Ce spune legea dacă AI un câine sau vrei să îţi iei unul

Ce spune legea dacă AI un câine sau vrei să îţi iei unul

Toate persoanele care au câini trebuie să-i identifice prin microcipare şi să-i înregistreze în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân, prin intermediul medicilor veterinari, conform prevederilor legale aflate în vigoare. Cei care nu respectă această regulă pot fi amendaţi cu sume de până la 10.000 de lei. În plus, ori de câte ori câinii sunt scoşi la plimbare în spaţii publice, proprietarii trebuie să aibă asupra lor carnetul de sănătate al patrupedelor.

Obligaţia proprietarilor -- indiferent că sunt persoane fizice sau juridice -- de a-şi identifica şi înregistra câinii este prevăzută în Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. În acelaşi timp, regulile specifice sunt incluse în Ordinul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentelor nr. 1/2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân, scrieu cei de la avocet.net.

Concret, câinii pot să circule în spaţiile publice, conform ordinului menţionat, numai dacă sunt identificaţi, înregistraţi şi dacă proprietarii au asupra lor carnetul de sănătate al acestora. Identificarea se face prin microcipare, iar înregistrarea se face în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân (RECS), la medicii veterinari. Eliberarea carnetului de sănătate se face odată cu identificarea şi înregistrarea.

"În cazul deplasării câinilor în spaţiile publice pe teritoriul României, proprietarii acestora au obligaţia de a deţine asupra lor carnetul de sănătate al animalelor, care atestă efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare, precum şi identificarea şi înregistrarea în RECS", se arată în Ordinul ANSVSA nr. 1/2014.

Ne puteți urmări și pe Google News

Persoanele care nu se prezintă la medicii veterinari pentru înregistrarea câinilor pe care-i au riscă să fie sancţionaţi, conform OUG nr. 155/2001, cu amenzi cuprinse între 2000 şi 5000 de lei. Totodată, cei care nu-şi identifica animalele prin microcipare pot fi sancţionaţi cu sume cuprinse între 5000 şi 10.000 de lei.

Atenţie! Câinii neidentificaţi şi neinregistrati care se află în spaţiile publice sunt consideraţi a fi fără stăpân şi, prin urmare, sunt trataţi că atare de autorităţi.

În cât timp trebuie să fie identificaţi şi înregistraţi câinii

Persoanele care deţin câini nou-născuţi sunt obligate să-i identifice şi înregistreze în cel mult 90 de zile de la fătare, prevede Ordinul ANSVSA nr. 1/2014. Totuşi, indiferent de cât timp a trecut de la fătare, acest lucru trebuie făcut înainte de vânzarea, donarea sau scoaterea în spaţii publice a câinilor.

În cazul celor proveniţi din adăposturi publice, identificarea şi înregistrarea se fac la momentul adopţiei, înainte de a părăsi adăpostul.

Înregistrarea în RECS se face odată cu microciparea şi eliberarea carnetului de sănătate, dacă proprietarii se prezintă la medicii veterinari. Totuşi, în situaţia în care veterinarul se deplasează la sediul proprietarului, înregistrarea se face în cel mult cinci zile de la microcipare.

"(...) Câinii achiziţionaţi de către cetăţenii români sau rezidenţi ai statului român, inclusiv cetăţeni din alte state membre ale Uniunii Europene, chiar şi cu titlu gratuit, vor fi înregistraţi şi/sau identificaţi, după caz, conform noilor prevederi, în termen de cinci zile", este precizat în actul normativ.

Totodată, cei care cumpără câini din pet shop-uri, cănise (crescătorii de câini) sau expoziţii trebuie să notifice veterinarului că sunt noii proprietari în cel mult şapte zile.

Proprietarii au acces permanent la RECS, pentru a putea verifică datele şi documentele de identificare ale câinilor pe care-i au. În acest sens, Colegiul Medicilor din România a pus la dispoziţie o aplicaţie online, iar verificarea se poate face prin simplă introducere a codului microcipului (care este trecut în carnetul de sănătate), la această adresa.

Important! Costurile legate de identificarea şi înregistrarea în RECS, serviciile prestate de unităţile medicale veterinare de asistenţă sau de clinicile veterinare universitare sunt suportate de către stăpânii câinilor.

Sterilizarea câinilor de rasă comună este obligatorie

Câinii care aparţin rasei comune, dar şi metisii acestora, trebuie să fie sterilizaţi, conform OUG nr. 155/2001. Excepţie de la această regulă fac, de exemplu, câinii utilitari (adică cei folosiţi de poliţie, jandarmerie, persoanele cu dizabilităţi etc.).

Proprietarii care nu-şi sterilizează câinii, deşi sunt obligaţi s-o facă, riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 5000 şi 10.000 de lei. Aceeaşi sancţiune este valabilă şi pentru persoanele care nu menţin "igienă în spaţiile publice, în spaţiile adiacente acestora, în holurile şi căile de acces ale spaţiilor locative", potrivit actului normativ.

În altă ordine de idei, stăpânii de câini trebuie să notifice medicului veterinar, în maximum şapte zile, vânzarea, cumpărarea, pierderea, dispariţia, furtul, donaţia sau moartea animalului.

"În cazul morţii animalului, proprietarii au obligaţia de a solicită medicilor veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legi, utilizatori ai RECS, scoaterea din evidenţă şi consemnarea morţii în carnetul de sănătate. În cazul vânzării sau donării câinelui, atât vechiul, cât şi noul deţinător al câinelui au obligaţia să solicite utilizatorilor RECS să înregistreze în acest registru schimbarea datelor proprietarului şi nouă adresa", dispune Ordinul ANSVSA nr. 1/2014.

Important! Persoanele care vor să călătorească în străinătate împreună cu câinii pe care-i au trebuie să solicite medicului veterinar eliberarea unui paşaport pentru animal şi, totodată, să aibă asupra lor carnetul de sănătate.

Uciderea şi abandonarea câinilor se pedepsesc cu închisoare

Persoanele care ucid sau abandonează câini pot fi pedepsite, conform OUG nr. 155/2001, cu închisoare.

 

Mai exact, actul normativ stabileşte că uciderea câinilor se face doar de către medicii veterinari şi doar prin eutanasiere, astfel că omorârea acestor animale de către persoane neautorizate (sau prin alte metode) este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă penală între 1000 şi 10.000 de lei.

Aceeaşi pedeapsa este valabilă şi pentru cruzimile faţă de animale, la care se adaugă confiscarea câinilor.

Totodată, abandonul câinilor revendicaţi sau adoptaţi -- adică lăsarea acestora fără hrană, adăpost sau tratament medical -- este interzis. Persoanele care fac acest lucru sunt pedepsite cu închisoare de la doi la cinci ani.