Editura Evenimentul si Capital

Căutările pilotului dispărut cu planorul. Raed Arafat: Vom continua până la căderea întunericului. Mâine căutările aeriene vor fi sistate

Căutările continuă pâna la căderea întinericului
Autor: | | 32 Comentarii | 1738 Vizualizari

Căutările planorului dispărut continuă luni, iar echipele implicate în operaţiunea de găsire a pilotului au la dispoziţie un nou indiciu. Secretarul de stat Raed Arafat a infirmat, luni, informaţiile potrivit cărora bucăţi din planor ar fi fost văzute în zona Prahovei. Autorităţile s-au mobilizat, în a patra zi de căutări, peste 1.000 de persoane fiind implicate în aceastp operaţiune. Arafat a precizat, luni seară, că mâine vor fi sistate căutările aeriene şi că a discutat cu familia, infirmând zona Poiana Țapului.

UPDATE ora 18:00. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că, până la căderea întunerilcului, căutările vor continua, dar mâine acestea vor fi sistate, cu menţiunea că vor exista la dispoziţie două aparate de zbor pentru situaţii clare, pe zone punctuale, la cerere.

În judeţele Sibiu şi Dâmboviţa căutările vor fi oprite, deoarece au fost cercetate, la pas, toate zonele în care ar fi putut să fie. Căutările terestre vor continua în județele Brașov, Argeș, Prahova, Buzău, Bacău, Covasna, Harghita. Astfel, numărul salvatorilor va fi redus la 800-900 de persoane.

El a subliniat că toate informaţiile au fost verificate, dar din păcate nu sunt veşti optimiste şi că mâine, dat fiind terenul accidentat şi condiţiile dificile, zona Postăvaru va fi din nou verificată.

Arafat menționează că au existat diferite sesizări la numărul de urgență 112, dar nimic nu a fost concretizat. O femeie a sunat pentru a anunța că într-o anumită zonă sunt mulți corbi, zona fiind cercetată ulterior și descoperindu-se un animal mort.

"Căutările sunt foarte grele în zonele montane din cauza traseelor. O parte din echipe nu sunt obișnuite cu muntele, ca pompierii", a mai spus Raed Arafat.

În legătură cu ce cheltuieli se fac, secretarul de stat a spus că "sunt cheltuieli pe care statul și le asumă. Orice stat l-ar face, indiferent de zona accidentului. Sunt cheltuieli pe care statul și le asumă pentru că asta e datoria lui față de cetățeni".

Ultima etapă a căutărilor, dacă nu se va găsi nicio urmă în această perioadă, este ca jandarmeria sau salvamontul vor fi nevoie să verifice, să caute planorul când pleacă în orice altă misiune.

Întrebat cine se face vinovat de această situație, Arafat a spus că "treaba mea și a celor care sunt cu mine nu e să căutăm vinovați. Sunt autorități care investighează să vadă dacă e vreo vină undeva. Datoria noastră e să căutăm și să încercăm să salvăm dacă se poate".

UPDATE ora 10:00. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, luni, că informaţia cu bucăţile de planor care ar fi fost văzute în zona Prahovei nu se confirmă, conform B1 TV.

"Începând cu astăzi, a fost pornită căutarea terestră, dar numai în zonele împădurite, din traectele care au fost practicate de pilot şi care au fost analizate.

Pe lângă asta, a fost verificată informaţia cu bucăţile de plastic găsite în zona Prahovei. Ofiţerii care au ajuns acolo ne-au spus că nu se confirmă. Totuşi, ei continuă să caute în zona respectivă", a spus Arafat.

Acesta a dăugat că peste 1.000 de persoane sunt implicate în căutări, care se bazează pe o analiză atentă a peferinţelor pilotului în privinţa traseelor de zbor abordate.

"În Munţii Baiului, peste 100 de persoane caută în ambele părţi. Aviaţia continuă să caute în anumite zone. Sunt 40 de zone în judeţul Prahova şi trei zone în judeţul Argeş, unde nu s-a putut ajunge terestru. Sunt, deja, peste 1.000 de persoane care caută în aceste judeţe. Vom face o analiză, care sunt zonele de căutat terestru. Poate să dureze şi mâine verificarea terestră a tarseelor respective", a adăugat Arafat.

Secretarul de stat a spus, totodată, că persoanele implicate în căutări au avut parte şi de un anunţ fals intenţionat.

"Am avut şi un anunţ fals intenţionat, s-a sunat la 112, cineva a declarat că a găsit avionul în zona Predealului, pentru ca apoi să nu mai răspundă la telefon, apoi să nege că a sunat. Din păcate, foloseşte cartelă PrePay şi nu ştim cine a sunat", a spus Raed Arafat.

În plus, acesta consideră că pilotul ar mai putea fi în viaţă, însă şansele sale de supravieţuire sunt minime.

"Nu vorbim de întregul judeţ Bacău, Harghita, Covasna, vorbim de anumite părţi care sunt limitrofe eventualului traseu. Planorul putea ajunge şi la distanţă de sute de kilometri. Noi căutăm, ipotetic, în zone care erau obişnuite pilotului. Este cea mai mare operaţiune de căutare-salvare. Noi sperăm să găsim planorul şi pilotul, însă sunt multe probabilităţi, dar mergem după analize, informaţii. Noi nu anulăm şansele. Rămâne şansa de 1-3% ca pilotul să fie în viaţă", a concluzionat Raed Arafat.

UPDATE ora 9:50. Vicepremierul pentru securitate națională Gabriel Oprea a aprobat, astăzi, implicarea unor resurse suplimentare în căutarea planorului dispărut, la care participă, în acest moment, 1.350 de persoane.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X