Caravana FREEDOMTOUR împotriva SCLAVIEI MODERNE: 896 de ore de călătorie pentru fiecare victimă a TRAFICULUI DE PERSOANE

Caravana FREEDOMTOUR împotriva SCLAVIEI MODERNE: 896 de ore de călătorie pentru fiecare victimă a TRAFICULUI DE PERSOANE

În baza unui proiect demarat de asociația eLiberare, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a lansat Caravana FREEDOMTOUR. În prezența oficialilor români și ai ai Ambasadei Statelor Unite la București, caravana apornit la drum, astăzi, și va călători în 16 orașe din România, cumulând 896 ore de călătorie – o oră pentru fiecare victimă a traficului de persoane identificată în anul 2013 în România. ANITP transmite că, în acest fel, va fi dus mai departe mesajul de prevenire și conștientizare asupra pericolului traficului de persoane - sclavia erei moderne

Turul a început pe data de 11 septembrie și se va încheia sâmbătă, 18 octombrie 2014, cu prilejul Zilei Europene de Luptă împotriva Traficului de Persoane, la ștafeta organizată de Bancpost, Run4Freedom.

La evenimentul de lansare au participat reprezentanți ai partenerilor implicați în campanie, ai Ambasadei Statelor Unite la București, reprezentanți ai societății civile și mass media, transmite ANITP.

Prezent la eveniment, Însărcinatul cu Afaceri a.i. al S.U.A., domnul Dean THOMPSON a arătat că acest proiect este un exemplu excelent în care autorităţile, mediul de afaceri și societatea civilă acţionează împreună pentru a sprijini o cauză importantă. „Toţi suntem responsabili să găsim modalităţi de a sprijini victimele și de a ne opune celor care le exploatează”, a spus Dean THOMPSON.

Ne puteți urmări și pe Google News

Directorul adjunct al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, domnul Comisar Șef de poliție Marius Cătălin Dragotă a declarat: „Ne bucurăm să fim astăzi alături de partenerii noștri pentru a marca începutul de drum al caravanei numite simbolic FREEDOMTOUR, care va duce în țară, prin vocea tinerilor voluntari, mesaje directe de prevenire. Ne dorim ca traficul de persoane să nu mai facă victime în rândul tinerilor, iar ANITP va încerca să găsească cele mai inovatoare soluții de a informa și preveni asupra riscurilor existente”.

Anthony C. Hassiotis, președinte executiv și CEO Bancpost, a declarat: „Sprijinul acordat de Bancpost în lupta împotriva traficului de persoane este modul nostru de a spune că odată ce știm, alegem să nu ignorăm, ci mai degrabă să facem ceva în privința asta. Implicarea noastră în lupta împotriva traficului de persoane este ceva ce nu are un sfârșit și merge dincolo de noi sau de persoanele implicate. Țelul final? Să protejăm și să salvăm de la suferință măcar o persoană. Gândiți-vă la asta! Merită?”

Motivul care a stat la baza proiectului demarat de asociația eLiberare este necesitatea implicării societății civile. Organizația dorește să creeze un precedent pozitiv prin care să inspire oamenii la acțiune în propriile comunități. România se bucură de sprijinul autorităților în lupta împotriva traficului de persoane, însă reprezentanții societății civile recunosc nevoia unei mișcări sociale împotriva sclaviei moderne. FREEDOMTOUR dorește să faciliteze acest lucru pe plan național prin activitățile demarate în cadrul proiectului. 

Expoziție online

Bancpost, în parteneriat cu ANITP și alături de ONG-urile ADPARE și eLiberare, a lansat ART4FREEDOM, o expoziție online de arta creata de elevii de liceu din mai multe orașe din țara. ART4FREEDOM cuprinde peste o sută de lucrări ale elevilor și este disponibilă la adresa http://www.thenoproject.ro/expozitie/.  

Expoziția a fost creată în cadrul The NO Project powered by Bancpost care reprezintă o campanie de sensibilizare a publicului, ce se adresează în special tinerilor, în scopul creșterii nivelului de conștientizare asupra fenomenului traficului de persoane prin artă, sport, muzică, dans, film, activități educative și “social media”. The No Project powered by Bancpost a fost creat și va fi implementat la nivel național, ținându-se cont de nevoile specifice, contextul și realitățile pe care le îmbracă infracțiunea de trafic de persoane în România.

Bancpost informeazî că scopul acestei campanii este acela de a informa, a inspira și a motiva tinerii să acționeze proactiv împotriva sclaviei moderne – punându-și la dispoziție talentul, pasiunea și energia pentru a informa publicul asupra acestui fenomen. România este o țară vulnerabilă la traficul de persoane. De aici sunt recrutate multe victime, acesta fiind și motivul pentru care acționăm în sensul prevenirii traficului de persoane. Este nevoie ca adolescenții, tinerii, dar și persoanele cu dizabilități de toate vârstele să învețe să recunoască Semnalele de Avertizare, în situația în care traficanții ar încerca să îi recruteze. De asemenea este nevoie ca potențialele victime să înțeleagă că promisiunea unei “vieți mai bune în altă parte” este, de multe ori, o minciună. La fel de importantă este cunoașterea strategiilor pe care le folosesc victimele aflate deja sub controlul traficantilor pentru a se elibera.