Ce nu știe Comisia Europeană, dar știe Guvernul României
- Raluca Florescu
- 23 august 2015, 00:01
Ieri, CE a anunțat că își mentine poziția față de Codul fiscal, chiar și cu noile modificări realizat. E vorva de faptul că TVA nu se va mai reduce la 19 ci la 20%, de la 1 ianaurie, iar supraaciza la carburanți nu va mai fi anulată de la anul, ci peste doi ani.
Ingrijorările Comisiei sunt justificate în măsura în care noile decizii vor lăsa la buget câteva miliarde de lei, maxim 3 sau 4, în schimb ansamblul relaxării fiscale și al creșterilor de salarii înseamnă peste 20 -25 de miliarde de lei.
Ceea ce nu știe Comisia este că Executivul a devenit un mega maestru al execuției bugetare.
Anii trecuți, Traian Băsescu, într-o ieșire publică, acuza Guvernul că dosește miliarde de euro în buget.
Evz a scris atunci un material, punând cap la cap fonduri precum cele rezervate în buget autostrăzii Comarnic Brașov, care nici acum nu a demarat, deci cheltuieli fictive de circa 600 de milioane de lei. O altă metodă de a ascunde bani în buget era să pretindă încasări mai mici decât cele care reieșeau din calcule. Era vorba de taxa pe stâlp, nou introdusă pe atunci, din care guvernul a estimat că va încasa câteva sute de milioane, când de fapt i-a revenit peste un miliard și jumătate de lei.
Atunci, calculele noastre s-au oprit la câteva exemple din care am reusit să însumăm ușor peste un miliard de euro.
Nu am adăugat însă banii virați fictiv companiilor publice, sub formă de fonduri pentru investiții, care nu sunt cheltuiți niciodată pentru că bugetele sunt aprobate prea târziu, iar licitațiile pentru executarea lucrărilor mănâncă foarte mult timp.
N-am estimat atunci nici până la ce nivel poate reduce guvernul investițiile publice, și aici am un singur exemplu. Vă amintiți cum se angaja ex ministrul fondurilor UE, actualmente șef la Finante, că vom absorbi, pe Transporturi, integral sau 80% fondurile din exercițiul 2007 -2014? Or, de abia vom ajunge la 60%. Așadar, alte cheltuieli de cofinanțare care, în cele din urmă, s-au dovedit umflate grosolan.
Toate aceste sume dosite pe ici pe acolo urmau, către final de an, calea spre cei mai merituoși dintre baroni, e drept, o cale pe care teama de anchetele DNA a cam blocat-o în ultimul timp.
Aceștia sunt banii din buget de care Comisia Europeană nu stie, dar știe Executivul. Bani care, eventual, mai pot acoperi din golul ce va fi lăsat de Codul fiscal și creșterile de salarii. În mare parte, se poate spune că li se dă o utilizare nobilă. Mai puțin când vine vorba de tăierea fondurilor de La investiții. Rămâne de văzut dacă doar din aceste sume și ce mai colectează ANAF se pot umple golurile create. Sper că, pe ici, pe colo, pe undeva, s-au făcut măcar calcule estimative.