Editura Evenimentul si Capital

Cartea neagră a relațiilor mele cu scriitorii | Istoriile lui Alex. Ştefănescu

Alex Ştefănescu
Autor: | | 5 Comentarii | 1386 Vizualizari

Am scris ani la rând despre momentele frumoase din relațiile mele cu scriitorii. Acum, când mă apropii de sfârșitul vieții, mă simt dator să le mulțumesc că există și că prin existența lor mi-au încălzit sufletul. Nu mi-ar fi fost ușor să trăiesc într-o lume fără scriitori.

 Acum câteva luni m-am gândit însă că ar trebui să merg cu sinceritatea până la capăt și să povestesc și fapte mai puțin demne ale unora dintre ei. Fapte cunoscute de mine nu din auzite, ci îndreptate împotriva mea. Ele mi-au rănit sensibilitatea, fiind flagrant nedrepte și dizgrațioase.

Am deschis așadar în computer un nou document, intitulat „Cartea neagră a relațiilor mele cu scriitorii”, și am început să scriu, în fiecare zi, câte un capitol. Am retrăit cu acest prilej întâmplări pe care aș fi vrut să le uit, dar care au rămas totuși în memoria mea pasivă.


FOTO: Nichita Stănescu rostindu-și versurile FOTO ION CUCUUn poet minor cu veleități de om politic a publicat pe prima pagină a unei reviste imunde o listă a trădătorilor de țară care ar trebui împușcați pentru ca în România să se trăiască mai bine. Pe acea listă era și numele meu. Este adevărat, lista cuprindea și numele unor personalități demne de admirație, dar această asociere nu i-a oprit pe unii oameni neinformați și răi să-i huiduiască pe părinții mei când au ieșit să se plimbe pe stradă.

Un poet valoros, dar impulsiv, mi-a aruncat o țigară aprinsă în față după ce am scris despre el că nu-l întrece în valoare, cum scrisese cineva, pe Nichita Stănescu.

Un critic literar influent, mai în vârstă decât mine, a organizat o adevărată campanie de discreditare a cărții la care lucrasem zece ani, „Istoria literaturii române contemporane” dictându-le unor tineri publiciști devotați lui argumentele utilizabile împotriva mea. (După mulți ani, unul dintre acești denigratori mi s-a spovedit, ca un personaj din Dostoievski, explicându-mi că scrisese batjocoritor despre cartea mea fără s-o fi citit − și chiar fără s-o fi văzut – pe baza indicațiilor primite prin telefon).

Un prozator nerealizat a scris despre mine că sunt născut nu din spermă, ci dintr-o picătură de diaree cu care tatăl meu a fecundat-o pe mama mea.

Un prozator important, cu o personalitate puternică, a publicat un articol fulminant în care cerea să fiu anchetat și pedepsit pentru că la TVR se realiza un serial de teatru tv în 12 episoade, „Căsătorie imposibilă”, pe baza unui scenariu al meu, în timp ce eram membru al Consiliului de Administrație al TVR. El trecea sub tăcere intenționat faptul că scenariul fusese achiziționat și dat în lucru de TVR în urma unui concurs organizat cu multă vreme (aproape doi ani) înainte ca eu să devin membru în Consiliul de Administrație.

O prestigioasă editură din Occident, care îmi propusese să-mi publice „Istoria literaturii române contemporane” într-o variantă prescurtată, a primit prin poștă, din partea unui for cultural din România, o scrisoare cu antet și cu semnătură indescifrabilă prin care i se cerea să renunțe la colaborarea cu mine fiindcă în România sunt contestat. Iar editura a renunțat la colaborarea cu mine.

Loading...

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate