Capcanele care pândesc partidele în 2017

Capcanele care pândesc partidele în 2017

EVZ vă prezintă principalele provocări cu care se vor confrunta partidele în acest an. PSD trebuie să îşi aplice programul îndrăzneţ de guvernare, liberalii sunt în căutarea unui lider care să reinventeze partidul, ALDE încearcă să elimine concurenţa pe dreapta, PMP vrea să devină principala forţă de opoziţie, iar USR s-ar putea scinda.

Victoriile istorice ale PSD de la alegerile locale şi parlamentare, care au dus partidul la Palatul Victoria, reprezintă în egală măsură o ameninţare pentru social- democraţi. Principala provocare a partidului este să reuşească să pună în aplicare promisiunile făcute în programul de guvernare, au explicat surse din partid pentru EVZ, precum măriri de pensii şi salarii şi tăieri de taxe şi impozite.

FOTO; Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan FOTO: NICU DÎRDÎIAC 

Ne puteți urmări și pe Google News

Din acest motiv, Guvernul PSD va funcţiona într-un regim draconic. Liviu Dragnea le-a explicat viitorilor miniştri ce îi aşteaptă. „Le-am spus, «Dacă va fi un guvern, trebuie să lucrați la 380 de volți, așa lucrez eu, de dimineaţa până seara»”, a declarat liderul PSD.

Social-democraţii vor avea şi în Parlament un regim „spartan”: senatorii şi deputaţii PSD nu au voie să meargă în deplasări externe şi trebuie să lucreze la foc continuu de luni până joi dupăamiază.

FOTO: Preşedintele PMP, Traian Băsescu RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

Ciocnire cu Iohannis

Tema justiţiei este o altă provocare pentru PSD, partidul fiind nevoit să gestioneze modificarea Codului Penal în Parlament. Politica externă ar putea să devină un alt subiect fierbinte pentru PSD, principalele atribuţii aparţinând în acest domeniu preşedintelui Klaus Iohannis, cu care partidul se află în relaţii tensionate.

PNL îşi caută salvatorul

După un an dezastruos, care a culminat cu pierderea guvernării şi eşecul experimentului „locomotivei” externe Dacian Cioloş, liberalii vor să se reinventeze în 2017.

FOTO; Preşedintele USR, Nicuşor Dan FOTO: EVZ

PNL îşi va alege în primăvară o nouă conducere, unul dintre candidaţii la şefia partidului fiind fostul premier interimar Cătălin Predoiu. „Doresc un PNL unit, dar un PNL viu, nu unul inert, cum e acum, năucit de rezultatul alegerilor”, spune el.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, nu şi-a anunţat candidatura la şefia partidului, dar este unul dintre numele vehiculate. Deşi a a afirmat că nu vizează funcţii, ci vrea să sprijine reconstrucţia PNL, liberalii au eliminat condiţia ca preşedintele interimar să nu mai poată candida la alegerile din partid.

În lipsa unei figuri politice marcante, liberalii înclină să joace cartea unui politician cu rezultate electorale bune.

Ruleta alegerilor

Dacă PNL nu va gestiona corect Congresul, liberalii riscă o hemoragie în partid, foştii PDL-işti având opţiunea trecerii la PMP, iar foştii liberali au varianta plecării la guvernare alături de ALDE.

„Doar uniţi şi nu dezbinaţi vom putea răzbi şi vom fi mai puternici”, a spus liderul PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, la început de an.

Traian Băsescu vânează trofeul opoziţiei

PMP va face opoziţie şi în 2017 şi vrea să îşi mărească popularitatea prin sancţionarea derapajelor guvernamentale. Una dintre provocările formaţiunii conduse de fostul preşedinte Traian Băsescu este evitarea potenţialelor conflicte interne care ar putea apărea între gruparea foştilor UNPR-işti şi fondatorii PMP. „Vom continua să construim acest proiect politic, pentru că el a fost gândit pe termen lung”, a declarat, ieri, pentru EVZ, preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac. Prima lege pe care Traian Băsescu se gândeşte să o iniţieze în calitate de senator este anularea taxei pe care etăţenii Republicii Moldova trebuie să o plătească dacă vor cetăţenie română, pentru că „este inadmisibil să aibă o taxă de 550 de euro un amărât din Republica Moldova”.

Sămânţa scindării a încolţit în mintea USR

USR-ul condus de Nicuşor Dan are un viitor incert din cauza facţiunilor ideologice din partid. Liderul partidului a anticipat o posibilă ruptură a formaţiunii. „Există niște distincții de finețe, să le spunem. Asta face ca în Uniunea Salvați România să existe și oameni de stânga, oameni de dreapta și oameni pe scara asta conservator-progresistă. De toate nuanțele. Când vom fi mai mari probabil că ne vom și sparge ideologic, păstrându-ne civilitatea unul față de celălalt”, a afirmat Nicuşor Dan în campania electorală de anul trecut. Un scenariu care prinde contur în USR este atragerea actualului premier, Dacian Cioloş, în fruntea partidului. În timpul campaniei electorale, USR l-a susţinut pe Dacian Cioloş ca premier.

Tăriceanu plănuieşte confi scarea PNL

ALDE va încerca în 2017 să devină, la guvernare, al treilea partid ca forţă politică din România. Pasul următor: destrămarea PNL şi atragerea cât mai multor liberali de partea lui Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin. ALDE va folosi Congresul PNL pentru a-i racola pe nemulţumiţi. Liberal-democraţii vor avea de trecut testul promovării unor măsuri liberale autentice într-un Guvern condus autoritar de PSD. În interiorul partidului există semne de întrebare legate de relaţia dintre cei doi copreşedinţi, Tăriceanu fiind „vedeta” partidului, spre nemulţumirea taberei din jurul lui Daniel Constantin. Partidul va trebuie să îşi gestioneze în 2017 şi imaginea publică, liderul Căşin Popescu Tăriceanu fiind trimis în judecată de DNA.