Editura Evenimentul si Capital

CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. PĂCĂLEALA DIN SĂNĂTATE. Pacienții scot bani din buzunare ca să plătească analizele „gratuite”

Autor: | | 7 Comentarii | 3619 Vizualizari

Criza din Sănătate se adâncește din cauza lipsei de bani, concomitent cu multitudinea de servicii „gratuite” oferite prin noul contract-cadru.

Noul contract-cadru potrivit căruia chiar și persoanele neasigurate au dreptul la consultația preventivă și la analizele conexe pentru stabilirea diagnosticului, a adâncit și mai mult criza din Sănătate, fondurile de care dispun laboratoarele de analize fiind insuficiente în raport cu numărul mare al solicitărilor. Deja a devenit o adevărată aventură efectuarea analizelor gratuite fără a scoate bani din buzunar. Dacă locuiești în București ești un pic mai norocos. În sensul că după ce iei la rând toate laboratoarele existente, tot mai poți găsi unul care să îți spună că au fonduri pentru analizele prevăzute ca fiind gratuite. Sau, dacă nu găsești, timpul de așteptare nu depășește două săptămâni.

Brăila, coadă de la 2 noaptea

În alte zone însă situația este de-a dreptul dramatică. Locuitorii din municipiul Brăila care au probleme de sănătate trăiesc adevărate clipe de coșmar.


FOTO: În Brăila, oamenii stau la coadă pentru analizele decontate de Casă de la ora două noaptea FOTO: RĂZVAN PETRESCU Acolo „ca să prinzi fonduri pentru analizele gratuite trebuie să te scoli de la ora 1 noaptea și să te așezi la coada de la clinica din centru, care e privată, încă de la ora 2 noaptea, altfel nu ai nici o șansă”, ne-a spus Stela Modreanu, o femeie în vârstă de 46 de ani, care a încercat mai multe laboratoare din municipiu. „Eu am renunțat doamnă, pentru că nu am avut bani să le plătim, așa că le-am plătit doar pe ale soțului meu, care are hepatita C. Nici nu pot să lipsesc de la serviciu ca să umblu și să stau la cozi din toiul nopții. Dacă mergem la medicul de familie pentru analizele de rutină pentru această boală (cum ar fi TGP, TGO etc) nu le poate face gratuit, la laborator nu sunt fonduri. La laboratorul de la spitalul județean ne-au spus că «s-au terminat banii, veniți la sfârșitul lunii pentru programare». Când ne-am dus, ne-au spus iar că s-au terminat fondurile, să venim la sfârșitul lunii, deci nu apucăm nici să ne programăm, doamnă! Am fost silită să plătesc pentru soțul meu!”, ne-a mai spus Stela Modreanu.


FOTO:Acolo „ca să prinzi fonduri pentru analizele gratuite trebuie să te scoli de la ora 1 noaptea și să te așezi la coada de la clinica din centru

 


 


 


 

La policlinicile din Galați, asiguraților li se spune că nu există o certitudine că vor prinde un loc nici la fondurile din luna mai, așa că oamenii plătesc!


Niciun serviciu fără card!

Începând cu data de 1 mai, niciun serviciu din domeniul Sănătății nu mai este disponibil asiguraților dacă aceștia nu au cardul național de asigurări de sănătate sau adeverința doveditoare că sunt asigurați. Validarea serviciilor medicale, inclusiv a celor spitalicești, va fi făcută de la 1 mai numai în baza acestor documente. Cazurile urgente nu vor fi refuzate de spitale, pacienții vor putea fi primiți, prin Unitatea de Primiri Urgențe, internați și tratați chiar și în lipsa cardului național de asigurări de sănătate ori a adeverinței de asigurat. Dar acești pacienți riscă să plătească pentru perioada de spitalizare, dacă nu prezintă, fie și la momentul externării, cardul național de asigurări de sănătate. De asemenea, ei nu vor putea primi nici rețetă medicală, în lipsa cardului.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Medicul de gardă

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate