„CAMPANIA MEDICUL DE GARDĂ”. Caz suspect de malpraxis, mușamalizat prin dispariția probelor

„CAMPANIA MEDICUL DE GARDĂ”. Caz suspect de malpraxis, mușamalizat prin dispariția probelor

După un an și jumătate de la moartea lui Alin Nițescu, tânărul din Câmpulung decedat după o banală injecție pe care o făcea pentru a-și trata schizofrenia, familia sa încearcă în van să afle unde au dispărut probele toxicologice din spital. Reprezentanții instituției se feresc să facă declarații, iar Colegiul Medicilor apără medicul acuzat.

Frânt de durere, tatăl lui Alin Nițescu, tânărul din Câmpulung, Argeș, decedat în urma unei injecții cu Zypadera, un medicament pentru tratarea schizofreniei, încearcă cu disperare să afle cine este vinovat de moartea băiatului său și cum o astfel de nenorocire a fost posibilă.

Plângeri făcute la spital, Procurorul General și Parlament

Alin Nițescu, 32 de ani, suferind de schizofrenie paranoidă, mergea lună de lună la un cabinet medical privat din Pitești pentru a injecție indicată pentru diagnosticul său. Așa s-a întâmplat și pe 1 august 2013.

Ne puteți urmări și pe Google News

Viorel Nițescu, tatăl lui Alin, susține că injecția i-a fost făcută tânărului la ora 10.00, la Centrul Medical dr. Irimia din Pitești, după care tânărul a început să se simtă rău. Viorel Nițescu mai spune că fratele lui Alin, care îl însoțea la cabinet, ar fi alertat- o pe doctoriță, dar că aceasta i-ar fi dat o linguriță de zahăr și l-ar fi forțat să bea doi litri de apă. Pentru că tânărul devenise agitat, i s-a făcut o injecție pentru calmare, după care i s-a pus o perfuzie. După două ore, tânărul a început să vomite un mucus maroniu. Până î n acel moment, nimeni nu și-a dat seama că se află în stare gravă, astfel că Salvarea a fost chemată când acesta era deja în comă de gradul III.

Transportat de urgență la Spitalul din Pitești, Alin Nițescu murea 24 de ore mai târziu ca urmare a unei pneumonite de aspirație (lichid în plămâni). Vestea morții lui Alin a căzut ca un trăznet asupra familiei. “El era sprijinul nostru la bătrânețe”, mărturisește Viorel Nițescu.

Decesul tânărului a fost considerat suspect, astfel că Poliția a deschis o anchetă. Pe 3 august, la doar o zi de la nenorocire, familia lui Alin depunea plângere la Colegiul Medicilor și Direcția de Sănătate Publică Argeș, și câteva săptămâni mai târziu la Ministerul Sănătății, la Parchet, chiar și la Procurorul general al României, pentru că, spune tatăl, avea informații că se încearcă tergiversarea anchetei, iar probele biologice din spital se făcuseră nevăzute. „În loc să trimită corpul de control, Ministerul Sănătății a trimis plângerea noastră la Colegiul Medicilor din Pitești. Aceste instituții nu au decât rolul de mușamalizare a cazurilor de malpraxis”, spune Viorel Nițescu, care trăiește cu impresia că se încearcă eludarea adevărului.

„Cum vă explicați că analizele toxicologice ale lui Alin făcute pe durata cât el a fost internat în spital, la Terapie Intensivă au dispărut, ca și cele făcute la laborator după deces?”, întreabă tatăl tânărului.

Potrivit acestuia, probele au fost distruse de spital ca urmare a faptului că Poliția nu le-ar fi cerut niciodată. “Inițial, ni s-a spus că Poliția nu are 900 de lei să plătească aceste analize. Ne-am oferit să le plătim noi, dar au spus că nu se poate”, adaugă tatăl. Reprezentanții Poliției ne-au declarat sec: „Probele biologice nu au fost ridicate”. Viorel Nițescu recunoaște, totuși, că s-au făcut câțiva pași înainte în anchetă: „Acum trei săptămâni, Poliția a început ancheta penală pentru ucidere din culpă a doctoriței care i-a administrat injecția”.

Purtătorul de cuvânt al spitalului: „Mi s-a interzis să dau informații”

Rămâne totuși un mister ce s-a întâmplat cu analizele lui Alin. Reprezentanții spitalului au refuzat să facă precizări clare. „Este o anchetă în derulare, nu vă putem da amănunte. Mie mi-a interzis (managerul – n. red.) să dau informații”, a fost răspunsul purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Pitești, dr. Dragoș Șerb.

Colegiul Medicilor: „Doctorița nu e vinovată de nimic”

Încercând să aflăm ce măsuri a luat Colegiul Medicilor Argeș împotriva doctoriței psihiatru reclamată de familia Nițescu am fost pasați dintr-o parte în alta. „Nu mă feresc să dau declarații, dar este un caz foarte mediatizat și nu văd ce s-ar mai putea spune nou. Împotriva doctoriței în cauză nu s-a luat nicio măsură pentru că nu este vinovată de nimic”, ne-a declarat un medic al colegiului care a dorit să rămână anonim. Acesta ne-a îndrumat apoi către juristul colegiului care însă a fost de negăsit, la fel ca și președintele CM Argeș despre care ni s-a comunicat că este „extrem de ocupat”.

Potrivit aceleiași surse, dosarul lui Alin Nițescu a fost înaintat Comisiei Superioare de la București de circa o lună de zile, ca urmare a contestației depuse de familie la decizia dată. În disperare de cauză, tatăl lui Alin a întocmit o scrisoare pe care a trimis-o Parlamentului în care își face cunoscută suferința: „Măcar aceste evenimente tragice să aibă efecte pozitive pentru alți pacienți. Să nu li se mai întâmple și altora ce ni s-a întâmplat nouă”.