Editura Evenimentul si Capital

Beneficii fiscale pentru patroni. România, codașă printre vecini

Cheltuielile cu pensiile private ale angajaților sunt integral deductibile la calcularea impozitului pe venit, în Polonia și Ungaria FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 0 Comentarii | 400 Vizualizari

În timp ce statele învecinate oferă întreprinzătorilor posibilitatea de a deduce tot felul de cheltuieli, cel român rămâne mult în urmă.

Atât cheltuielile uzuale, necesare pentru desfășurarea afacerii, cât și cele care implică beneficii pentru angajați, pot fi deduse într-o măsură mai mică în România decât în statele vecine. În consecință, pentru că nu au posibilitatea de a deduce anumite cheltuieli, oamenii de afaceri români plătesc mai mulți bani în contul statului, pentru impozitul pe câștigul net, ceea ce îi face necompetitivi în fața concurenței din Europa.

La nivel regional, România se numără printre statele care limitează cel mai mult aceste beneficii, spun specialiștii în fiscalitate. Ungaria, Cehia sau Slovacia acordă deduceri mai mari sau chiar în totalitate.

Benzina, deductibilă doar 50%

Cel mai grăitor exemplu este regimul de deducere al cheltuielilor cu combustibilii pentru mașinile de până la 3,5 tone (autoturismele). În România, acestea se deduc în proporție de 50%, un beneficiu minor în condițiile în care majorarea de accize de la început de an i-a făcut pe patroni să scoată mulți bani din buzunar pentru a alimenta mașinile de serviciu. În schimb, în Ungaria aceste cheltuieli se deduc în totalitate. Mai mult, în Polonia și Slovacia se deduc nu numai cheltuielile cu carburanții ci și cele cu întreținerea mașinii, atunci când autovehiculul utilizat în folosul companiei. „Faptul că firmele private din România pot deduce doar 50% din costul cu combustibilul poate afecta modul în care acestea își desfășoară activitatea și chiar nivelul de competitivitate pe plan regional, în contextul unei economii tot mai globalizate”, spune Adrian Soltan, accounting manager Accace România.

Beneficii minore pentru pensii private

Una din diferențele majore dintre sistemul fiscal din România și statele vecine este și regimul de deducere al cheltuielilor pentru pensiile facultative ale angajaților.

Acestea sunt oferite de mulți patroni ca un beneficiu suplimentar, în pachetul salarial. Numai că atunci când se achită impozitul pe venitul angajaților, acest tip de cheltuieli se deduc în România într-o mai mică măsură decât în statele din jur. Limita de deducere în România este de 250 de euro anual, pentru fiecare angajat (la asigurările de sănătate) și de 400 de euro, pentru pensiile private.

În țările vecine lucrurile stau cu totul altfel. În Polonia, Ungaria și Cehia se pot deduce integral aceste cheltuieli, dacă acest lucru este specificat în contractul de muncă al angajatului sau în Regulamentul Intern al companiei.

Facilități pentru mecenat

O mulțime de activități cu impact social major ar putea fi sprijinite prin sponsorizările firmelor. Numai că acest demers este încurajat prea puțin în Europa de Est. România se poziționează destul de bine raportat la vecini. Astfel, cheltuielile de sponsorizare, mecenat și burse private, nu sunt deductibile în majoritatea statelor din regiune, cu excepția Ungariei, unde sunt parțial deductibile, și a României, unde companiile pot asigura sponsorizări în limita a 0,3% din valoarea cifrei de afaceri. Însă, pentru a fi considerate deductibile, cheltuielile trebuie să se califice ca donație sau să deservească interesele de business ale contribuabilului.
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
17:52 Marea Britanie, sub teroare. Primul suspect arestat. Bilanţul groazei - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE 17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:56 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate