Editura Evenimentul si Capital

Câţi bani învârte în realitate un parlamentar

În noua lege a salarizării unitare, pregătită de Guvern, salariile parlamentarilor se dublează FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 1 Comentarii | 3681 Vizualizari

Un parlamentar câştigă oficial 5.401 lei pe lună, dar printr-o serie de portiţe legislative el poate ajunge, la finalul lunii, să aibă peste 15.000 de lei bani de buzunar. EVZ vă prezintă, detaliat, sursele reale de venit ale unui ales. Premierul Sorin Grindeanu şi preşedintele PNL, Raluca Turcan, au benefi ciat din plin, în mandatul trecut, de unele dintre privilegiile financiare ale funcţiei de deputat

Deputatul Remus Borza, aflat la primul mandat, a declarat în 4 aprilie că parlamentarii trăiesc „dintr-o leafă mizeră”. „Nimeni nu poate să trăiască cu mai puţin de 1.000 de euro, cât avem noi acum!”, a zis el. „Nu am bani nici de pantofi”, s-a plâns şi deputatul Cătălin Rădulescu.

EVZ vă prezintă câţi bani învârt, de fapt, senatorii şi deputaţii.

Un parlamentar ia în mână 5.401 lei lunar şi suma creşte dacă acesta are şi funcţii de conducere. Cel mai mare salariu îl au preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului: Liviu Dragnea încasează 15.825 de lei pe lună, iar Călin Popescu Tăriceanu - 16.201 lei.

O portiţă convenabilă

Pe lângă salariu, parlamentarii mai primesc în fiecare lună 4.600 de lei pentru cazare, dacă nu au domiciliul în Bucureşti sau în judeţul Ilfov. Legea este scrisă în aşa fel încât parlamentarul poate să încaseze cei 4.600 de lei chiar dacă deţine un apartament în Capitală. În plus, parlamentarii nu trebuie să prezinte vreo dovadă că s-au şi cazat în Bucureşti, precum o factură fiscală de la hotel, sau un contract de chirie. Ei primesc pur şi simplu cei 4.600 de lei pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, bagă banii în buzunar şi sunt liberi să îi folosească cum poftesc.

Diurna zilnică: 100 de lei

Pentru că vin la muncă în Parlament, senatorii şi deputaţii mai primesc în fiecare zi o „diurnă” în valoare de 2% din salariu, asta dacă nu au domiciliul în Capitală sau în judeţul Ilfov. Adică minimum 100 de lei în fiecare zi. Din verificările efectuate de EVZ în legislatura trecută, un parlamentar poate ajunge să încaseze, în acest mod, până la 2.500 de lei pe lună, bani pe care, de asemenea, îi bagă în portofel. Aceeaşi „diurnă” o pri meşte şi un parlamentar ales într-un alt judeţ decât cel în care are domiciliul şi care se duce să-şi viziteze electoratul. Aici suma poate ajunge până la 1.500 de lei în fiecare lună, potrivit documentelor consultate de EVZ din mandatul trecut.

Încă un salariu

Însă, cei mai mulţi bani aflaţi la dispoziţia aleşilor sunt destinaţi birourilor parlamentare pe care le deschid în teritoriu şi în care ar trebui să primească cetăţenii în audienţe. Pentru funcţionarea acestor birouri, un parlamentar primeşte în fiecare lună peste 11.000 de lei. Cu aceşti bani îşi poate plăti angajaţii, chiria, utilităţile, paza şi îşi poate face reclamă în presă. Un fapt mai puţin cunoscut este că jumătate din aceşti bani, adică minim 5.000 de lei, sunt încasaţi de parlamentari fără să fie nevoiţi să aducă vreun document justificativ care să dovedească dacă într-adevăr au cheltuit banii respectivi şi pe ce anume. Pur şi simplu alesul semnează o declaraţie pe propria răspundere că i-a cheltuit în interesul alegătorilor şi poate să bage cei 5.000 de lei în portofel. Singura condiţie: să-i cheltuiască pentru „furnituri de birou şi materiale consumabile pentru imprimante, copiatoare, faxuri, etc., protocol efectuat cu ocazia primirii invitaţilor, transport în circumscripţia electorală (carburanţi, lubrifianţi, taxi, etc), materiale de curăţenie şi întreţinere”.


FOTO: În general, parlamentarii nu spun pe ce anume au cheltuit jumătate din banii primiţi pentru birourile parlamentare, pentru că legea nu îi obligă. Iar atunci când o fac din proprie iniţiativă, precum senatorul Mihai Fifor, declară luni la rând cheltuieli identice. Potrivit documentelor depuse la Senat în mandatul trecut, Fifor a declarat că în prima jumătate a anului 2013 a cheltuit cu protocolul în cazul primirii unor invitaţi străini şi români, o sumă lunară de fi x 734 de lei niciun leu în plus, niciun leu în minus, mai multe luni la rând.Pe patru roţi

Pachetul financiar de care dispune în fiecare lună un parlamentar nu se termină aici. Aleşii mai primesc alţi 1.400 de lei ca să se deplaseze pe uliţele şi străzile din judeţele în care au fost aleşi, adică să ia pulsul naţiunii ca să ştie apoi ce legi propun în Parlament. Parlamentarul nu trebuie să dovedească nici în acest caz că a cheltuit banii pentru a-i ajuta pe cetăţeni. Cei 1.400 de lei sunt încasaţi în fiecare lună prin aceeaşi declaraţie pe propria răspundere.

Pentru că vin să facă legi la Bucureşti, parlamentarii mai primesc contravaloarea a 7,5 litri de carburant pentru fiecare 100 de kilometri parcurşi cu maşina, pentru cel mult un drum dus-întors pe săptămână. De acelaşi tratament beneficiază şi parlamentarii care se duc în judeţul în care au fost aleşi, dacă nu au domiciliul acolo. Suma poate depăşi, la finalul lunii, 1.000 de lei pentru carburant.

Senatorii şi deputaţii mai pot să circule gratuit cu trenul dacă prezintă legitimaţia de parlamentar şi mai au dreptul, o singură dată pe săptămână, la un zbor dus-întors cu avionul, dacă nu au domiciliul în Bucureşti sau în judeţul Ilfov. Parlamentarii mai primesc când îşi încep mandatul un telefon mobil şi o tabletă.

Cât poate încasa lunar un ales fără domiciliu în Bucureşti/Ilfov

● Salariu: 5.401 lei

● Cazare în Bucureşti: 4.600 lei fără documente justificative

●Diurnă: câte minimum 100 de lei în fiecare zi în care participă la lucrările Parlamentului sau dacă merge în circumscripţia în care a fost ales dar nu are domiciliul acolo ● Biroul parlamentar: peste 10.000 de lei, dintre care jumătate fără documente justificative

● Transport în circumscripţie: 1.400 de lei fără documente justificative

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate