Câte deşeuri din echipament de ILUMINAT a reuşit să strângă un ONG

Câte deşeuri din echipament de ILUMINAT a reuşit să strângă un ONG

Recolamp, organizație non-profit fondată de General Electric, Osram România și Philips România în 2007, a colectat și reciclat în 2014 - 476 tone de deșeuri din echipamente de iluminat. În baza acestor rezultate, Recolamp și-a îndeplinit ținta europeană de colectare de 40%, din media cantităților puse pe piață în ultimii doi ani de către producătorii participanți în Asociație.

În 2014, Recolamp a reprezentat 164 de producători/importatori de echipamente de iluminat, cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gestionarea deșeurilor din echipamentele electrice și electronice puse pe piață – categoria 5, conform clasificării din HG 1037/2010. În numele participanților săi, Asociația a colectat 476 de tone deșeuri din surse și corpuri de iluminat.

”Anul trecut, în medie, am ridicat deșeuri de echipamente de surse de iluminat de la 372 de generatori de deșeuri din întreaga țară. Când containerele sunt pline cu deșeuri, în maxim 10 zile lucrătoare, un colector autorizat le ridică și lasă, la schimb, noi recipiente pentru a fi utilizate în continuare. Acesta întocmește și documentația legală pentru managementul deșeurilor, ea fiind obligatorie pentru companii - de stat sau private - care doar în acest mod pot face dovada îndeplinirii obligațiilor legale pe care le au”, a declarat Béla Kovács, Director General al Recolamp.

În 2014, Recolamp a produs, distribuit și avea în utilizare la diverși parteneri - generatori de deșeuri, 17.000 de recipiente pentru colectarea deșeurilor. Orice companie din România poate solicita containere customizate și poate beneficia de infrastructura națională de colectare pe care Asociația a dezvoltat-o. Colaborarea cu Recolamp este gratuită, organizația asigurând preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Dacă în acest moment avem un obiectiv național general de 4 kg de  DEEE pe cap de locuitor, din care nu știm exact cât ar trebui să reprezinte echipamentele de iluminat, din 2016 vorbim clar de o țintă de colectare de 40% din greutatea medie a produselor puse pe piață, în ultimii trei ani, de către producătorii pe care îi reprezentăm. Iar ținta crește cu căte 5 puncte procentuale în fiecare an, până la 65% în 2021" a adăugat Kovács.