Ce s-a întâmplat cu bunurile Aurei Ion? Familia face acuzaţii grave: "În telefon sunt stocate date importante de la momentul producerii accidentului şi persoane interesate în tăinuirea lor"
- Larisa Ciuta
- 5 februarie 2015, 20:59
Pe 20 ianuarie 2015 s-a împlinit un an de la moartea Aurei Ion în accidentul aviatic din Apuseni. Familia studentei eroine nu a găsit nici acum explicaţii pentru faptul că lucrurile tinerei nu au mai fost de găsit, în special telefonul, care, spun rudele, "sunt stocate date importante de la momentul producerii accidentului şi persoane interesate în tăinuirea lor".
''Cu toate că a trecut un an de la producerea catastrofei aviatice din Munţii Apuseni, asupra cauzei încă mai dăinuie incertitudinea, resimţind apatia autorităţilor faţă de suferinţa victimelor. Familia Aureliei Ion, prin avocat Laura Beleca, continuă să caute răspunsuri cu privire la împrejurările în care au dispărut bunurile aflate în posesia tinerei studente la medicină în momentul cumplitului eveniment, în acest sens cerând Parchetului să cerceteze sustragerea acestor bunuri.
Deşi plângerea a fost adresată, conform procedurilor în vigoare, Parchetului competent în soluţionarea faptelor reclamate, respectiv Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, acesta a declinat competenţa în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni care, la rândul său, declină competenţa în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj, dându-ne senzaţia că, procurorii nu reuşesc să se hotărască cui aparţin frâiele decizionale sau poate că, de ce ne-ar mira, se doreşte pasarea responsabilităţilor sau, am putea chiar vorbi despre fuga de răspundere. În ciuda demersurilor repetate, de a avea acces la dosarul cauzei, demersuri efectuate încă din luna decembrie 2014, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj îşi menţine aceeaşi atitudine abuzivă, de refuz.
În aceste condiţii şi pentru că plângerea a fost înregistrată la Parchet încă din noiembrie 2014, Familia Ion este obligată să-şi caute singură dreptatea, întreprinzând propria-i investigaţie pentru a descoperi ce s-a întâmplat în realitate cu bunurile Aurei şi, totodată, pentru a elucida cărui fapt se datorează tăcerea autorităţilor.
Printre lucrurile Aurei se afla şi telefonul său mobil, acesta fiind de negăsit. Faptul că Parchetul trenează soluţionarea plângerii şi soluţionarea cererilor ce i-au fost adresate în acest dosar, poate să conducă cu gândul că în telefon sunt stocate date importante de la momentul producerii accidentului şi persoane interesate în tăinuirea lor'', se arată scris în comunicatul de presă remis de către avocata familiei Ion.
20 ianuarie - ziua în care Adrian Iovan şi Aura Ion şi-au pierdut vieţile
Accidentul aviatic din Munții Apuseni (Zborul RFL111 al Școlii Superioare de Aviație Civilă) a avut loc la 20 ianuarie 2014, când avionul YR-BNP de tip Britten-Norman BN-2A-27 Islander a executat o aterizare forțată în Munții Apuseni, la o altitudine de circa 1400 m, lângă localitatea Petreasa, la limita dintre județele Cluj și Alba. Avionul, pilotat de Adrian Iovan, transporta o echipă de cinci medici de la București la Oradea. În accident au murit pilotul și studenta la medicină Aurelia Ion, iar copilotul și patru medici au fost răniți.
Valentin Calu (42 ani) este doctor în științe medicale și lucrează ca medic chirurg la Spitalul Universitar de Urgență Elias din București, iar din 2007 este și purtătorul de cuvânt al unității sanitare. Anterior el a fost coordonator al Unității de Primiri Urgențe de la Elias. Face parte din echipa medicilor care lucrează pentru Programul Național de Transplant.
Pavel Constantin Cătălin Pivniceru (46 ani) este medic specialist chirurgie generală la Spitalul "Sfânta Maria" din București, și purtător de cuvânt al acestui spital.
Radu Zamfir (39 ani) a absolvit UMF "Carol Davila" în 1998. Este medic primar chirurgie generală la Institutul Clinic Fundeni, în Laboratorul de Cercetare Chirurgie. Efectuează transplanturi alături de prof. dr. Irinel Popescu la Centrul de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic Fundeni.
Sorin Ianceu (37 ani) este medic chirurg la Spitalul Municipal din Beiuș și face parte din echipa de transplant a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea. Ianceu a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj și se specializează în transplant.
Aurelia Ion (23 ani), care a decedat, era ofițer-student în anul V al Institutului Medico-Militar din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și efectua un stagiu de pregătire la Spitalul Clinic Fundeni. Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a dispus avansarea post-mortem a sublocotenentului Aurelia Ion la gradul de locotenent.