Câţi bani învârte în realitate un parlamentar

Câţi bani învârte în realitate un parlamentar

Un parlamentar câştigă oficial 5.401 lei pe lună, dar printr-o serie de portiţe legislative el poate ajunge, la finalul lunii, să aibă peste 15.000 de lei bani de buzunar. EVZ vă prezintă, detaliat, sursele reale de venit ale unui ales. Premierul Sorin Grindeanu şi preşedintele PNL, Raluca Turcan, au benefi ciat din plin, în mandatul trecut, de unele dintre privilegiile financiare ale funcţiei de deputat

Deputatul Remus Borza, aflat la primul mandat, a declarat în 4 aprilie că parlamentarii trăiesc „dintr-o leafă mizeră”. „Nimeni nu poate să trăiască cu mai puţin de 1.000 de euro, cât avem noi acum!”, a zis el. „Nu am bani nici de pantofi”, s-a plâns şi deputatul Cătălin Rădulescu.

EVZ vă prezintă câţi bani învârt, de fapt, senatorii şi deputaţii.

Un parlamentar ia în mână 5.401 lei lunar şi suma creşte dacă acesta are şi funcţii de conducere. Cel mai mare salariu îl au preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului: Liviu Dragnea încasează 15.825 de lei pe lună, iar Călin Popescu Tăriceanu - 16.201 lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

O portiţă convenabilă

Pe lângă salariu, parlamentarii mai primesc în fiecare lună 4.600 de lei pentru cazare, dacă nu au domiciliul în Bucureşti sau în judeţul Ilfov. Legea este scrisă în aşa fel încât parlamentarul poate să încaseze cei 4.600 de lei chiar dacă deţine un apartament în Capitală. În plus, parlamentarii nu trebuie să prezinte vreo dovadă că s-au şi cazat în Bucureşti, precum o factură fiscală de la hotel, sau un contract de chirie. Ei primesc pur şi simplu cei 4.600 de lei pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, bagă banii în buzunar şi sunt liberi să îi folosească cum poftesc.

Diurna zilnică: 100 de lei

Pentru că vin la muncă în Parlament, senatorii şi deputaţii mai primesc în fiecare zi o „diurnă” în valoare de 2% din salariu, asta dacă nu au domiciliul în Capitală sau în judeţul Ilfov. Adică minimum 100 de lei în fiecare zi. Din verificările efectuate de EVZ în legislatura trecută, un parlamentar poate ajunge să încaseze, în acest mod, până la 2.500 de lei pe lună, bani pe care, de asemenea, îi bagă în portofel. Aceeaşi „diurnă” o pri meşte şi un parlamentar ales într-un alt judeţ decât cel în care are domiciliul şi care se duce să-şi viziteze electoratul. Aici suma poate ajunge până la 1.500 de lei în fiecare lună, potrivit documentelor consultate de EVZ din mandatul trecut.

Încă un salariu

Însă, cei mai mulţi bani aflaţi la dispoziţia aleşilor sunt destinaţi birourilor parlamentare pe care le deschid în teritoriu şi în care ar trebui să primească cetăţenii în audienţe. Pentru funcţionarea acestor birouri, un parlamentar primeşte în fiecare lună peste 11.000 de lei. Cu aceşti bani îşi poate plăti angajaţii, chiria, utilităţile, paza şi îşi poate face reclamă în presă. Un fapt mai puţin cunoscut este că jumătate din aceşti bani, adică minim 5.000 de lei, sunt încasaţi de parlamentari fără să fie nevoiţi să aducă vreun document justificativ care să dovedească dacă într-adevăr au cheltuit banii respectivi şi pe ce anume. Pur şi simplu alesul semnează o declaraţie pe propria răspundere că i-a cheltuit în interesul alegătorilor şi poate să bage cei 5.000 de lei în portofel. Singura condiţie: să-i cheltuiască pentru „furnituri de birou şi materiale consumabile pentru imprimante, copiatoare, faxuri, etc., protocol efectuat cu ocazia primirii invitaţilor, transport în circumscripţia electorală (carburanţi, lubrifianţi, taxi, etc), materiale de curăţenie şi întreţinere”.

FOTO: În general, parlamentarii nu spun pe ce anume au cheltuit jumătate din banii primiţi pentru birourile parlamentare, pentru că legea nu îi obligă. Iar atunci când o fac din proprie iniţiativă, precum senatorul Mihai Fifor, declară luni la rând cheltuieli identice. Potrivit documentelor depuse la Senat în mandatul trecut, Fifor a declarat că în prima jumătate a anului 2013 a cheltuit cu protocolul în cazul primirii unor invitaţi străini şi români, o sumă lunară de fi x 734 de lei niciun leu în plus, niciun leu în minus, mai multe luni la rând.

Pe patru roţi

Pachetul financiar de care dispune în fiecare lună un parlamentar nu se termină aici. Aleşii mai primesc alţi 1.400 de lei ca să se deplaseze pe uliţele şi străzile din judeţele în care au fost aleşi, adică să ia pulsul naţiunii ca să ştie apoi ce legi propun în Parlament. Parlamentarul nu trebuie să dovedească nici în acest caz că a cheltuit banii pentru a-i ajuta pe cetăţeni. Cei 1.400 de lei sunt încasaţi în fiecare lună prin aceeaşi declaraţie pe propria răspundere.

Pentru că vin să facă legi la Bucureşti, parlamentarii mai primesc contravaloarea a 7,5 litri de carburant pentru fiecare 100 de kilometri parcurşi cu maşina, pentru cel mult un drum dus-întors pe săptămână. De acelaşi tratament beneficiază şi parlamentarii care se duc în judeţul în care au fost aleşi, dacă nu au domiciliul acolo. Suma poate depăşi, la finalul lunii, 1.000 de lei pentru carburant.

Senatorii şi deputaţii mai pot să circule gratuit cu trenul dacă prezintă legitimaţia de parlamentar şi mai au dreptul, o singură dată pe săptămână, la un zbor dus-întors cu avionul, dacă nu au domiciliul în Bucureşti sau în judeţul Ilfov. Parlamentarii mai primesc când îşi încep mandatul un telefon mobil şi o tabletă.

Cât poate încasa lunar un ales fără domiciliu în Bucureşti/Ilfov

● Salariu: 5.401 lei

● Cazare în Bucureşti: 4.600 lei fără documente justificative

●Diurnă: câte minimum 100 de lei în fiecare zi în care participă la lucrările Parlamentului sau dacă merge în circumscripţia în care a fost ales dar nu are domiciliul acolo ● Biroul parlamentar: peste 10.000 de lei, dintre care jumătate fără documente justificative

● Transport în circumscripţie: 1.400 de lei fără documente justificative

●Transport dus-întors cu maşina la Parlament: aproximativ 34 de lei la fiecare 100 de kilometri parcurşi dar un singur drum pe săptămână

Dragnea, mai mult absent

Din documentele financiare consultate de EVZ, preşedintele PSD, deputatul Liviu Dragnea, a avut în mandatul trecut o activitate parlamentară stinsă, el fiind vicepremier în 2012-2015. A încasat rar diurna de deplasare la şedinţele Parlamentului şi nu a cerut niciun leu să se plimbe prin judeţ pentru a afla problemele cetăţenilor. În schimb, Dragnea a avut două birouri parlamentare, ambele în municipiul Alexandria, unde au lucrat 5 consilieri şi un referent. În tot mandatul 2012-2016, Dragnea a luat cuvântul de 31 de ori, a iniţiat 9 legi, a avut o singură întrebare şi a semnat două moţiuni

Socrul lui Ponta, nopţi de lux în camera 226

Fostul senator PSD Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, a fost un client fidel al „Hotelului Timişoara”, clasificat la 4 stele, unde a avut o încăpere preferată: camera cu numărul 226, cu acces gratuit la spa.

Hotelul aflat în centrul municipiului este proprietatea fraţilor Marius şi Emil Cristescu, apropiaţi de PSD, şi se recomandă ca fiind „un mix de confort clasic şi eleganţă minimalistă”. „Încăperile spaţioase sunt inundate de lumină fie prin ferestrele imense, fie prin diversele corpuri de iluminat care creează un ambient exuberant şi totuşi confortabil. Totul reflectă bun-gust, de la ceramica băii şi pînă la finisaje”, îşi prezintă hotelul camerele.

Aici a revenit Ilie Sârbu în repetate rânduri în mandatul trecut. Potrivit unei facturi depuse de Sârbu la serviciul de decontare al Senatului (seria OTR nr. 6795380), obţinute de EVZ, el a petrecut două săptămâni în camera preferată, în perioada 30 aprilie- 13 mai 2014, când la Senat nu a fost activitate în plen.

Socrul lui Ponta era atunci liderul senatorilor PSD şi a declarat că s-a deplasat „în interes de serviciu”, adică să-şi facă treaba de senator, el fiind ales în Timiş dar domiciliul său fiind în Bucureşti.

350 de lei / noapte şi bani de buzunar

Pentru cele două săptămâni petrecute de Sârbu în hotelul de patru stele, Senatul României a plătit în total 5.200 de lei, adică 350 de lei pe noapte. În aceeaşi perioadă, Sârbu a primit şi o „diurnă” de deplasare în teritoriu în valoare de 1.819 lei. Peste o săptămână, Ilie Sârbu a revenit în acelaşi hotel, unde a mai stat patru zile. Factura pentru Senat: alţi 1.600 de lei.

Printre cheltuielile decontate de Sârbu în mandatul trecut şi verificate de EVZ se numără inclusiv 2.900 de lei pentru „mass media”. În septembrie 2014, în pragul alegerilor prezidenţiale, Ilie Sârbu a consumat 959 de lei pentru „internet”, bani decontaţi tot din bugetul Senatului.

În mandatul trecut, Ilie Sârbu a avut un cabinet parlamentar în Bd. Loga nr.40 din Timişoara, la etajul 1, unde a plătit doi angajaţi: un consilier şi un şef de birou.

7.500 euro, carburantul lui Turcan

Aşa cum EVZ v-a explicat în prima parte a materialului, parlamentarii care folosesc autoturismul ca să vină la şedinţele Parlamentului şi să se deplaseze în judeţele în care au fost aleşi primesc contravaloarea în bani a 7,5 litri de combustibil la fiecare 100 de km parcurşi, pentru un drum dus-întors săptămânal. Unul dintre aleşii care au beneficiat din plin de această facilitate a fost deputatul sibian Raluca Turcan, actualul preşedinte PNL. În cei patru ani din m a n d a - tul trecut, Turcan a decontat pentru combustibil suma totală de 33.421 de lei, o medie de 700 de lei pe lună pentru carburant.

Diurnă de 10.000 de euro

În primăvara lui 2014, posesoare a unui apartament în Bucureşti, Turcan îşi mută domiciliul în Sibiu, unde fusese aleasă deputat. Aşa că în iunie începe să încaseze în fiecare lună o diurnă pentru faptul că vine din Sibiu în Bucureşti să facă legi: între 560 şi 2400 de lei în fiecare lună. În total, în cei în patru ani de mandat, Turcan a încasat 46.683 de lei pentru că a venit la muncă, adică 10.000 de euro peste salariul ei lunar.

Înainte să îşi mute domiciliul în Sibiu, Raluca Turcan a mai cheltuit mii de euro să ţină legătura cu alegătorii ei. Până în primăvara lui 2014, pentru că s-a deplasat în colegiul din Sibiu, a încasat o diurnă de 19.040 de lei, iar pentru nopţile în care a dormit în Sibiu, ea a mai primit, în aceeaşi perioadă, alţi 14.770 de lei.

Pentru deplasarea în interiorul circumscripţiei, Raluca Turcan a mai beneficiat în mandatul trecut de 48.091 de lei. Ea a mai zburat cu avionul, factura fiind 5.794 de lei.

Ministru la Bucureşti, Grindeanu cheltuia 3.000 de euro în Timişoara

În decembrie 2014, Sorin Grindeanu este cooptat în Guvernul Ponta şi capătă două calităţi pe care le exercită în acelaşi timp: ministru şi deputat de Timişoara. În timp ce ministrul Grindeanu se ocupa de Comunicaţii la Bucureşti, deputatul Grindeanu deconta lunar câte 1.000 de lei pentru că se plimba în interes de serviciu prin municipiul Timişoara în folosul locuitorilor pe care îi reprezintă. În acest fel, deputatul Grindeanu a încasat în total, pe toată perioada ministeriatului, 12.800 de lei, aproape 3.000 de euro la cursul de schimb de la acea vreme, bani în baza unei declaraţii pe propria răspundere, fără vreun document justificativ.

În luna octombrie 2013, Sorin Grindeanu a încasat 2.590 de lei ca diurnă de deplasare la lucrările Parlamentului. Diurna se acordă astfel: câte 2% din indemnizaţia brută, pentru fiecare zi în care vii la muncă. Pentru a ajunge la suma decontată, asta înseamnă că în luna octombrie 2013 Sorin Grindeanu a venit la Parlament în fiecare zi, de luni până vineri.