Ce se ASCUNDE în spatele celor 10 MILIARDE de euro băgate de RUSIA în Centralele NUCLEARE din Ungaria?

Ce se ASCUNDE în spatele celor 10 MILIARDE de euro băgate de RUSIA în Centralele NUCLEARE din Ungaria?

Rubla se clatină, economia sa este măcinată de sancțiuni, dar Rusia tot găsește bani pentru aliații săi fideli. Moscova este gata să acorde Ungariei un împrumut de 10 miliarde de euro.

Budapesta plănuiește să încaseze prima tranșă a împrumutului anul acesta, a declarat un oficial al guvernului. Oficial, împrumutul trebuie să finanțeze dezvoltarea centralei nucleare de la Pecs, singura sursă de energie atomică a Ungariei, care furnizează 40% din necesarul de energie electrică al țării.

Însă criticii susțin că, de fapt, intențiile Rusiei sunt că cumpere influență pe lângă un guvern membru al unei țări din Uniunea Europeană, scrie The Moscow Times.

„Acordul de pe Pecs este doar o acoperire”, spune Zoltan Illes, un fost parlamentar, membru al partidului Fidesz, de guvernământ, și secretar de stat la Ministerul Mediului până în 2014.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este o tranzacție financiară, iar Rusia vrea să cumpere influență.”

Illes, care se opune folosirii energiei nucleare, urmărește de fapt pomparea de bani în economia maghiară, într-un moment în care premierul Viktor Orban se pregătește de campania electorală pentru 2018.

Vreme de ani de zile, Moscova a folosit relațiile comerciale - în special vânzările de gaze - pentru a-și exercita influența asupra Europei. Acum, aceste metode sunt supravegheate mult mai atent, după ce Statele Unite și Uniunea Europeană au impus sancțiuni economice severe pentru anexarea Crimeii și sprijinul pe care Rusia îl dă separatiștilor din Ucraina.

În schimb, Rusia se luptă să-și păstreze legăturile comerciale și diplomatice, de la statele baltice până la limitele sudice ale Europei. Împrumutul uriaș pentru Ungaria, aprobat anul trecut, este văzut de mulți ca o parte a luptei Moscovei pentru influență.

Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs, a respins aceste afirmații:

„Motivul investiției de la Pecs nu are de-a face cu campania electorală. El servește securității nergetice pe termen lung a țării.”

El a adpugat că Rusia dă ajutor pentru construirea de reactoare nucleare și în alte țări, și că Moscova are mai puțină influență în Ungaria decât în multe state occidentale.

Luna trecută, Orban l-a primit pe Putin la Budapesta. El este singurul lider UE care l-a invitat pe Putin într-o vizită oficială bilaterală, de la prăbușirea zborului Malaysian Airline în Ucraina, în iulie 2014.

Stând lângă Putin în Parlamentul ungar, Orban a adoptat o atitudine conciliatoare față de Moscova. El a declarat că guvernele UE „vânează stafii” dacă își imaginează că se vor putea descurca fără să coopereze cu Rusia.