Călinescu, "blindat" cu bani de la Armată

Călinescu, "blindat" cu bani de la Armată

Tranziţia i-a adus lui Florin Călinescu nu doar celebritatea ca actor, ci şi prosperitatea graţie contractelor încheiate cu MApN prin firma sa Pro Optica. Ultimul contract, în valoare de 26 de milioane de lei (aproximativ 7 milioane de euro), încheiat în urmă cu câteva săptămâni, ridică dubii din două motive: lipsa unei licitaţii şi suprapunerea cu momentul desemnării lui Călinescu drept candidat al PNL la Senat. Actorul deţine un "cvasimonopol" pe piaţa echipamentelor optice propuse pentru Armată.

„Este un patent unic în lume!“ După ce afacerile sale cu Armata au fost dezvăluite de cotidianul „Financiarul“, Călinescu a declarat ieri, pentru EVZ, că nu există nicio legătură între aceste contracte şi nominalizarea sa drept candidat al PNL, partid care deţine portofoliul de la Apărare, prin Teodor Meleşcanu. Mai mult, actorul-politician susţine că a obţinut statutul de furnizor de echipamente optice pentru MApN pentru că firma sa este singura din lume care produce sisteme ARGUS - aparatură de ochire şi vedere pe timp de noapte pe bază de radiaţii termice.

„Noi avem contracte cu MApN încă din 2002. Prima dată a fost licitaţie, însă după aceea nu a mai fost cazul, pentru că suntem singurii care producem aceste echipamente. Este un patent unic în lume!“, ne-a declarat, ieri, Călinescu - acţionar cu 98% al Pro Optica prin „Florin Călinescu Media Company Impex SRL“. Acesta a adăugat că sistemul produs de Pro Optica şi achiziţionat de Armata Română i-a adus firmei sale un „cvasimonopol“ pe piaţa românească.

„Nu avem un patent în adevăratul sens al cuvântului“

Ne puteți urmări și pe Google News

Directorul general al Pro Optica, Marinică Mârzu, nuanţează însă declaraţiile lui Călinescu. „Nu avem un patent în adevăratul sens al cuvântului pentru această aparatură, dar este, într-adevăr, unică în lume pentru faptul că este singura care poate fi montată pe TAB-urile (transportoarele amfibiu blindate) româneşti. Are şi calculator, şi cameră de zi şi de noapte şi transmisiune de imagini video pe timp de zi şi de noapte. Nimeni nu a mai montat această aparatură pe maşinile noastre. Avem marcă înregistrată pentru ARGUS“, a spus Mârzu. Acesta a adăugat că firma lui Călinescu livrează echipament optic şi pe piaţa internaţională, pentru producători de blindate din SUA (Textron) sau Germania. Afaceri cu Armata din 2002 Între firma lui Florin Călinescu şi MApN există patru contracte, potrivit purtătorului de cuvânt al Armatei, Andreea Dumitru. „Contractele au fost încheiate în 2002, 2005, 2007 şi 2008. Dumitru a explicat că ministerul a renunţat, anul acesta, să organizeze licitaţie, optând pentru negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare pentru că, „deşi au mai fost firme interesate să furnizeze echipamente similare, niciuna nu a întreprins demersuri în vederea integrării echipamentului pe tehnica de luptă, a parcurgerii unui plan de testare cu specialiştii MApN, precum şi a omologării acestuia“.

Piaţa pare însă împărţită între producătorii de echipamente optice pe sistemul „să nu se supere nimeni“. Maria Robu, acţionar la Optoelectronica 2001, teoretic firmă concurentă pentru Pro Optica, ne-a declarat că societatea respectivă nu a fost interesată de milioanele de euro puse la bătaie de MApN. „Noi producem echipamente pentru poliţia de frontieră, nu vrem să ne călcăm pe picioare“, a explicat Robu.

PIAŢĂ AGLOMERATĂ

Posibilii concurenţi ai lui Călinescu

Potrivit unor surse din sistemul naţional de apărare, mai există şi alţi producători de echipamente asemănătoare cu cele furnizate de Pro Optica. Printre acestea, Optoelectronica 2001 (România), Flir Systems (SUA), Javelin Electronics (SUA), Luna-tron (Danemarca), Elop (Elbit - Israel). (Mircea Marian)

ÎN POLITICĂ

Candidat la Senat din partea PNL

ArgeşActorul şi vedeta TV Florin Călinescu va candida la Senat din partea PNL într-un colegiu uninominal din judeţul Argeş, care cuprinde municipiul Piteşti şi câteva comune învecinate. Discuţiile au fost declanşate de liberalii argeşeni în contextul în care aveau nevoie de cineva cu notorietate pentru o candidatură în Piteşti, oraş unde, la alegerile locale, PNL s-a situat atât sub media naţională, cât şi sub cea judeţeană. Confirmarea finală a venit pe 10 septembrie. (Romulus Georgescu)