Bulgarii caută gaze în Marea Neagră. REZULTATUL, ţinut LA SECRET

Bulgarii caută gaze în Marea Neagră. REZULTATUL, ţinut LA SECRET

Dependentă de importurile de gaze de la ruşi, Bulgaria mizează foarte mult pe descoperirea propriilor resurse de gaz şi petrol în Marea Neagră. Inspiraţi de rezultatele forajelor din apele teritoriale româneşti, care au indicat resurse importante de hidrocarburi în zona de mare adâncime, bulgarii au demarat şi ei prospecţiunile, în luna mai a acestui an.

Autorităţile bulgare au semnat contractul de explorare în Marea Neagră cu un consorţiu format din companiile Total (Franţa), OMV (Austria) şi Repsol (Spania). Nava The Noble Globetrotter II a început prospecţiunile în blocul Khan Asparuh al coastei bulgăreşti în luna mai, explorările seismice fiind programate să dureze patru sau cinci luni.

Primele rezultate ale cercetărilor ar fi trebuit să apară, însă deocamdată totul este ţinut la secret. Informaţiile neoficiale nu arată însă prea bine.

Mai multe voci susţin că explorarea offshore de la Khan Asparuh nu a găsit depozite de hidrocarburi, transmite Novinite.com. Shteryo Lomov, un expert de la Universitatea de Minerit şi Geologie din Bulgaria, a declarat la televiziunea naţională că “lipsa veştilor (despre primele foraje – n.red.) arată perspective reduse. Forajele la aceste adâncimi sunt o aventură costisitoare”. 

În replică, ministrul adjunct al Energiei, Zhecho Stankov, a declarat că “informaţia privitoare la existenţa unor resurse de petrol şi gaze va fi procesată şi transmisă Ministerului Energiei”. 

În acelaşi timp, vicepremierul bulgar Tomislav Donchev a negat rapoartele conform cărora forajele din Marea Neagră nu au evidenţiat resurse. 

“Dacă întrebarea voastră este dacă am informaţii – am. Dacă cea de-a doua întrebare este dacă o să le răspândesc – răspunsul e NU”, a declarat acesta, potrivit Novinite. “Faptul că acolo sunt companii care muncesc, forează, în ciuda costurilor uriaşe, arată că situaţia este optimistă”, a adăugat vicepremierul bulgar. Potrivit acestuia, cel puţin patru sau cinci foraje sunt necesare pentru a exista o informaţie definitivă. 

OMV şi americanii de la Exxon au finalizat campania de explorare în Marea Neagră, însă deocamdată nu au luat decizia comercială de a investi, aşteptând în primul rând clarificarea sistemului fiscal care va fi aplicat industriei. În 2012, consorţiul a anunţat o descoperire semnificativă de gaze, de 42-84 miliarde metri cubi de gaze naturale. 

00:00/01:06
Măgureanu-Iliescu! A fost sau n-a fost complot?! 2
Truvid
auto skip