Boldea, „înfundat” de unul din patronii firmelor lui „de casă”

Boldea, „înfundat” de unul din patronii firmelor lui „de casă”

Unul dintre patronii firmelor „de casă” ale fostului deputat şi directoarea unui liceu din Galaţi au devoalat în instanţă cum funcţiona „şmenul” gândit de Boldea în Parlament legat de modernizarea şcolilor din judeţ

Inculpatul Eugen Roşu, trimis în judecată alături de Boldea în dosarul de constituire de grup infracţional organizat, a fost audiat la Curtea de Apel Bucureşti. Din depoziţia acestuia rezultă că în 2010, tocmai când a ieşit de pe băncile unei facultăţi de relaţii internaţionale, s-a lipit de cabinetul lui Mihail Boldea, deputat de Galaţi la acea vreme. Asta nu l-a ajutat să se angajeze, ci să patroneze două firme: Bad Web Solutions şi Red Office Clean.

Avocatul lui Mihail Boldea a crezut că „punctează” în favoarea clientului său atunci când l-a întrebat pe inculpat dacă Boldea l-a ajutat să încheie contracte cu instituţiile arătate în rechizitoriu. S-a înşelat, pentru că Eugen Roşu a răspuns în detaliu: „Nu m-a ajutat dumnealui direct. Ci indirect, prin intermediul domnului Bivol Mircea (n.r. - consilierul parlamentar al lui Boldea), care era un apropiat al lui. Am mers împreună cu el la anumite instituţii pentru a încheia contracte. Pur şi simplu mă suna şi îmi spunea că trebuie să merg la o anumită şcoală să semnez un contract”.

Din sală, Mihail Boldea îl fixa cu privirea. După ce a terminat Roşu depoziţia, a venit rândul la pupitru unei directoare a unui liceu care a semnat un astfel de contract cu firmele „de casă” ale fostului deputat. Mărturia ei avea să-l „înfunde” şi mai mult pe Boldea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Contract fără licitaţie

„Şcoala a primit o sumă de bani în 2010, care era repartizată pentru reabilitare. Ştiam că suma fusese obţinută de domnul Boldea. Domnul Mircea Bivol a recomandat trei firme. Am venit la şcoală şi eu, împreună cu contabilul am ales firma. Era 28 decembrie şi toată lumea era în concediu. Nu s-a organizat licitaţie publică deoarece era sfârşit de an. Nu ştiu cum au fost obţinute sumele de bani. Îmi amintesc că domnul Boldea a venit la noi şi ne-a promis că o să obţină fonduri pentru sisteme de supraveghere video şi o sală de sport”, a declarat directoarea.

Anchetatorii susţin că Mihail Boldea cerea bani de la Ministerul Educaţiei pentru 19 contracte de reabilitare. Banii veneau la Inspectoratul Şcolar, cu „dedicaţie” pentru fiecare şcoală în parte. Mihail Boldea şi Mircea Bivol erau cei care se ocupau inclusiv de documentaţia necesară semnării contractelor. Firmele controlate de membrii grupului infracţional subcontractau ulterior lucrările la preţuri mult mai mici decât valoarea trecută în contract. Apoi, pentru a acoperi diferenţa de bani, prezentau diferite facturi fictive.

„Colecţia” de dosare penale

Aceasta este a patra cauză penală aflată pe rolul instanţelor care-l priveşte pe Mihail Boldea, după dosarul „Aviasan” (în care Curtea de Apel Braşov a decis deja condamnarea acestuia la şase ani de închisoare), dosarul „Afaceri imobiliare cu morţi” (aflat la Curtea de Apel Iaşi) şi dosarul privind o tentativă de a-şi ascunde averea de sechestrul asigurator (aflat la Curtea de Apel Galaţi).