Bunurile patronilor din dosarul „Colectiv” nu acoperă despăgubirile cerute de victime

Bunurile patronilor din dosarul „Colectiv” nu acoperă despăgubirile cerute de victime

Procurorii cer conexarea a trei dosare penale ca să satisfacă părțile civile

Parchetul General a cerut ieri, la primul termen pe fond din procesul Colectiv, ca do sarul în care sunt judecați patronii clubului și ai firmei de artificii să fie trimis de la Judecătoria Sectorului 4 la Tribunalul București în vederea conexării cu cel în care este acuzat Cristian Popescu-Piedone. Procurorul a spus că, în dosarul de la Judecătoria Sectorului 4, nu există nicio instituție parte responsabilă civilmente, iar bunurile inculpaților nu acoperă despăgubirile cerute de victimele incendiului. El a mai arătat că, în dosarul lui Piedone, parte responsabilă civilmente este Primăria Sectorului 4, iar cel în cel al pompierilor - Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Avocații victimelor și ai inculpaților au fost de acord cu cererea procurorului,dar judecătorul a amânat discuția pentru 21 martie. Parchetul a mai cerut și reunirea dosarului cu cel în care sunt judecați, la Tribunalul Militar, pompierii Antonina Radu și George Matei. Procesul de la Judecătoria sector 4 a început cu o amânare, urmând ca pe 21 februarie să aibă loc un alt termen.

Un an și trei luni de tergiversări

Pe lângă cei trei patroni ai clubului, în dosar mai sunt judecați Daniela Niță, patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist), precum și persoanele juridice SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL. Dosarul a fost trimis în instanță de Parchetul General pe 28 aprilie 2016, iar timp de aproape 10 luni procesul s-a desfășurat în camera pre liminară. Magistrații Tribunalului București au respins, pe 29 decembrie , contestațiile inculpaților din dosarul Colectiv față de decizia din luna octombrie a Judecătoriei Sectorului 4, care a stabilit că instanța a fost sesizată în mod legal, dispunând să se înceapă judecata. La peste un an de la incendiul din seara zilei de 30 octombrie 2015, în urma căruia 64 de persoane și-au pierdut viața, iar alte peste o sută au fost rănite, urmează să fie audiați în fața judecătorilor atât inculpații, cât și cele 185 de părți civile constituite în acest caz.

Ne puteți urmări și pe Google News

Părinții speră să se facă dreptate

Rudele victimelor au avut în sala de judecată fotografii ale celor care au murit în incendiul din Colectiv. „Nu cred că este posibil să moară 64 de oameni, să ai peste 100 de răniți și să nu ai niciun vinovat. Este imposibil. Aici vina este mare. O mare parte din vină o poartă statul și atunci normal că statul va căuta să se protejeze. Din păcate procurorul nu este un avocat al nostru ci un avocat al statului. Avem mari semne de întrebare asupra cercetării făcute. Nu pot să-mi scot din cap ciudățenia acelei explozii. Din păcate, expertizele pe care noi leam văzut până acum nu ne explică sub nicio formă. Temerea mea e că acest proces va trebui să meargă sau e direcționat cumva pe un termen cât mai lung posibil, ca lucrurile să se așeze ușor, noi să ne pierdem din furie”, a declarat Eugen Iancu, tatăl uneia dintre victimele din Colectiv.