Campionii care au câștigat lupta cu boli cumplite

Campionii care au câștigat lupta cu boli cumplite

Mari figuri ale sportului au fost lovite în timpul carierei de maladii necruțătoare. În multe cazuri, deznodământul a fost fericit, pentru că tratamentele și-au atins scopul

Oameni care s-au afirmat în sport și au devenit renu miți datorită performanțelor și-au văzut puse în pericol viețile și carierele.

Lupta din afara terenului

Momentele cheie nu au apărut din cauza accidentărilor, ci din cauza problemelor de sănătate. Fără preaviz, căzut ca un trăsnet, diagnosticul medicilor i-au aruncat pe Magic Johnson, Lance Armstrong , Eric Abidal sau Mario Lemieux în brațele disperării.

A stat în picioare în fața HIV-ului

Fiecare dintre acești legendari sportivi au început o cursă contracronometru și au luptat cu toate forțele pentru supraviețuire.

Emblematic este Magic Johnson, baschetbalist legendar în anii '80. Americanul a fost depistat cu HIV.

A revenit pe teren, dar a fost nevoit să renunțe, din cauza prejudecăților celor din jur, care la vremea respectivă, începutul anilor ’90, nu știau și nici nu voiau să afle prea multe despre un virus care pregătea bazele unei boli maligne: SIDA. Eric Abidal, fost component al echipei FC Barcelona, este și el un miracol în carne și oase.

Francezul a avut mari probleme cu ficatul. I s-a descoperit o tumoră, a suferit un transplant, dar a revenit în echipa catalanilor, considerată a fi cea mai mare din istoria fotbalului.

Magic Johnson, o carieră umbrită de HIV

7 noiembrie 1991. Ziua în care Earvin Magic Johnson, legendarul baschetbalist al echipei LA Lakers, anunța că este infectat cu virusul HIV. În acel an a fost desemnat de trei ori MVP-ul sezonului, dar Magic a ales să se retragă din baschet într-un moment triumfător al carierei.

După un an de pauză, Johnson a revenit asupra deciziei, fiind inclus în lotul selecţionatei Statelor Unite, medaliată cu aur la Jocurile Oimpice din 1992, de la Barcelona.

Johnson a evoluat timp de 12 ani pentru Lakers, alături de care a cucerit cinci titluri de campion al NBA. „Nu sunt vindecat, dar nici nu am SIDA. Mă simt bine. Am supraviețuit. Sunt binecuvântat!”, declara în urmă cu ceva timp fostul mare sportiv. În vârstă de 55 de ani, Earvin Magic Johnson s-a împăcat cu boala sa, iar după retragere a devenit un avocat al prevenirii HIV/ SIDA şi al sexului protejat şi a devenit antreprenor, filantrop şi orator motivaţional.

În prezent, Johnson este un afacerist de succes peste Ocean și deține peste 125 de cafenele, 10 cinematografe, o reţea de restaurante şi numeroase săli de sport construite pe întreg teritoriul SUA, având o cifră totală de afaceri de câteva sute de milioane de dolari.

Abidal a jucat după un transplant

Eric Abidal (35 de ani) a văzut multe în fotbal. Fundașul francez a făcut parte, în intervalul 2007 - 2013 din lotul celor de la FC Barcelona. A prins exact perioada încărcată de glorie, pentru care acea echipă a „roș-albaștrilor”, de fapt o mașină de fotbal, este considerată cea mai mare din istoria „Sportului Rege”.

FOTO:  Eric Abidal 

O pauză de 406 zile

Problemele pentru Abidal au început în 2011, atunci când, în urma unui control de rutină, medicii l-au anunțat că are o tumoare. A fost nevoit să-și suspende activitatea fotbalistică. Coechipierii, suporterii și conducătorii echipei catalane i-au fost aproape. În 2012, Abidal a fost supus unui transplant de ficat și a revenit pe teren, în mod miraculos, după o pauză de 406 zile. În 2013 s-a transferat la AS Monaco, iar în 2014 a ajuns la Olympiakos Pireu. S-a retras iarna trecută, din cauza unor probleme misterioase.

Penev a ratat momentul de aur al bulgarilor

Lyuboslav Penev (48 de ani) a făcut parte din „Generația de Aur” a fotbalului bulgar, alături de Hristo Stoicikov, Krasimir Balakov, Daniel Borimirov sau Emil Kostadinov. În 1994, la Mondialul din SUA, vecinii de la sudul Dunării au ajuns până în semifinalele competiției și au jucat finala mică. Însă, la marea performanță nu a fost părtaș și Penev, atacant la Valencia în acea vreme. Dimitar, unchiul său, selecționerul Bulgariei la acea vreme, nu și-a putut convoca nepotul, pentru că, la începutul anului 1994, acestuia i-a fost descoperit un cancer la testicule. Lyuboslav a fost operat, și-a revenit după câteva luni foarte dificile, și a continuat să joace la nivel înalt. A mai trecut pe la Atletico Madrid, Compostela și Celta Vigo, iar la naționala Bulgariei a strâns 62 de partide și a marcat de 13 ori. În prezent este antrenor la Botev Plovdiv.

FOTO: Lyuboslav Penev

„Piticul” s-a luptat cu Hepatita C

Florentin Petre (39 de ani) este, alături de Ionel Dănciulescu, cel mai important jucător dinamovist din ultimii 25 de ani. Mijlocaș mignon, „Piticul” a devenit un simbol al echipei din Ștefan cel Mare, impresionând datorită vitezei și combativității. În 2000 a aflat că suferă de hepatita C. Mai mult, la scurt timp după ce a primit această veste teribilă, s-a electrocutat în timpul unei partide de pescuit.

FOTO: Florentin Petre

Fotbalistul a avut suficientă tărie ca să treacă peste două episoade care pe alții i-ar fi doborât definitiv. A revenit și a jucat fotbal până în 2011, atunci când și-a încheiat activitatea.

„Magnificul”, clinci cu cancerul limfatic

Canada a dat hocheiului pe gheață cei mai mari performeri. În lista scurtă a jucătorilor care au scris istorie în acest domeniu se regăsește și Mario Lemieux. Supranumit „Magnificul”, sportivul canadian a făcut furori în liga profesionistă nord-americană, NHL. În 1993, la vârsta de 28 de ani, era deja o celebritate a fenomenului și tot atunci, Lemieux a fost diagnosticat cu cancer limfatic. Măcinat de cumplita boală, canadianul a continuat însă să încalțe patinele o bună perioadă de timp, chiar dacă se afla sub tratament. După un timp, nemiloasa boală s-a agravat și l-a ținut departe de gheață timp de trei ani. Mario a șocat lumea sportului atunci când a revenit, iar evoluțiile sale au părut că nu au fost afectate de cancerul limfatic. Lemieux are în prezent 49 de ani, iar în 2007 a cumpărat echipa Pittsburg Penguins, club pentru care a evoluat timp de două decenii.

FOTO: Mario Lemieux

Lance Armstrong a lăsat în urmă cel mai greu adversar

Chiar dacă este considerat de mulți ca fiind un trișor de calibru în istoria ciclismului, Lance Armstrong rămâne, totuși, un învingător. Fostul rutier american a dus o luptă grea cu cancerul testicular, în perioada 1996-1997. Boala s-a răspândit la abdomen, plămâni și, ulterior, la creier. Lui Lance i-a fost extirpată tumoarea, după ce a suferit o intervenție chirugicală pe creier. După ce învins cancerul, Armstrong a revenit în șa și a câștigat de șapte ori la rând Turul Franței. Ulterior a fost deposedat de aceste titluri, din cauza dopajului. De când a fost diagnosticat cu cancer, fostul ciclcist american a înfiinţat fundația „LIVESTRONG” care strânge fonduri pentru cei care suferă de această boală.

FOTO: Lance Armstrong