Boala limbii albastre la vaci: UNDE sunt FOCARELE de infecție în România și cele mai multe DECESE

Boala limbii albastre la vaci: UNDE sunt FOCARELE de infecție în România și cele mai multe DECESE

De pe 22 august, când a fost depistat primul caz de boală de “Boala limbii albastre”(Bluetongue) în România, în judeţul Buzău, s-au depistat mai multe focare, în Vrancea, Argeș., Gorj, Vâlcea și Prahova, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

„Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage şi nu prin contact direct între animale”, scrie în comunicatul ANSVSA.

Până acum, în Buzău au fost depistate 82 de animale afectate de boală (din care 5 s-au soldat cu decese), 5 în Vrancea (2 decese), 9 în Argeș, 30 în Gorj (1 deces), 12 în Vâlcea și 60 în Prahova (13 decese).

„Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave, nu constituie un pericol pentru sănătatea omului”, a mai comunicat ANSVSA.

Procentul animalelor afectate de boală, din totalul animalelor receptive existente în cele 6 judeţe, este de 0, 012%.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

ANSVSA recomandă proprietarilor de animale să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.

În comunicat se menționează că DSVSA judeţene au organizat întâlniri de informare şi instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale crescătorilor de bovine şi ovine, cu reprezentanţi ai firmelor de transport animale, cu privire la profilaxia generală care trebuie respectată pentru prevenirea introducerii virusului Bluetongue în zonele  actualmente libere de boală şi a măsurilor de restricţie a circulaţiei animalelor, pentru judeţele unde evoluează boala.