategic pe care îl avem şi care e intrarea în Parlament. Vom analiza şi sunt convins că împreună vom lua cea mai bună decizie pentru ALDE din perspectiva de care v-am vorbit”, a declarat Tăriceanu. (Răzvan Gheorghe)

Povestea omului care a dezamăgit o generație

Pe 17 decembrie 2011 apărea, în Evenimentul zilei, primul interviu amplu dat de Marian Munteanu după ani lungi de tăcere. A fost și ultimul dat presei scrise, de atunci. A mai apărut pe la televizor, dar sporadic și fără consistență. În acel interviu, fostul lider al Pieței Universității spunea, mesianic, „Provin, poate, din altă lume... A mea a murit sau e scufundată!”, Tot el mai afirma: „Politica nu m-a tentat deloc. Am încercat în două rânduri să propun niște traiectorii care mi se păreau utile. Cel mai probabil, am fost neconvingător”.

În 2011, Marian Munteanu ne declara că s-a retras în munți, la Breaza. Creștea o vacă, o vițică și trei dulăi: „Le cheamă Florica și Garofița! Numele câinilor nu-l spun!”

Relația cu Măgureanu, o născocire a presei

În 2000, înainte de alegeri, a fost părtaș al unui proiect politic condus de Virgil Măgureanu, șeful SRI-ului pe timpul lui Iliescu. „Nu Măgureanu a fost inițiatorul, ci domnii Tabără și Druc!”, se apăra, în fața noastră, Marian Munteanu. „Câțiva jurnaliști mi-au asociat numele cu al d-lui Măgureanu. E incomplet! Eu l-am văzut de patru-cinci ori... Ultima oară, la o lansare de carte, nu demult!”. Spune că a încercat să se poziționeze în ambele zone ale spectrului politic: „Important era ce se face și nu cine face! N-am putut ajunge la un punct de vedere comun. Mă invitaseră la niște discuții...”. Se pare că, între timp, politica domnului Marian Munteanu s-a schimbat.

FOTO: Asocierea dintre „Golanul” Munteanu și „Șarpele cu ochelari” Măgureanu a sfi dat o generație

Fostul președinte al Ligii studenților a evitat să apară în public ani de zile. Unde s-a ascuns? „N-am plecat nicăieri! N-am fost vizibil, în sensul acela, niciodată. În media mi s-a operat un anumit tip de imagine. În principal, de denigrare”, explica, în 2011, legenda Pieței Universității.

Un om de dreapta. Cât de dreapta?

„De dreapta și atât. Eram de dreapta... Am doar simpatii personale. În România nu e niciun curent!”, mărturisea fostul lider al studenților. Doctrina Mișcării Legionare l-a atras? Sau discursurile Căpitanului?

„În momentul ăla nu le cunoșteam... Sunt lucruri acolo care nu-s bine cunoscute... E o problemă a istoriei, nu a contemporaneității!”, era evaziv Munteanu. Au fost voci care l-au acuzat că ar simpatiza cu doctrina legionară: „Amuzant, dar și întristător era acuzația că suntem legionari și noi habar n-aveam de doctrină! Păi, de unde s-o fi citit? Petre Țuțea, mentorul nostru, nu ne spunea nimic. Ne menaja...”.

Marian Munteanu avea un apartament cu două camere, ultracentral, pe Sfinții Voievozi, și mai are două camere într-o casă în aceeași zonă.

„Poate, pentru unii n-am fost prea confortabil pentru mulți!”, mai spunea el atunci.