Bomba „Ierusalim” pe care Trump o poate detona în Orientul Mijlociu

Bomba „Ierusalim” pe care Trump o poate detona în Orientul Mijlociu

Simpla posibilitate ca Trump să recunoască zilele acestea Ierusalimul drept capitală a Israelului a provocat o uriașă furtună în lumea arabă. Rămâne de văzut dacă liderul american chiar o va face sau doar va încerca să obțină prețul maxim din amenințare

Donald Trump va avea ultimul cuvânt cu privire la o eventuală mutare a Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, a declarat consilierul său Jared Kushner. Palestinienii s-au grăbit să declare că o decizie în acest sens ar fi o lovitură fatală la adresa procesului de pace, scrie AFP citată de Agerpres.

Trump „analizează încă numeroase aspecte și atunci când va lua decizia el este cel care va dori să o anunțe”, a declarat duminică ginerele președintelui, în prima sa intervenţie publică privind politica americană în Orientul Mijlociu.

Teoretic, potrivit Departamentului de Stat al SUA, preşedintele urma să decidă până ieri seara dacă reînnoieşte - aşa cum au făcut, la fiecare şase luni, toţi predecesorii săi şi chiar el însuşi în luna iunie - o clauză derogatorie la legea care impune, din 1995, instalarea ambasadei SUA la Ierusalim sau dacă aprobă acest transfer, aşa cum a promis în timpul campaniei sale electorale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit presei americane, este probabil ca abia miercuri Donald Trump să rostească un discurs pe marginea acestui subiect.

Informaţii contradictorii au circulat în ultimele săp tămâni: observatorii se așteaptă ca Trump să declare Ierusalimul capitala Israelului, fără însă a pune imediat în aplicare această hotărâre.

Chiar și simbolică, posibilitatea ca o atare decizie să fie luată a provocat o adevărată furie în cercurile palestiniene și arabe. Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, aceasta ar „distruge procesul de pace” pe care Donald Trump se declară totuşi hotărât să-l relanseze.

SUA riscă să se „descalifice” ca mediator, a avertizat secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Saeb Erekat, în timp ce islamiştii din Hamas au ameninţat cu o „nouă Intifadă”.

„Nimic nu justifică această decizie (...) Aceasta nu va servi pacea şi stabilitatea, dimpotrivă va alimenta fanatismul şi violenţa”, a avertizat și şeful Ligii Arabe, Ahmed Abul Gheit. De această mutare va „beneficia doar o singură parte, guvernul israelian care se opune păcii”, a adăugat el.

Problema eternă

Israelul consideră Orașul Sfânt drept capitala sa „eternă și reunificată”, iar palestinienii cred că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului pe care aspiră să îl aibă. Aceasta face ca statutul orașului să fie una dintre cele mai dificile probleme ale conflictului. Comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitală a Israelului, nici anexarea părţii sale estice, cucerită în 1967.

Mahmoud Abbas a încercat duminică să mobilizeze comunitatea internațională pentru a influența decizia SUA. El a vorbit cu preşedinţii Franţei şi Turciei, Emmanuel Macron, respectiv Recep Tayyip Erdogan „pentru a le explica pericolele oricărei decizii de a transfera ambasada” sau „de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului”. Donald Trump a explicat recent că dorește să „dea o șansă” păcii „înainte de a se gândi la transferul ambasadei la Ierusalim”. Dar vicepreşedintele său, Mike Pence, aşteptat la mijlocul lunii decembrie la Ierusalim, tocmai a reafirmat că transferul este „luat în calcul în mod serios”.