Editura Evenimentul si Capital

Apa care UCIDE bebeluşii. "Lichidul vieţii" a băgat 73 de copii în spital, anul trecut. Vezi harta zonelor TOXICE din ţară | EXCLUSIV

În județul Galați, spre exemplu, în nouă localități care nu dispun de rețea centralizată de alimentare cu apă există 14.549 de fântâni, din care publice sunt 3.604. Aici, apa este contaminată cu fier, amoniac, turbiditate FOTO: LIBERTATEA
Autor: | | 5 Comentarii | 4379 Vizualizari

„Evenimentul zilei” vă prezintă, în serial, zonele în care apa este inamicul principal al omului, atacându-l periculos chiar de la naștere. 73 de copii, cu vârsta până într-un an, au ajuns în spital, în 2014, din cauza apei înveninate cu substanțe toxice. Poluarea apelor este un efect al zecilor de ani în care terenurile agricole au fost îngrășate cu produse pe bază de azot, spune reprezentantul în România al Organizației Mondiale a Sănătății

Altădată apa din fântânile de pe teritoriul țării noastre era o adevărată binecuvântare pentru organismul uman al celor care o consumau. Astăzi, „lichidul vieții” care provine din măruntaiele pământului este infestat cu tot felul de substanțe toxice care fac rău populației, ducând inclusiv la deces.

Sângele devine ciocolatiu

În episodul de astăzi, aducem în atenție cazurile de otrăvire cu „apa potabilă” din fântâni, căreia îi cădem victime cu toții, dar cel mai grav sunt afectați bebelușii cu vârsta până întrun an de zile. De la apa în care sunt depășite concentrațiile de nitrați, nitriți, clorați, bromați, se declanșează o boală numită methemoglobinemie acută infantilă și care afectează în special sugarii. Boala este caracterizată de o creștere anormală a concentrației sangvine de methemoglobină (metHb) care este o moleculă incapabilă să transporte oxigenul. Primele semne ale bolii sunt cianozarea copilașilor(culoare albăstruie), apoi lipsa poftei de mâncare, stare generală proastă, sângele devine ciocolatiu (acesta fiind un semnal de alarmă pentru primul cadru medical care încearcă să ia sânge copilului sau să-i pună o branulă).


FOTO: Micuții otrăviți cu apa infestată mor dacă nu ajung rapid la un spital cu Unitate de Primiri Urgențe FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚUBoala duce la deces

„Boala împiedică oxigenarea normală a sângelui, iar pacientul poate chiar și să moară dacă nu se intervine la timp. Anamneza este extraordinar de importantă și trebuie făcută de prima persoană care intră în contact cu pacientul sugar, mama trebuie întrebată ce apă a folosit pentru laptele, ceaiul ori supa copilului”, ne-a declarat dr. Ileana Florescu, medic primar pediatru și medic specialist în medicină de urgență la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului bucureștean Marie Curie.


Numai 73% din populația României are acces la canalizare și apă potabilă, față de peste 90%, cât este media în Uniunea Europeană


„Nitriții nu se distrug prin fierberea apei, asta trebuie să li se spună oamenilor. Boala poate fi contactată și dacă micuților sub trei luni li se dă supă de morcovi, pentru că morcovii filtrează nitriții din apa din pământ”, a mai spus specialistul citat.

Zonele cu risc

Potrivit Ministerului Sănătății (M.S.), „prezența substan țelor azotoase în apă și expunerile populației la ape contaminate sunt numeroase și răspândite în diverse teritorii, dar în unele teritorii rurale sunt importante frecvențe și contaminări ale apei potabile cu nitriținitrați”. Evaluările din perioada 1984 - 1995 făcute de specialiști ai Institutului de Sănătate Publică (ISP) au ierarhizat teritoriile Rom\niei din punct de vedere al frecvenței poluării apei cu nitrați, de la zone fără risc - și aici intrau Maramureș, Sibiu, Timiș, Harghita -, până la teritorii cu peste 75% din fântâni cu concentrații mari de nitrați în apă - și aici se înscriu județele Dolj, Mehedinți, Botoșani”.

Fenomenul de îmbolnăvire a sugarilor este monitorizat în cadrul Programului Național de Sănătate în relație cu calitatea mediului, finanțat de M.S. În anul 2014 au fost raportate 73 de cazuri de methemoglobinemie, victimele fiind sugarii din zona rurală. Apogeul a fost atins în județul Iași unde incidența bolii asupra copiilor, cu vârsta sub un an, a fost de 150,98 la suta de mii, pe locurile doi și trei clasându-se județele Caraș-Severin (cu 145,21 la suta de mii) și Sibiu (cu 141,92 la suta de mii). O incidență crescută s-a înregistrat și în județele din Nord-Estul României - Neamț și Botoșani. Specialiștii sunt îngrijorați deoarece față de 2012 - când la nivel național - mediul rural, incidența bolii asupra acestor bebeluși era de 35,14 la suta de mii - incidența a crescut în 2014 la 40,27. În episodul următor aflați harta exactă a zonelor în care apa din fântâni este otrăvită și ce măsuri au luat sau n-au luat autoritățile responsabile.

Cazuri monitorizate

„Ministerul Sănătății, prin structurile sale, în acest caz Direcțiile de Sănătate Publică și Institutul Național de Sănătate Publică, monitorizează, respectiv analizează evoluția acestei probleme de maximă importanță pentru sănătatea publică”, ne-a comunicat consilierul ministrului Sănătății, Mario Crețu. „Ministerul, prin structurile amintite, va continua monitorizarea modului în care aprovizionarea cu apă potabilă se realizează la nivelul țării, cu atenție deosebită asupra depășirilor concentrațiilor maxime admise”, a mai precizat sursa citată. Direcțiile de Sănătate Publică analizează periodic apa din puțuri/fântâni. Când rezultatele analizelor arată că apa nu mai este potabilă, fântânile sunt inscripționate cu litera „N”, cu vopsea neagră, ne-a precizat și Direcția de Sănătate Publică a județului Galați.

Ce obligații are România, ca stat membru al UE

Reprezentantul în România al Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Victor Olszavsky (foto), a precizat pentru „Evenimentul zilei” că țara noastră a făcut eforturi în ultimii cincișase ani pentru îmbunătățirea calității apei și a nivelului de acces al populației la apa potabilă, dar din păcate, România încă se află mult sub media Uniunii Europene. „Am observat o îmbunătățire evidentă a situației în ultimii 5-6 ani, dar România încă se află sub media europeană, la acest capitol. Doar 73% din populația României are acces la canalizare și apă potabilă, față de o medie a Uniunii Europene care e de peste 90%”, ne-a declarat reprezentantul OMS în țara noastră, dr. Victor Olszavsky.


FOTO: Victor OlszavskyCe e de făcut? Să-i conectezi pe toți românii la apă curentă, o sursă ce poate fi controlată, a mai spus reprezentantul OMS. El a reamintit că în calitate de stat membru al Uniunii Europene, România s-a angajat să îndeplinească cinci mari obiective, în cadrul Protocolului la nivel european privind apa potabilă.

1. Să asigure populației accesul la apă potabilă de calitate

2. Să asigure accesul populației la canalizare, protejând sănătatea umană și mediul înconjurător

3. Să protejeze resursele de apă potabilă dar și ecosistemele (să nu mai fie deversate în râuri, lacuri etc deșeuri toxice)

4. Să protejeze sănătatea publică de bolile care pot fi transmise prin apă

5. Să aibă un sistem de monitorizare și de răspuns vizavi de apariția unor epidemii hidrice – toate bolile care se pot transmite prin apă, fie că o bei, fie dacă faci baie cu ea.

Antidotul, la spitalele cu UPU

Dr. Ileana Florescu, medic primar pediatru și medic specialist în medicina de urgență la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului pentru Copii „Marie Curie”, din București atenționează asupra pericolelor consumării apei din fântâni: „Cred că nimeni nu ar trebui să bea apă de puț, indiferent de grupele de vârstă”.Medicul a precizat că printre primele criterii de alarmare se numără schimbarea culorii copilului - se face cianotic (albăstrui), schimbarea stării generale. În aceste cazuri, sfatul pentru părinți este să nu meargă la spitale regionale, ci la cele care au unități de primiri urgențe, unde sugarilor îmbolnăviți de methemoglobinemie acută li se poate administra intravenos antidotul. Acesta (fie albastru de metil, fie vitamina C) se administrează numai în spital! Anul trecut un bebeluș a murit de methemoglobinemie, pentru că nu a fost dus la timp la spital.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate