Canalizarea dintr-o comună de lângă Cluj este deversată, ZILNIC, în râul Someș. Autoritățile de la MEDIU nu fac nimic ca să rezolve problema

Canalizarea dintr-o comună de lângă Cluj este deversată, ZILNIC, în râul Someș. Autoritățile de la MEDIU nu fac nimic ca să rezolve problema

O rețea de canalizare prost concepută face ca mizeria care se adună de la o comună cu 11.000 de locuitori să se reverse zilnic în râul Someș.

Rețeaua de canalizare din comuna Apahida, limitrofă municipiului Cluj Napoca, a fost construită în pantă iar pentru buna funcționare a acesteia sunt folosite pompe care împing mizeria spre o stație de epurare. În realitate, aceste pompe sunt mai tot timpul defecte iar dejecțiile provenite de la peste 5.000 de case și apartamente, sunt colectate într-o stație de pompare iar de acolo sunt deversate printr-un canal, direct în pârâul Mărăloiu, care se varsă în râul Someș.

Un angajat al Companiei de Apă Someș a declarat pentru EvZ că pompele de la stația de pompare sunt mai tot timpul înfundate și că din această cauză mizeria care se adună în stația de pompare este deversată în Râul Someș. ”Din canalul de vizitare se scurg tone de dejecții umane în această vale, care comunică cu râul Someș”, spune muncitorul Companiei de Apă Someș.

Oamenii spun că nu mai suportă mirosul

Ne puteți urmări și pe Google News

Locuitorii din Apahida se plâng că nimeni nu îi ajută să le rezolve problema. Deși mizeria se revarsă de câțiva ani, directorul Companiei de Apă Someș, Dorin Ciatarâș a declarat că va trimite o echipă de muncitori să verifice situația. ”Din câte știu eu, acolo este o stație de pompare. Canalizarea nu a avut pantă ca să se scurgă gravitațional iar atunci a fost construită această stație de pompare care împinge mizeria spre stația de epurare. Aceste pompe se înfundă și din cauza oamenilor care aruncă la canal tot felul de lucruri de la chiloți și până la tot felul de plasticuri”, a declarat directorul Companiei de Apă Someș.

Locuitorii din zonă spun că mirosul este insuportabil și că întreaga vale, care în trecut prelua o parte din debitul râului Someș, este un focar de infecție. ”Dacă veniți să vedeți cum miroase te și apucă durerea de cap Practic, toată mizeria din această localitate care ar trebui să ajungă la stația de epurare ajunge în această vale și de acolo în Someș. Nu ne mai putem lăsa copiii să se joace prin curți de frică să nu meargă spre vale și să se îmbolnăvească cu diferite boli grave”, spune un localnic din Apahida.

Necazurile oamenilor nici măcar nu sunt ascultate la Agenția de Mediu Cluj. În cel mai dulce stil al birocrației românești, directorul administrativ al APM Cluj, Grigore Crăciun spune că știe despre poluarea brutală a râului Someș, cu dejecții din rețeaua de canalizare, dar că pentru a ne da un răspuns are nevoie de cerere oficială.