Editura Evenimentul si Capital

Beneficii fiscale pentru patroni. România, codașă printre vecini

Cheltuielile cu pensiile private ale angajaților sunt integral deductibile la calcularea impozitului pe venit, în Polonia și Ungaria FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 0 Comentarii | 407 Vizualizari

În timp ce statele învecinate oferă întreprinzătorilor posibilitatea de a deduce tot felul de cheltuieli, cel român rămâne mult în urmă.

Atât cheltuielile uzuale, necesare pentru desfășurarea afacerii, cât și cele care implică beneficii pentru angajați, pot fi deduse într-o măsură mai mică în România decât în statele vecine. În consecință, pentru că nu au posibilitatea de a deduce anumite cheltuieli, oamenii de afaceri români plătesc mai mulți bani în contul statului, pentru impozitul pe câștigul net, ceea ce îi face necompetitivi în fața concurenței din Europa.

La nivel regional, România se numără printre statele care limitează cel mai mult aceste beneficii, spun specialiștii în fiscalitate. Ungaria, Cehia sau Slovacia acordă deduceri mai mari sau chiar în totalitate.

Benzina, deductibilă doar 50%

Cel mai grăitor exemplu este regimul de deducere al cheltuielilor cu combustibilii pentru mașinile de până la 3,5 tone (autoturismele). În România, acestea se deduc în proporție de 50%, un beneficiu minor în condițiile în care majorarea de accize de la început de an i-a făcut pe patroni să scoată mulți bani din buzunar pentru a alimenta mașinile de serviciu. În schimb, în Ungaria aceste cheltuieli se deduc în totalitate. Mai mult, în Polonia și Slovacia se deduc nu numai cheltuielile cu carburanții ci și cele cu întreținerea mașinii, atunci când autovehiculul utilizat în folosul companiei. „Faptul că firmele private din România pot deduce doar 50% din costul cu combustibilul poate afecta modul în care acestea își desfășoară activitatea și chiar nivelul de competitivitate pe plan regional, în contextul unei economii tot mai globalizate”, spune Adrian Soltan, accounting manager Accace România.

Beneficii minore pentru pensii private

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate