Social
Bucureștenii se IMPLICĂ în ÎNCHIDEREA GROPILOR de GUNOI. Mirosul îi îmbolnăvește. Câți oameni au semnat petiția
- Mihai Oprea
- 11 noiembrie 2016, 09:38
Campania pentru închiderea gropilor de gunoi poluante este primul pas în demersul Primăriei Sectorului 1 de a readuce lucrurile la normal în ceea ce privește depozitarea gunoaielor în nordul Bucureștiului. După prima numărătoare a semnăturilor strânse în campania “Aer curat, Bun de respirat”, rezultă că peste 17 mii de bucureșteni din Sectorul 1 susțin demersul primarului Dan Tudorache
”Reprezentanții Agenției de Mediu București nu vor putea ignora protestul nostru, iar presiunea publică îi va obliga pe proprietarii depozitelor de gunoi să respecte normele de mediu”, a declarat primarul Sectorului 1.
Pentru că nu este suficientă închiderea gropilor de gunoi, Primaria Sectorului 1 a elaborat un set de soluții pentru a obține “Aer curat, bun de respirat” în nordul Bucureștiului. Printr-o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București din 31 octombrie 2016, în zona de nord a devenit disponibil investițiilor un teren de 11 hectare pe strada Chitila (tarlaua A 912). Prin conlucrarea cu Primăria Capitalei, acest teren va deveni primul loc din București unde deșeurile pot fi transformate în energie electrica și termică, fără a polua aerul cu substanțe nocive sanatații sau cu mirosuri urâte în imediata vecinătate. Specialiștii Primăriei Sectorului 1 studiază toate soluțiile adaptabile problemelor din această zonă administrativă, intenția fiind aceea de a gestiona tratarea deșeurilor printr-o uzină aflată în coordonarea Consiliului Local.
”Protestul împotriva gropilor de gunoi poluante nu este suficient. De aceea, trebuie sa acționăm și să înlocuim tehnicile vechi de depozitare a deșurilor cu soluții moderne, care nu otrăvesc aerul, apa sau pamântul. Singurul lucru care ne ramâne de facut este să vedem ce se întâmplî în țările civilizate care s-au confruntat cu aceleași probleme pe care le avem noi acum, în 2016. Eu voi acționa în acest sens și vom implementa îi în Sectorul 1 inovațiile tehnice în domeniul tratarii deșeurilor”, a spus Dan Tudorache, primarul Sectorului 1.
Printre soluțiile găsite pâna acum se numară: tratarea gropilor de gunoi poluante cu enzime care “topesc” gunoiul organic, înfolierea și sigilarea gunoiului în baloți ușor de stivuit în spații mai mici pentru ca gunoiul să devină marfă vandabilă, uzină de tratare a deșurilor care le transformă în electricitate și energie termica și tratarea deșeurilor prin gazeificare care conferă o eficiență mare în generarea de energie electrică din gunoi.
Recomandările noastre