Editura Evenimentul si Capital

BUGET 2017. Pe ce vrea să cheltuie Gabriela Firea banii bucureştenilor. UPDATE

Autor: | | 0 Comentarii | 273 Vizualizari

Edilul-şef al Capitalei, Gabriela Firea, va avea de gestionat anul acesta un buget de 5,266 de miliarde de lei. În timp ce 23% din bugetul total pe 2017 al Municipalităţii înseamnă cheltuieli RATB şi RADET, autoităţile locale speră să strângă bani din concesiuni, închirierea parcărilor şi din amenzile percepute, inclusiv cele RATB. În buget mai sunt prevăzute sume pentru lucrări de infrastructură finalizate deja, ca de exemplu Pasajul Basarab şi Mihai Bravu.

Primarul General, Gabriela Firea, a prezentat în deschiderea şedinţei extraordinare a CGMB de astăzi priorităţile proiectului de buget pentru anul 2017. Pentru anul în curs sunt luate în calcul venituri totale de 1,1 miliarde de euro, fiind prevăzute sume pentru toate domeniile de interes ale Capitalei: sănătate, educaţie, asistenţă socială, infrastructură, RADET, RATB, consolidarea clădirilor cu risc seismic, cultură, parcuri, proiecte pentru tineri etc. „Priorităţile bugetului Municipalităţii sunt în acest an asigurarea unor condiţii cât mai bune în sistemul de sănătate publică şi în unităţile de învăţământ, precum şi rezolvarea marilor probleme de infrastructură ale Bucureştiului”, a declarat primarul general, Gabriela Firea.

 • Citiţi AICI bugetul propus de Gabriela Firea.

Consilierii generali ai Capitalei au aprobat bugetul în valoare de 1,1 miliarde de euro.

Cum se vor împărţi banii din vistieria Capitalei:

Pentru sănătate am prevăzut suma de 83 de milioane de euro, pentru cele 19 spitale din subordinea Primăriei şi pentru cabinetele şcolare medicale şi stomatologice. Vom continuă programul de dotare cu aparatură ultramodernă demarat anul trecut, cu o alocare de 15,5 milioane de euro, iar pentru investiţii am prevăzut 57 de milioane de euro, suma care include şi necesarul pentru finalizarea obiectivelor de la spitalele Gomoiu şi Foişor în valoare de 24 milioane de euro. De asemenea, s-au inclus în buget sumele necesare pentru întocmirea studiului de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, conform standardelor europene, cu aproximativ 2000 de paturi, investiţie care se va situa în jurul valorii de 300 milioane de euro. Avantajul unui spital construit de la zero este toate circuitele medicale pot fi configurate cu respectarea strictă a normelor legale, ceea ce atrage după sine o calitate ridicată a actului medical. Noul spital va cuprinde secţii pentru care în Bucureşti se înregistrează un deficit de paturi, respectiv oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensivă, recuperare medicală, mari arşi etc. În proiectul de buget pentru 2017 au fost prinse şi sumele necesare demarării unui număr de 58 de obiective noi de investiţii, respectiv:

 • 16 grădiniţe;
 • 10 after school;
 • 15 extinderi şcoli;
 • Sala Sport în incinta Şcolii Centrale
 • 6 cartiere de locuinţe sociale şi pentru tineri
 • Spitalul Metropolitan
 • Parc de distracţii şi agrement
 • Acvariu public cu Centru de Cercetare
 • 6 Cămine de bătrâni
 • Teatrul Temporar

După studiile de fezabilitate urmează aprobarea în CGMB a indicatorilor tehnico-economici, apoi demararea procedurilor de achiziţie publică (servicii de proiectare, servicii de consultanţă tehnică - dirigenţie de şantier, contract de lucrări etc.). Abia după finalizarea procedurilor de achiziţie publică, respectiv semnarea contractelor, se creează temeiul legal pentru bugetarea obiectivului de investiţii cu sumele aferente

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X