Brașov: Medicii au început o campanie pro-vaccinare în județ. Părinții refuză în scris imunizarea
- George Halarescu
- 24 iulie 2017, 17:54
Medicii de familie au plecat, astăzi, prin localitățile județului Brașov, pentru a-i convinge pe părinţi de riscurile la care se expun dacă nu îşi vaccinează copiii împotriva rujeolei.
Decizia a fost luată prefectul Mihai Rasalaiu împreună cu autorităţile locale, cu medicii de familie şi cu oficialii DSP, după ce la nivelul județului au fost confirmate 409 cazuri de rujeolă de la începutul anului.
Doctorii spun că părinţii refuză imunizarea.
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Braşov, dr. Andrea Neculau, a declarat că „sunt persoane care refuză din conştiinţă, în context religios, filozofic sau pentru că s-au aliniat unui curent.”
Ea a explicat că: „am16 părinţi care au transmis în scris că refuză vaccinarea. Am înroşit telefoanele încercând să le explic care este importanţa vaccinării. Rujeola este o boală infecto-contagioasă cu răspândire foarte mare. Pontenţialul de evoluţie spre gravitate la 1 din 10 cazuri este foarte mare. Una dintre complicaţiile ce pot apărea este encefalita sclerozantă, care poate transforma copilul într-o persoană infirmă pe viaţă. De aceea trebuie să prevenim să nu se ajungă la astfel de boli.”
Gradul de vaccinare în județul Brașov este de 73 la sută, iar zona cu cea mai mare incidenţă este Zizin – Tărlungeni – 286 de cazuri, a spus directorul DPS Braşov, Claudia Bularca.
Ea a adăugat că în ultimele două luni, instituţia pe care o conduce a primit 15.750 de doze de vaccin ROR (rujeolă – oreion - rubeolă) şi s-au distribuit 5.182 medicilor de familie, iar restul sunt încă în stoc.
În conformitate cu legea, cei care refuză vaccinarea trebuie să îşi dea acordul scris că refuză, dar practic legea nu obligă la vaccinare şi nu există alte repercursiuni
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România este de 8.246, cu 229 de cazuri mai multe faţă de săptămâna precedentă.
De la debutul epidemiei s-au înregistrat 32 de decese din cauza rujeolei, dintre care opt în judeţul Timiş, şase în judeţul Arad, şapte în judeţul Dolj, trei în judeţul Caraş Severin şi câte unul în judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi Bucureşti.