Care sunt cele mai periculoase sporturi de iarnă și cum să evităm accidentările

Care sunt cele mai periculoase sporturi de iarnă și cum să evităm accidentările

În topul sporturilor de iarnă care provoacă cele mai multe leziuni, în special meniscale și legamentare, se află schiul. Statistica ultimilor ani arată că acest sport poate fi incadrat în categoria celor periculoase, pe fondul unui număr din ce în ce mai mare de practicanți, mulți dintre ei nepregătiți, din punct de vedere fizic, pentru o asemenea activitate sportivă.

Iată câteva sfaturi venite din partea unui specialist, doctorul Vlad Predescu, specializat în medicina sportivă și în chirurgia genunchiului.

EVZ: - Care sunt cele mai frecvente traumatisme suferite de români în urma practicării sporturilor de iarnă?

Dr. Vlad Predescu: - Traumatismele specifice sporturilor de iarnă sunt cele de la nivelul genunchiului, și anume entorsele,  care sunt însoțite de rupturi ale ligamentelor și meniscurilor. Dintre acestea aș aminti ruptura ligamentului încrucișat anterior, care dacă nu este corect diagnosticată și tratată înseamnă începutul sfârșitului genunchiului. Pe de altă parte nu trebuiesc uitate fracturile care apar la nivelul gambei, iar la snowboarderi la nivelul membrului superior.

- Care sunt cauzele acestor traumatisme: echipament necorespunzător, mișcări greșite, exces de zel (viteza prea mare, pârtii nepotrivite nivelului etc.)?

- Cele mai multe probleme apar, în primul rând, din cauza pregătirii fizice deficitare și, apoi, de la echipamente închiriate care sunt greșit fixate. De foarte multe ori, pacienții începători tind să epateze și, atunci când se duc la centrul de închirieri, supralicitează și declară că sunt schiori mai buni decât în realitate. Fiind fără experiența necesară, ei tind să își fixeze foarte strâns echipamentul, iar atunci când cad, schiurile nu mai sar din picior și apar traumatismele. Sfatul meu este ca ei să aleagă pârtii a căror dificultate este în conformitate cu gradul lor de pregătire și să adapteze mereu viteza.

- Cam câți pacienți cu astfel de traumatisme tratați în fiecare sezon de iarnă?

- Iarna este o abundență a traumatismelor articulare care vin de pe pârtiile de ski. Acestea sunt direct proporționale cu starea pârtiilor și durata sezonului. Cred că în spitalul nostru anul trecut au fost peste  200 de intervenții chirurgicale artroscopice numai datorate traumatismelor de la ski.

- Care ar fi cel mai periculos sport de iarnă: ski-ul sau snowboard-ul?

- Sportul cel mai periculos este acela care nu îl cunoști și te apuci să-l practici fără instructos sau echipament adecvat.

- Ce fel de traumatisme suferă copiii și care sunt soluțiile recomandate pentru aceștia?

- Avem norocul că, spre deosebire de adulți, copiii sunt mai elastici ceea ce face ca traumatismele la acest nivel să fie mai ușor de suportat. O mare problemă în randul acestora sunt tot traumatismele la nivelul genunchiului care de multe ori sunt neglijate. Spre exemplu se poate omite o ruptură de menisc care trebuie suturată de urgență artroscopic pentru a permite dezvoltarea normală a genunchiului. Spre norocul nostru pe primul plan rămân totuși soluțiile mai ușoare care presupun imobilizarea pentru o perioadă scurtă de timp a articulației traumatizate, dar acest lucru trebuie făcut numai în urma unui consult de specialitate.

- Se recuperează copiii într-un timp mai scurt decât adulții?

-De regulă, da. Vindecarea este mai rapidă dar apar probleme la recuperare. Este foarte greu să-l faci pe copil să înțeleagă importanța exercițiilor de recuperare și modul corect de efectuare al acestora. Copiii se plictisesc repede și nu mai vor să lucreze ceea ce poate duce la un rezultat mai prost. În practica mea este dificil de lucrat cu sportivii  de performanță la vârsta de 14-16 ani cărora a trebuit să le reconstruim ligamentul încrucișat anterior sau să suturăm meniscul. După aceste operații este nevoie de o recuperare extrem de intensă iar copii tind să tragă chiulul și să se întoarcă mai repede pe terenul de sport.

- Care sunt pașii de urmat în cazul în care suferim un astfel de traumatism la ski sau snowboard? Majoritatea pacienților merg de urgență la spital. Cum e mai bine să procedăm?

- Toate aceste traumatisme se pot rezolva în urgență să-i spunem amânată. Adică trebuie să ajungem la un spital unde să primim primul ajutor dar apoi este bine să căutăm un medic specializat în traumatologia sportivă și chirurgia genunchiului pentru a ne asigura că suntem pe cele mai bune mâini. Intervențiile chirurgicale pot fi efectuate în siguranță peste 2-3 zile de la traumatism astfel încât să nu se facă în primul spital de la baza pârtiei care poate nu este cel mai potrivit. Asistăm în ultimii ani la destul de multe intervenții chirurgicale făcute în grabă în spitale din străinătate situate lângă pârtii și care nu sunt neaparat cele mai reușite

- Povesți-ne puțin de tramatologia minim invazivă. Ce fel de intervenții minim invazive sunt disponibile pentru tratarea a diferite traumatisme sportive suferite ca urmare a practicării sporturilor de iarnă?

-Chirurgia minim invazivă este extrem de vastăă. Se bazează în prezent când vorbim de articulații pe tehnicile de chirurgie artroscopică. Artroscopia presupune efectuarea unor incizii mici de aproximativ 0,5cm prin care se introduce în articulație o cameră de luat vederi de dimensiunea unui “pix”. Cu ajutorul ei se pune diagnosticul și cu ajutorul altor instrumente introduse în articulație se efectuează intervenția chirurgicală. Alte noutăți sunt legate de apariția unor implanturi absolut speciale , extrem de performante care permit o recuperare mai rapidă. Acestea au înlocuit  în prezent clasicile plăci și șuruburi din oțel.

- Stim că dumneavoastră aveți la activ mai multe premiere medicale. Ne puteti detalia câteva dintre acestea?

- Aș aminti efectuarea protezelor personalizate de genunchi pentru tratamentul gonartrozei, regenerarea cartilajului articular cu celule stem folosind o membrană specialaă (tehnica AMIC) și reconstrucția ligamentului încrucișat anterior după tehnica “all inside”. Toate sunt tehnici extrem de noi care au adus în mod cert îmbunătățirea rezultatelor.

Astfel reconstrucția ligamentului încrucișat anterior este mai exactă, cu dureri mai mici postoperatorii cu rata de recuperare mai rapidă și mult mai puțin traumatizantă pentru pacient. În chirurgia protetică implantarea protezei se face mai exact ceea ce ne asigură o perioadă de supraviețuire mai lungă a implantului. Regenerarea cartilajului este domeniul cel mai fierbinte la ora actuală datorită faptului că dacă se efectuează la timp și operația reușește atunci se poate opri degradare articulației și apariția artozei adică “măcinarea cartilajului”

 

Ne puteți urmări și pe Google News