Brexitul AMÂNAT până la sfârșitul anului. Înțelegerea Londra – Berlin

Brexitul AMÂNAT până la sfârșitul anului. Înțelegerea Londra – Berlin

Cancelarul german Angela Merkel i-a acordat omologului său britanic, Theresa May, răgaz până la sfârșitul anului, pentru a activa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care demarează de drept procedurile de ieșire din UE.

Cu ocazia unui dineu la Berlin – reprezentând prima călătorie oficială peste hotare a noului premier britanic – Theresa May a subliniat că are nevoie de timp până la sfârșitul anului, pentru a prezenta Uniunii Europene poziția Marii Britanii, chiar dacă această întârziere riscă să irite unele state membre UE.

Angela Merkel și-a dat acordul pentru acest răgaz, însă a avertizat:

„Nimeni nu vrea ca lucrurile să rămână în aer – nici Marea Britanie, nici statele membre UE.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Din punct de vedere tehnic, pentru a părăsi Uniunea Europeană, Marea Britanie trebuie să invoce Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona. Însă acesta nu prevede nici o marjă de timp pentru activarea lui, semn că autorii Tratatului nu au crezut că acesta ar putea fi invocat vreodată.

Puține dintre statele membre UE par a avea răbdare și dispuse să acorde prea mult răgaz Londrei. Printre ele, Germania și Franța, aflate foarte aproape de alegeri.

Angela Merkel a precizat:

„Toată lumea are interesul ca aceste lucruri să fie pregătite atent, ca pozițiile să fie clare și cred că este perfect de înțeles că este nevoie de o anumită perioadă de timp.”

În condițiile în care parlamentul britanic l-a pus la zid pe Cameron pentru că nu a elaborat din vreme un plan în caz de Brexit (semn că nici fostul premier nu a crezut vreodată că o ieșire din UE este cu adevărat posibilă), Merkel a declarat că Londra trebuie să-și definească foarte bine poziția, înainte de a începe negocierile. Acestea, potrivit Tratatului de la Lisabona, trebuie să dureze doi ani.

May a părut conștientă că o asemenea întârziere până la sfârșitul anului 2016 ar putea să nu fie pe placul tuturor.

„Toți avem nevoie de timp pentru a pregăti aceste negocieri. Iar Marea Britanie nu va invoca Articolul 50 până când nu își clarifică obiectivele. De aceea am afirmat că aceasta nu se va întâmpla înainte de sfârșitul anului 2016.”

Ea a adăugat că o ieșire din UE nu va însemna o ruptură brutală:

„Am afirmat că Brexit înseamnă Brexit și că Marea Britanie îl va transforma într-un proces de succes, dar aceasta nu înseamnă „o îndepărtare de aliații noștri. Am sosit aici animată de un spirit constructiv, pentru a pune bazele unei relații puternice pentru viitor”.

Însă Merkel a avertizat că negocierile se anunță dificile:

„Nu va fi ca și când Marea Britanie s-ar afla la masa UE. Cu siguranță ne vom apăra interesele, așa cum Marea Britanie le apără pe ale cetățenilor săi.”