Bomba serii. Ministrul Finanțelor vrea să schimbe modul în care se face contribuţia la sănătate

Bomba serii. Ministrul Finanțelor vrea să schimbe modul în care se face contribuţia la sănătate Sursa: EVZ

Ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, anunță că este luat în calcul un plafon până la care să fie percepută contribuția la sănătate, fiind un sistem total diferit de cel al pensiilor, “când tu acumulezi, contribui şi vei primi înapoi, atunci când ajung la pensie”.

Ministrul demis al Finanțelor a insistat asupra modului în care astăzi e încasată contribuţia CASS, explicând că trebuie discutat principial, fiind incorect ca cineva care câștigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu și cel care câștigă un salariu mic să plătească o contribuție mult mai mică, ei beneficiind practic de același serviciu la spital.

Cu alte cuvinte, cel cu venitul minim pe economie să plătească la fel ca cel cu salariul mare. În contextul în care, de cele mai multe ori, oamenii disperați apelează la sistemul de sănătate privat ca să nu moară în spitalele statului.

Şi continuă: Eliminarea excepţiilor la taxarea muncii, cum sunt scutirile acordate angajaţilor din IT şi construcţii, trebuie discutată la pachet cu o diminuare treptată a poverii fiscale pe muncă, spune ministrul demis al Finanţelor, Dan Vîlceanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Aş vrea să discutăm la pachet, pentru că aceste două măsuri - eliminarea excepţiilor şi scăderea treptată a taxării muncii - sunt două măsuri care nu pot să se întâmple decât la pachet. Există un principiu pe care noi ne-am dorit să îl vedem şi în România - taxe mai mici pentru toată lumea, dar care să fie plătite de toată lumea.

Ce spune ministrul despre scutirile la impozit

În momentul de faţă există o problemă generată de o oarecare discriminare pentru anumite sectoare care sunt exceptate de la plata impozitului sau a contribuţiilor şi toate celelalte sectoare, care plătesc impozite şi contribuţii. Mă refer la salariaţi”, a spus Vîlceanu.

Întrebat dacă ministerul de Finanţe a stabilit deja domeniile pentru care vor fi eliminate scutirile, ministrul a răspuns că acestea sunt cele cunoscute deja, cum ar fi IT şi construcţii.

“Pe de altă parte, trebuie să privim cu atenţie şi modul în care sunt percepute contribuţiile, pentru că în toată această discuţie cu eliminarea excepţiilor şi reducerea contribuţiilor, trebuie discutat principial. De exemplu, contribuţiile la sănătate funcţionează ca un RCA. E o asigurare, practic, pentru momentul în care ai nevoie de spital, de serviciile de sănătate.

„Ar trebui să gândim un plafon”

În opinia lui Dan Vîlceanu, este incorect ca cineva care câștigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câștigă un salariu mic să plătească o contribuție mult mai mică, ei beneficiind practic de aceleași servicii atunci când ajung la spital.

Ministrul Finanţelor: Este incorect ca cineva care câştigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câştigă un salariu mic să plătească o contribuţie mult mai mică, ei beneficiind practic de aceleaşi servicii atunci când ajung la spital. Atunci, ar trebui să gândim un plafon până la care să percepem contribuţia de sănătate, pentru că ea nu funcţionează ca acea contribuţie la pensii, când tu acumulezi, contribui şi vei primi înapoi, atunci când ajung la pensie, o sumă de bani”, a anunţat Vîlceanu, potrivit News.ro.