Bogdan Aurescu: baza de la Deveselu este parte a unui scut antirachetă defensiv, care nu poate fi convertit într-un sistem ofensiv
- Paul Ciocoiu
- 8 februarie 2015, 00:03
Baza de la Deveselu, care urmează să devină operațională spre sfârșitul acestui an, va face parte dintr-un sistem antirachetă strict defensiv care nu poate fi transformat într-unul ofensiv, nici din punct de vedere tehnic, nici juridic, a explicat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, în emisiunea „Lumini și umbre” moderată de Dan Andronic și difuzată sâmbătă seara de postul B1 TV.
„Ceea ce am spus noi de fiecare dată cu argumente, atât argumente de tip tehnico-militar, dar și argumente juridice și de natură politică, a fost, pe de o parte, că sistemul antirachetă este strict defensiv. Acest aspect este de altfel menționat și în acordul bilateral încheiat cu Statele Unite. Acolo se spune în mai multe rânduri că acest sistem va acționa în legitimă apărare în conformitate cu prevederile Cartei ONU care se referă la legitima apărare colectivă și ale Tratatului de la Washington”, a explicat șeful diplomației române.
Aurescu a adăugat că „printre argumentele folosite pentru a contracara argumentele părții ruse este și faptul că noi nu putem înlocui, conform acordului, tipul de interceptor cu un alt tip de interceptor care să aibă, să spunem, capacități ofensive”. Cele 24 de interceptoare care vor fi instalate la Deveselu distrug racheta inamică doar prin forța impactului și nu li se poate atașa o încărcătură explozivă, a conchis ministrul.